Bihor bölgesindeki doğal, tarihi ve kültürel değerleri fotoğraflamak üzere Romanya’ya davet edilen fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, bir haftalık kampı tamamlayarak Diyarbakır’a döndü. Süer, Romanya’da en çok zengin doğal güzelliklerden etkilendiğini belirterek, “Her yere yeşil yağmış adeta. Kilometrelerce uzanan ormanlar ve adeta bir karışı boş bırakılmaksınız ekilen tarlalar beni çok etkiledi. Bir hafta boyunca hep dolaştık, ormansız veya ekilmemiş bir alana rastlamadım.” dedi.
Romanya’nın kuzeyinde yer alan ve doğal güzellikleriyle ünlü Bihor bölgesinin fotoğraflarını çekmek üzere 7 ülkeden resmen davet edilen 10 fotoğrafçı arasında yer alan Diyarbakırlı uluslararası fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, bir haftalık fotoğraf kampını tamamlayarak geri döndü.
Bihor bölgesi Yönetim Konseyi, Varadinum Fotoğraf Kulübü ve Uluslararası Fotoğrafçılar Birliği IUP’nın ortaklaşa düzenlediği bir haftalık fotoğraf kampı ve workshopa Singapur’dan Vincent Liew, Hindistan’dan Vinod Chauhan, Almanya’dan Silvana Retter, Romanya’dan Rucsandra Calin, Polonya’dan Tomasz Okoniewski, Sırbistan’dan Istvan Virag, Polonya’dan Kozlowski Lukasz, Romanya’dan Varadinum Fotoğraf Kulübü Başkanı Ovi. D. Pop ve Dernek Koordinatörü Adela Rusu ile Türkiye adına da Mehmet Masum Süer katıldı.
BİHOR BÖLGESİNİ GEZDİLER
Ünlü fotoğrafçılar, bir hafta boyunca Bihor bölgesinin başta Oradea kenti olmak üzere, Botean, Salard, Santimreu, Baile Felix, Roşia, Remetea, Meziad, Ştei gibi ilçe ve köylerini gezerek tarihi yapılar, kiliseler ve doğal güzelliklerin fotoğraflarını çekti. Ayrıca, ulusal kıyafetli çocuk, kadın ve erkeklerin gösterileri yapıldı, evlerdeki kumaş dokuma atölyeleri gezildi.
DİYARBAKIR’IN İLK ULUSLARARASI DİPLOMALI VE ÖDÜLLÜ FOTOĞRAF SANATÇISI
Diyarbakır’ın ilk uluslararası diplomalı ve ödüllü fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, birkaç öy önce Çin’den aldığı davetten sonra Romanya’dan aldığı bu davetin kendisini çok onurlandırdığını ve mutlu ettiğini belirterek gezisiyle ilgili şunları anlattı: “Romanya’ya giderken, özellikle zengin doğası ve ormanlarıyla bu kadar güzel bir ülkeyle karşılaşacağımı hiç düşünmemiştim. Ne de olsa sanayileşmiş Avrupa’nın orta yerinde bir ülkeye gidiyordum. Romanya’ya Macaristan üzerinden geçtim, Budapeşte’ye uçakla oradan da 3 saatlik karayolu ile Romanya’ya geçtim. Budapeşte, gideceğim bölgeye, Romanya’nın diğer bölgelerinden daha yakındı. Macaristan da en az Romanya kadar yeşil ve güzel. 4 gün kaldığımız Oradea kantinden bir başka bölgeye giderken 3 saat kadar yolculuk yaptık. Üç saat boyunca, karayolunun iki yakasında aralıksız gür ormanlar uzanıyordu. Zaman zaman karşılaştığımız ormansız alanların da ya mısır ya da ayçiçeği tarlaları olduğunu gördük. Karayolu iki dar şeritten oluşuyordu ve doğaya zarar vermemek için genişletilmemişti. İlçelerde ve kırsal kesimlerde evler birbirine yapışık bir şekilde inşa edilmiş. Bahçeleri de aynı sırada arka kısımda yer alıyor. Bunun sebebi de yine fazla toprak işgal etmemek. Doğayı korumak için her şeyi düşünmüşler. Büyük merkezi kentlerin dışında yüksek binalara rastlamadık. İlçe ve köylerde evler genellikle tek katlı veya iki katlıdır. Binaların yapımında ya kiremit gibi hafif malzeme kullanılmış veya ahşaptan evler yapılmış.
MODERN TARIMA DAYALI BİR YAŞAM SÜRÜYOLAR
Tarımın dışında kalan alanların tümünde elma, armut, şeftali, erik, üzüm gibi meyve bahçeleri uzanıyor. Evler adeta meyve ağaçlarının arasında kaybolmuş, görünmüyor. Bihor bölgesinde gezdiğimiz il ve ilçelerde sanayileşme izine rastlamadım. Tarıma ancak modern tarıma dayalı bir yaşam sürüyor..”
GEZİ, ROMEN MEDYASINDA GENİŞ YER BULDU
Fotoğrafçıların gezisi, Romen televizyon ve medyasında geniş yer buldu. Bir haftalık çalışmanın sonunda her fotoğraf sanatçısı, çektiği fotoğraflardan 50 tanesini organizasyona verdi. Bu fotoğraflardan bir album oluşturulacağı, sergi açılacağı ve bölgenin tanıtımı için değişik yayınlarda kullanılacak.
3 ALTIN VE 3 BRONZ MADAYLA KAZANDI
Diyarbakırlı fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, son birkaç yılda özellikle uluslararası alandaki çalışmalarını artırdı. Yılbaşından bu yana, uluslararası yarışmalardan 3 altın ve 3 bronz madalya çok sayıda mansiyon 550 civarında sergileme ödülü kazandı. Süer, başta Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP ve diğer 4 büyük fotoğraf federasyon ve kurumu tarafından diploma ve ünvanlarla ödüllendirildi.