enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
5°C
Pazartesi Açık
6°C
DİYARBAKIR HABERİ
Kayapınar İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Gazze’deki kardeşleri için kumbaralarında topladıkları 30.000 TL’yi AFAD’a teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi. DİYARBAKIR GAZETE- Kayapınar Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 5. sınıf öğrencileri, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Okul Müdürü Vehbi Mustafaoğlu, Müdür Yardımcısı Salih Geter ve Sosyal...
21.11.2024
Prematüre doğumlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ekibi, anlamlı bir etkinlik düzenledi. DİYARBAKIR GAZETE- Dünya Prematüre Günü kapsamında Diyarbaır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Yenidoğan Ekibi, prematüre bebeklerin hayata tutunma süreçlerine dikkat çekerken, ailelerin yaşadığı zorluklara ve prematüre...
21.11.2024
Güneydoğunun parlayan turizm Firması MİTRATUR, Öğretmenler gününe özel yapmış olduğu kampanya ile eğitimcileri sevindirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Mitratur, Günübirlik düzenlediği Mardin’in Midyat İlçesi Dara antik kenti turu, Urfa Halfeti, Urfa Göbeklitepe, Gaziantep şehir turu, Diyarbakır Kültür turlarında Eğitimcilere özel yüzde 15 indirim yaparak kampanyayı başlattı. Eğitimcilere özel; Karadeniz, Batum, Kapadokya, Bolu...
21.11.2024
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024

Uzmanlardan YKS uyarısı!

Uzmanlardan YKS uyarısı!
REKLAM ALANI

Bu hafta sonu milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek olan YKS’ye sayılı günler kala uzmanlar, hem öğrencilere hem de ailelere sınav ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Öğrencilerin geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olan üniversite sınavı yaklaşıyor. Bu süreçte bazı öğrenciler, sınava ne kadar hazırlanırsa hazırlansınlar sınav kaygısına yenik düşebiliyor. Bu süreçte sağlıklı kalmak, psikolojiyi bu baskılı dönemin etkilerinden korumak için bazı önlemlerin alınması gerekiyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kalırken uzmanlar, adayların gerçekleştirilecek sınava yüksek moral ile girmesinin başarıda önemli olduğuna dikkat çekerek, sınav kaygısı ile baş etme yolları ile ilgili önemli önerilerde bulundu. Üniversiteye yeni geçecek olan öğrencilerin heyecanla beklediği YKS için geri sayım başladı. Uzman Klinik Psikoloğu Sümeyra Çelik, öğrencilerin sınavda başarılı olmaları için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verirken, velilere de çocuklarına davranışları konusunda uyarılarda bulundu. Çelik, “Bizim ülkemizde sınav; meslek edinmek çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü öğrenciler, sınav sayesinde gidecekleri üniversiteyi seçiyorlar. Ondan sonra hayat planlarını buna göre belirliyorlar.” dedi.

Sınav kaygısının öğrencilerin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Çelik, sınav kaygısının ortaya çıkmasını etkileyen birçok sebep ve bunun beraberinde her kişi için farklı bir süreç yaşandığına dikkat çekti.

“KAYGININ BELİRLİ DÜZEYDE OLMASI SAĞLIKLI VE MOTİVE EDİCİDİR”

Çelik, bu sınavların, sınava girecek çocuk ve gençler kadar bazen onlardan daha çok bu kişilerin aileleri için de büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Sınav çok büyük bir önem taşıdığından dolayı aileler ve öğrenciler üzerinde bir stres kaynağıdır. Özellikle de bu sınavın son zamanları, sınav günü yaklaştıkça son günlerde bu stres ve kaygı daha fazla artmaktadır. Son hafta yaklaştıkça bir takım kaygı belirtileri ortaya çıkabilir. Bunlar yemek yemede, uykuda düzensizlikler ve vücudun bazı bölgelerinde baş ağrısı olabilir, bağırsak problemleri yaşanabilir. Bir takım fizyolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun dışında elde terlemeler, yüzde kızarmalar, bir takım ağlama nöbetleri, aşırı hassasiyet, sinirlilik, duygusallılık gözlemlenebilir.” şeklinde konuştu.

“SINAVDAN ÖNCEKİ GÜN DERS ÇALIŞMAK KAYGIYI DAHA FAZLA ARTTIRIR”

Öğrencilerin, sınav haftası mümkün olduğu kadar ders çalışma yerine sınava daha hazır olabilmeleri için dinlenmelerini tavsiye eden Çelik, “Zaten bir yıldır çalışan öğrenciler, bir yoğunluk içerisindeler ve bu yoğunluğu daha fazla tetikleyecek durumlara sokmamak gerekiyor. Yani öğrencinin son hafta biraz daha dinlenmeye zaman ayırması gerekiyor. Son bir hafta çok fazla yoğun ders çalışmayı biz çok fazla önermiyoruz. Özellikle de son üç gün mümkünse hiç ders çalışılmamalıdır ama bu üç gün içinde halen biraz kaygı varsa veya çok ders çalışmak isteniliyorsa kısa sürede ders çalışmak uygun olabilir. Fakat sınavdan bir gün önce yani son gün kesinlikle ders çalışmamayı öneriyoruz. Çünkü sınavdan önceki gün ders çalışmak kaygıyı daha fazla arttırır. Çünkü o gün çalışılan dersin sınava herhangi bir katkısı asla olmaz. Sınavdan bir gün önce ders çalışılması sadece kaygıyı artırmaya neden olur. Bunun dışında sınavda yapılacak sorulara herhangi bir katkısı asla olmaz.” ifadelerini kullandı.

“SINAV HAFTASI DOĞRU BESLENİLMELİDİR”

Sınav haftası doğru beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Çelik, “Her zaman normal beslenme düzenimiz nasılsa bu hafta da aynı şekilde beslenmeliyiz. Aileler genellikle sınav haftası çocuklarını çok fazla enerji veren yiyecekleri tüketmeye ve zihin açıklığı olsun diye fazla şeker tüketimine sevk ediyor. Bu çok yanlış bir davranıştır. Çünkü bu mide ve bağırsak problemlerini artırabilir ve vücut dengesini bozabilir. Vücudun alışık olmadığı bir beslenme türü dikkati dağıtabilir, konsantrasyonu ve uyku düzenini bozabilir. Bu yüzden normal beslenme düzeni şekline devam edilmelidir. Ama sınava girmeden önceki kahvaltıyı iyi yapmak ama aşırıya kaçmadan yine normal yumurta, peynir klasik kahvaltı türleri şeklinde kahvaltı yapmak uygun olabilir.” diye konuştu.

“KAYGININ FAZLASI BİR TAKIM ZARARLARA NEDEN OLABİLİYOR”

Sınav kaygısının, öğrenilen bilginin sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine neden olan yoğun bir kaygı durumu olduğuna işaret eden Çelik, “Zaten bir yıllık bir süreçte öğrenciler ciddi bir kaygı yaşıyorlar. Ama son dönemlere girildikçe bu kaygı maalesef biraz daha artmakta. Kaygı aslında çalışmak, insanı motive etmek için iyidir. Ama bu kaygının fazlası maalesef bir takım zararlara neden olabiliyor. Dikkat ve konsantrasyon problemlerine neden olacağından dolayı sınav sırasında öğrencileri ciddi anlamda rahatsız edebiliyor. Bunun öncesinde biraz kişinin kendisine ‘Sınav öncesinde neler yaptım,  bu zamana kadar çalıştım, konularım bitti mi, test çözdüm mü, sınava yeterli oranda çalıştım mı? Bunların hepsine evet diyorsam aslında benim kaygılanmam için çokta bir neden yoktur.’ şeklinde kendi kendine telkinler vermesi, kaygıyı kabullenmesi ve ‘Kaygılı olmayacağım.’ diye bununla mücadele etmek yerine ‘Evet ben biraz kaygı duyuyorum, kaygılı olmak kötü değil. Kaygı ile başa çıkabilirim. Kaygıyı bir felaket haline getirmenin bir anlamı yok.’ şeklinde telkinlerde bulunursa öğrenci kendisini daha rahat hissedecektir.” dedi.

“SINAV ESNASINDA NEFES EGZERSİZLERİ ÖNEMLİDİR”

Sınavın sürecinden çok sınavın sonucuna odaklanmanın, sınavın sonucunu felaketleştirmenin, sınava ilişkin bilgi ve becerisine veya bunu yansıtabileceğine güvenmemenin, olumsuz değerlendirilme yani bilginin değil de kişiliğin değerlendirildiğini düşünmenin sınav kaygısının ortaya çıkmasının en büyük nedenleri arasında olduğunu belirten Çelik, özellikle sınav esnasında bazı teknikler kullanarak kişinin kaygı düzeyini dengeleyebileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Eğer sınav sırasında da çok fazla kaygılandığını hissederse öğrencilerimiz, sınav esnasında 5-10 veya belki 15-20 saniyelik kişinin kaygı oranına göre bu süre değişebilir. Derin derin nefes alarak burundan nefes alıp ağızdan vererek bir takım nefes egzersizleri ile kendisini sakinleştirebilir. Gözlerini kapatıp ve mutlu olduğu bir yana odaklanıp, kendisini rahatlatmaya çalışabilir. Belki bu bir vakit kaybı gibi gelebilir ama asla bir vakit kaybı değildir. Hatta sınav sırasındaki vakit kaybını önleyici özelliğe sahiptir. Yani konsantrasyonunuz düşerse soruları okumak için daha fazla vakit harcayağınız için kendinizi rahatlatmak için harcayacağınız zaman asla vakit kaybı değildir. Bu nedenle kaygılı olduğunuzu ve gerildiğinizi hissettiğiniz anda lütfen ara verin, nefes almaya odaklanın ve sınavın sonucunu felaket haline getirmeden olumlu düşünceler ve kendinizi rahatlatmaya çalışın.”

“SINAV KAYGISI İLE BAŞ ETME KONUSUNDA AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTEDİR”

Sınav kaygısı ile baş etme konusunda ailelere de çok büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Çelik, “Öğrencilerden ziyade aileler de maalesef çok kaygılı bir şekilde yanımıza geliyorlar. Bunda çocukların kaygılarının onlara sirayet etmesinin yanı sıra aile zaten kaygılıysa, çocukta bu kaygı daha da fazla olabiliyor. Yani maalesef birbirini tetikler nitelikte oluyor. Bunun için ailelerin, sınavı hayatın en önemli konusuymuş gibi çocuklara yansıtmak yerine normal bir durummuş gibi ‘Evet sınava giriyorsun, bu önemlidir. Doğru ve haklısın ama bu senin hayatının tamamını etkileyecek bir sınav değil. Önünde daha çok sınavlar olacak. İstersen bu sene hazırlanamadıysan, gelecek sene daha iyi hazırlanarak daha iyi bir plan yapabiliriz.’ şeklinde konuşarak yardımcı olmaya çalışarak ya da çocuğun asıl kaygısının ne olduğunu anlamaya çalışarak, onunla sohbet ederek ve onu sınavın sonucuna göre değerlendirmeyeceklerini inandırarak bu süreyi geçirebilirler. Çünkü çocuğun kendi başarısından ziyade kendi kişiliğinin değerlendirileceğini düşüncesi mevcut olabilir. İşte başarısız olursa ailesinin onu yeterince sevmeyeceğini, zeki bulunmayacağını düşüncesi olabilir. Çocuğu bu düşünceden uzak tutmak için aile ‘Sonuç ne olursa olsun biz seni olduğun gibi kabul ediyoruz. Bizim için önemli olan sensin, senin iyiliğin ve senin mutluluğun.’ şeklinde mesajlar verirse eminim öğrenciler, kendilerini daha rahat hissedeceklerdir.” uyarısında bulundu.

Öğrencilerin sınav günü dikkat etmesi gerek kurallar ile ilgili de uyaran Çelik, “Öğrencilerimiz, kaygılı oldukları anda kendilerini rahatlatacak bir takım telkinlerde bulunmak, sınav öncesinde belgelerini bir gün önceden hazırlamak, sınav günü de mümkün olduğunca erken yola çıkmak, sınavdan yarım saat önce sınav merkezinde bulunmak, onların kaygı düzenlerini zaten olabildiğince azaltacaktır.” dedi.

Sınava girecek öğrencilere başarılar dileyen Çelik, sınav önemli olduğunu ancak her şey olmadığını belirterek, üniversite sınavının gelişim için bir dönemeç olduğunu da sözlerine ekledi. (Kaynak: İLKHA)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme