Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyasının 3 aylık raporunu açıklayarak, Van’dan Diyarbakır’a, Ağrı’dan Bitlis’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada 15 binden fazla kadına ulaşıldığı ve kadın dayanışmasının yeniden inşa edildiğini belirtti.
DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de aralarında bulunduğu DEM Partili belediyeler tarafından 13 Kasım 2024’te başlatılan “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyasının 3 aylık çalışma raporu kamuoyuna açıklandı. Belediye binasında yer alan Ali Emiri Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak’ın yanı sıra il ve ilçe belediye eş başkanları ile kadın kurumlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda, belediyenin kadınlara yönelik hayata geçirdiği çalışmaların yer aldığı sinevizyon gösterildi.
Kampanya raporunun Türkçesini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Kürtçesini ise İçişleri Bakanlığı kararıyla yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir okudu.
Eş Başkan Bucak, raporu okumadan önce Van’a kayyım atanması nedeniyle etkinliğe gelemeyen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal’ın selamını iletti. Van’ın kayyıma karşı direndiğini ve yoğun bir programı olduğunu ifade eden Eş Başkan Bucak, Van halkına selamlarını yolladı.
Eş Başkan Bucak: Kayyım uygulamaları kadın politikalarını aksatmıştır
Ardından raporu okuyan Eş Başkan Bucak, yerel demokrasinin en temel ilkesinin, halkın iradesinin kesintisiz ve özgür bir şekilde yönetim mekanizmalarına yansıtılması olduğuna dikkat çekti. Bucak, “Ancak ne yazık ki, uzun yıllardır süregelen kayyım uygulamaları, halkın gerçek ihtiyaçlarına yerel yönetimlerin cevap vermesini engellemiş, belediyelerin sosyal, ekonomik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikalarının uygulanmasını aksatmıştır” dedi.
‘Kadın kurumları kapatıldı, kadınlar işten çıkarıldı’
Kayyımların belediyelerin halkın talepleri doğrultusunda yürüttüğü sosyal politikaları etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Eş Başkan Bucak, özellikle kadınların gündelik hayatta karşılaştığı ayrımcılık ve şiddetle mücadelede büyük önem taşıyan Kadın Dayanışma Merkezleri, Kadın Sığınakları, Alo Şiddet Hattı gibi çalışmaların kayyımlar tarafından kapatıldığını ve çoğu zaman bu alanlarda çalışan kadınların ise işten çıkarıldığını belirtti.
‘Kadına yönelik şiddetle etkin bir mücadeleyi hedefledik’
Bu durumun, yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacı olan kadınların ve şiddete maruz bırakılanların yalnızlaşmasına, korunmasızlığa itilmesine ve en temel haklarından mahrum bırakılmasına yol açtığına dikkat çeken Eş Başkan Bucak, sözlerine şöyle devam etti: “Kayyımların müdahalesiyle mevcut hizmetler ortadan kaldırılmakla kalmamış, aynı zamanda yeni hizmetlerin oluşmasını da engellemiştir. Belediyelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını güçlendiren projeler geliştirmesi neredeyse imkânsız hale getirilmiş, kadın dayanışma merkezleri pasif hale getirilmiş veya kapatılmış, belediyelerde cinsiyet eşitliği birimleri kapatılmış ve şiddetle mücadeleye dair çalışmalar ortadan kaldırılmıştır. Ancak tüm bu engellemelere rağmen bizler, yerel yönetimlerin yeniden halkın iradesine kavuşmasıyla birlikte çalışmalarımıza hızla başladık. 13 Kasım 2024’te DEM Partili Belediyelerin Kadın Politikaları olarak ‘Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız’ kampanyasını başlattık. Bu kampanya ile toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki çalışmalar yaparak kadın dayanışmasını yeniden güçlendirmeyi ve kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele etmeyi hedefledik.”
‘15 binden fazla kadına ulaşıldı’
Bu doğrultuda, 15 binden fazla kadına ulaşarak, mahalle mahalle, köy köy kapsamlı farkındalık çalışmaları yürütüldüğünü aktaran Eş Başkan Bucak, Kadın Dayanışma Merkezleri, sığınaklar ve Alo Şiddet Hatlarının yeniden açılmasıyla birlikte mücadele mekanizmalarının güçlendiğini söyledi. Tüm il ve ilçelerde kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadele konularında eğitimler düzenlendiğini aktaran Eş Başkan Bucak, DEM Partili belediyelerin bu kapsamda sosyal medya kampanyaları, billboardlar ve yerel medya aracılığıyla görünürlük çalışmaları yürüterek toplumsal farkındalığa dair çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Açılan kurumlar ve merkezler
Eş Başkan Bucak, kampanya kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİKASUM, Kayapınar Kadın Dayanışma Merkezi ve Peyas Kadın Eserleri Kütüphanesi, Van Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi, Yüzen Kadın Kütüphanesi, Çıl Kezi Kadın Dayanışma Merkezi, Sinemhan Kadın Yaşam ve Dayanışma Merkezi, Viranşehir Kadın Dayanışma Merkezi, Tatvan Kadın Dayanışma Merkezi, Ağrı Kadın Dayanışma Merkezi, Mekiye Ana Kadın Dayanışma Merkezi, Van İlçelerinde, Amargi Kadın Yaşam Merkezi, Şamiran Kadın Yaşam Merkezi, Hebun Kadın Yaşam Merkezi, Serav Kadın Yaşam Merkezi, 11 tane Kadın Dinlenme Evi ve Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Destek Hattı’nın kurulduğunu belirtti.
“Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyasının ilk üç ayında, Van’dan Diyarbakır’a, Ağrı’dan Bitlis’e kadar uzanan geniş bir coğrafyada 15 binden fazla kadına ulaşıldığını ifade eden Eş Başkan Bucak, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak ve kadın dayanışmasını yeniden inşa etmek için önemli adımlar atıldığını kaydetti.
‘8 Mart’ı kutluyoruz’
“‘Sözümüz bitmedi şiddeti birlikte durduracağız’ kampanyamızdan aldığımız güçle yerel yönetimler olarak büyüttüğümüz kadın politikalarımıza bugün itibariyle startını verdiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri ile devam edeceğiz” diyen Eş Başkan Bucak, “Erkek egemen iktidarın yarattığı eşitsizliğe, cinsiyetçiliğe ve kadın kırımına karşı binyıllardır verilen kadın mücadelesinin mirasçıları olarak mücadelemizi isyanımızla büyüterek özgürlüğe yürüdüğümüz bir 8 Mart’ta daha alanlarda olacağımızın sözünü veriyor; dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart’ kutluyoruz. Kadın kırımına isyan ediyor, özgürlüğe yürüyoruz” diye konuştu.