DİTAM tarafından düzenlenen “Yerel hizmetler ve ortak akıl” buluşmasına katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak, 5 yıllık strateji planını aktararak, “Diyarbakır’da bir model oluşturabiliriz buna inancımız tam” diye belirtti.
DİYARBAKIR GAZETE- Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM), kentteki bir otelde “Diyarbakır yerel hizmetler ve ortak akıl” buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya, DEM Partili belediye eşbaşkanları ve sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı.
Buluşmanın açılış konuşmasın yapan DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Azizoğlu, Aralık 2023’te “Diyarbakır yerel hizmetlerde neleri kaybediyor?” başlığıyla bir çalışma yaptıklarını ve Ocak ayında toplantılar düzenleyerek kent, çevre, kültürel miras, iktisadi durum, kırsal kalkınma, kadın ve çocuk çalışmalarını raporlaştırdıklarını belirtti. “Yerel hizmetleri izleme ağı” projesinin duyurusunu yapan Azizoğlu, “Diyarbakır Yerel Hizmetlerde neleri kaybediyor?” projesinin belediyelerin strateji planlarına katkı sunmasını beklediklerinin altını çizdi.
‘Kayyımlar kente kaybettirdi’
“Yerel hizmetleri izleme ağı” ile STÖ’lerin yerelde karar mekanizmalarına katkı sunması, belediyelerle işbirliğinin geliştirilmesi, ortak akılla sürdürülebilir stratejiler oluşturulması, sorunların yerel düzeyde muhatap bulunarak, çözüm taleplerinin iletilmesi ve sivil toplumun kapasite ile deneyiminin artırılmasını amaçladıklarını söyleyen Azizoğlu, kentte 80 kurumla birlikte hazırladıkları raporlardaki eksikliklere işaret etti. Azizoğlu, son olarak kentteki belediyelere atanan kayyımların 8 yılda verdiği zararlara dikkati çekti.
Ardından konuşan DİTAM Başkan Yardımcısı Sedat Yurttaş, Diyarbakır ve bölgenin 8 yıldır kayyımlar nedeniyle kaybettiğini dile getirerek, bundan sonra kaybetmemesi ve halkın iradesinin kentleri yönetmesi temennisinde bulundu. Ekonomist Mehmet Aslan da, kente dair hazırlanan raporun özetini slayt olarak katılımcılara sundu.
5 yıllık stratejik plan
Ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, önlerinde zorlu bir 5 yıl olduğunu belirterek, “Bu durumu hep beraber konuştuk ve önümüzdeki 5 yılın sonunda da bir araya gelmemiz gerekiyor. Kentin çevre, ulaşım, kadın, genç, engelli, kaçak yapılaşma, altyapı sorunları, akıllı kentler, sosyal konutlar, metruk binalar, deprem, afet, bağımlılıkla mücadele gibi konularında yapılan stratejik planlamalarımız var. Kentin imar politikasının 5 yıl boyunca revize edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda yerel yönetimlerin, belediyelerin kolaylaştırıcı alanlar olarak ön plana çıkması gerekiyor. Rezan’ın yerinden dönüşüm sorunu ve deprem sonrası yaşanan krizler var. Yerel dinamiklerle birlikte çalışarak, kentin konut sorununa yönelik uzun vadeli çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Kentin geleceği için somut adımlar atacağız. ‘Bu kente katkı sunmak istiyorum’ diyen herkesin bir şeyler yapması gerekiyor. Diyarbakır’da bir model oluşturabiliriz buna inancımız tam” ifadelerini kullandı.
‘Kayyımlardan hesabını soracağız’
Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun ise, kayyımların pratiklerini hatırlatarak, “Belediyelerimizde katrilyonlarca borç bırakmışlar, diye bizler hizmet etmeyecek miyiz? Hayır. Bizler 3 aydır geldik. Japonya kalkınma bankasından Farqîn için 74 katrilyon altyapı ve su için kredi istedik. Bu talanın keyfini kimsenin sürmesine izin vermeyeceğiz. Katrilyonlarca lira kendi keyifleri için borç bıraktılar ama bir gün adalet sağlanınca, hesabını soracağız” dedi.
AFED Koordinasyon Merkezi
Önlerinde AFED Koordinasyon merkezi projesi olduğunu aktaran Hatun, “Proje bitince ihaleye açacağız. Yeri de belirledik. Diyarbakır’a yetecek olmasından daha büyük bir proje yapacağız. Diğer illere de yetsin” diye belirtti.
Kürtçeye Dair Çalışmalar
Kürtçeye dair çalışmalara da değinen Hatun, şöyle devam etti: “Belediye içinde bütün bölümlerin adını iki dilli yaptık. Dil üzerinde çalışma yürütenlerle çalışıyoruz. Amed’in dili Kürtçe olursa tüm kentlerin dili de Kürtçe olacak. Eksiklerimiz neyse hep birlikte çözeceğiz. Zarokistan, Zimzim için de çalışmalarımız var. Dicle Nehri’ne sahip çıkacağız. Halkımız da bilsin ki Dicle Nehri kenarı tüm herkesindir. Orada işletme açanların tek değildir, bütün halkındır bütün halk oradan eşit faydalanmalıdır. Orada piknik yapıp özgürce gezebilmelidir. Bütün halkımızdan bu konuda destek istiyoruz.”
Hatun, son olarak 17 ilçede mahalle mahalle gezip, görüşmelere devam edeceklerini söyledi.
Buluşma, soru-cevap bölümüyle sona erdi.