Depremden sonra ev kiralarının 6 bin TL’ye yükseldiği Bismil’de bütçesine uygun kiralık ev bulamadığı için 3 çocuğuyla 40 gündür ağır hasarlı evinde yaşamak zorunda kalan Yusuf Akgündüz, barınma imkanı sunulmayıncaya kadar mühürlü binadan çıkmayacağını söyledi.
Depremden sonra ev kiralarının 6 bin TL’ye yükseldiği Bismil’de bütçesine uygun kiralık ev bulamadığı için 3 çocuğuyla 40 gündür ağır hasarlı evinde yaşamak zorunda kalan Yusuf Akgündüz, barınma imkanı sunulmayıncaya kadar mühürlü binadan çıkmayacağını söyledi.
Depremden etkilenen 11 il arasında bulunan Diyarbakır’da ev kiralarının yükselmesini birçok yurttaşı barınma sorunuyla karşı karşıya bırakıyor. Depremden sonra ev kiralarının 6 bin TL’ye yükseldiği Bismil ilçesinde bütçesine uygun kiralık ev bulamadığı için böbrek yetmezliği çeken 3 çocuğuyla 40 gündür ağır hasarlı evinde yaşamak zorunda kalan Yusuf Akgündüz, kiralık ev bulamadığı, AFAD ya da Kızılay tarafından barınma imkanı sağlanmadığı için sokakta kalmakla karşı karşıya. Deprem sonrası Akpınar Mahallesi’ndeki Güler Apartmanı’ndaki evi hasar gören Akgündüz, tüm çabalarına rağmen kiralık ev bulamadı. Depremden önce bin 500 ile 2 bin TL arası değişen kira fiyatlarının 6 bin TL’ye yükselmesi ve maddi imkanlarının el vermemesi nedeniyle ağır hasarlı binada 3’ü böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı olan 4 çocuğu ve eşiyle ağır hasarlı binada yaşamak zorunda kalan Akgündüz ailesi, binanın mühürlenmesi nedeniyle hasarlı evden çıkarılmaya çalışılıyor.
Kendilerine barınma imkanı sağlanmadığı için evde kalmayı sürdürmek zorunda kalan ailenin bulunduğu bina zabıta ekiplerince mühürlendi. Akgündüz ailesi, binayı boşaltmak isteyen zabıta ekiplerine tepki göstererek, evden çıkmamak için direndi. Zabıtanın ısrarla aileyi evden çıkmak istemesi üzerine Yusuf Akgündüz, bir kısım eşyalarını pencereden fırlattı.
Hakkında yıkım kararı bulunan 6 katlı 12 daireli binadan çıkmak istemeyen baba Yusuf Akgündüz, “İşsizim, gücüm yok, bu parayı ödemeye gücüm yok. Bir kiralık ev, bir konteyner ya da bir çadır istiyoruz. Devlet bu kadar mı aciz? Bir kiralık ev bulup bizi bir yere yerleştirsinler. 30 yıldır Bismil’deyiz nasıl sokakta yaşayacağız” dedi.
Kendilerinin bir buçuk saat içinde binayı boşaltmaları için süre verildiğini belirten Akgündüz, “Görüşmek için kaymakama gittim. Kaymakam ‘Müsait değilim’ dedi. Devletin bunca yardımı kaymakama gelmiş ama bize vermiyor. Depremden dolayı ev kirası 6 bin TL olmuş. Gelmişler bana ‘Buradan çıkacaksın’ diyorlar. Ben çıkmayacağım. Benim çocuklarımın hepsi hastadır. 3 engelli çocuğum var. Gerekirse canımla bedelini ödeyeceğim buradan çıkmayacağım. Sesim Tayyip Erdoğan’a kadar gitsin, ben buradan çıkmayacağım” diye konuştu.