Bu yıl 3 milyon 36 bin 945 öğrencinin katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8 ve 9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Uzmanlar, hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için çaba sarf edecek öğrencilere önerilerde bulundu.
DİYARBAKIR GAZETE– Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 8-9 Haziran’da rekor adayla ve ilk kez barajsız olarak uygulanacak. Diyarbakır’daki uzmanlar, 3 milyon 243 bin adayı ilgilendiren sınavla öneri ve tavsiyelerde bulundu.
Ayyıldız: Aşırı stres ve kaygı olumsuz sonuçlara yol açıyor
Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonrasındaki dönemde en çok karşılaşılan sorunlardan birinin sınav kaygısı olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Dr. Yunus Ayyıldız, sınav kaygısının olumsuz düşünceler nedeniyle sınava ya da sınav sonrasında elde edilecek sonuca karşı, kaygı duyma durumu olduğunu söyledi. Psikolog Dr. Ayyıldız, YKS öncesi sınav kaygısıyla baş edebilme yolları üzerine adaylara önerilerde bulundu.
“Sınav kaygısıyla baş edebilme yollarının önemlidir”
Kaygı seviyesini düşürmek ve kontrol altına almak için sınav kaygısıyla etkin baş edebilme yollarının önemli olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Ayyıldız, olumsuz düşüncelerin kişinin yansıtabileceği performansın altında bir sonuca sebebiyet verebileceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Yapamayacağım, bu sınavı kazanamayacağım, tek bir soruda bu kadar zaman kaybettiysem diğer sorularda da zorlanacağım, X üniversitesini kazanamazsam kimse beni sevmeyecek’ gibi düşüncelerin yerine ‘Gereken emeği gösterdiğimde, yapabileceğim sorulara odaklanırsam bu sınavı kazanabilirim. Bir soruyu yapamamak tüm soruları yanıtlamayacağım anlamına gelmez!’ gibi olumlu düşüncelere yönelmek önemli.”
Kaya: “Üniversite sınavlarında güç birliği”
Seçkin Kadro Özel Öğretim Kursu Müdürü Turgut Kaya ise, üniversiteye giriş sınavlarının, birçok öğrenci ve aile için heyecan verici ve stresli bir süreç olduğuna işaret ederek, “Bu süreçte hem öğrenciler hem de aileleri, sınav öncesi, sınav esnasında ve sınav sonrasında karşılaşabilecekleri zorluklarla başa çıkmak için birlikte çalışmalıdır. Bugün, sınav sürecinin her aşamasında size rehberlik edecek bazı tavsiyeler sunacağız. Umuyoruz ki, bu tavsiyeler sınav deneyiminizi daha yönetilebilir ve başarılı hale getirmenize yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Ailelere tavsiyeler
Ailelerin, sınav öncesinde öğrencilerin başarılarına katkıda bulunmak için destekleyici bir ortam sağlaması gerektiğine değinen Kaya, “Evde pozitif bir atmosfer oluşturarak öğrencilere motivasyon ve destek vermek, onların daha iyi odaklanmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, öğrencinin çalışma alışkanlıklarını, stres düzeyini ve ihtiyaçlarını anlamak için düzenli olarak iletişim kurmak büyük önem taşır. Bu şekilde, onların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabilir ve sınav hazırlık sürecini daha verimli hale getirebilirsiniz. Öğrencinin odaklanmasını artırmak için evde sınav hazırlığı için gerekli materyalleri sağlamak ve çalışma ortamını düzenlemek de pratik destek anlamında oldukça faydalıdır” şeklinde konuştu.
“Sınav günü öğrencinin sakin ve güvende hissetmesi önemlidir”
Sınav günü geldiğinde, öğrencinin sakin ve güvende hissetmesinin çok önemli olduğunu savunan Kaya, “Bu nedenle, ona güven vermek ve panik yapmaması için destek olmak gerekir. Sınav merkezine ulaşım ve sınav süresince ihtiyaç duyabilecekleri eşyaların hazırlanması gibi pratik yardımlar da onların rahatlamasına katkı sağlayacaktır. Sınav sonrasında ise, sonuç ne olursa olsun öğrenciyi tebrik etmek ve başarılarına odaklanmak önemlidir. Başarısızlık durumunda ise destekleyici bir yaklaşım benimseyerek, gelecek için nasıl ilerleyebileceklerini konuşmak gerekir. Sınav sonrası stresi azaltmak için ailece keyifli aktivitelere zaman ayırmak ve birlikte vakit geçirmek de öğrencinin moralini yükseltecek ve stresini azaltacaktır” dedi.
Öğrencilerin düzenli çalışma alışkanlığıyla başarıya ulaşabileceklerine dikkat çeken Kaya, “Öğrenciler, sınav öncesinde başarıya ulaşmak için düzenli çalışma alışkanlıkları edinmelidir. Belirli bir çalışma programı oluşturmak ve zamanı etkili bir şekilde kullanmak, verimli bir hazırlık süreci sağlar. Motivasyonunuzu yüksek tutmak için hedefler belirlemek ve başarılarınızı kutlamak da önemlidir. Ayrıca, stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmek ve düzenli olarak uygulamak, sınav öncesindeki kaygıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Sınav esnasında, sakin kalmaya çalışmak ve sorulara odaklanmak büyük önem taşır. Sakin bir zihinle soruları çözmek, daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Zamanı iyi kullanmak ve her soruya ayrılan süreyi dikkatlice değerlendirmek de sınav performansınızı olumlu yönde etkileyecektir” ifadelerini kullandı.
Kaya, şu önerilerde bulundu:
“Öğrenciler, sınav öncesinde başarıya ulaşmak için düzenli çalışma alışkanlıkları edinmelidir. Belirli bir çalışma programı oluşturmak ve zamanı etkili bir şekilde kullanmak, verimli bir hazırlık süreci sağlar. Motivasyonunuzu yüksek tutmak için hedefler belirlemek ve başarılarınızı kutlamak da önemlidir. Ayrıca, stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmek ve düzenli olarak uygulamak, sınav öncesindeki kaygıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Sınav esnasında, sakin kalmaya çalışmak ve sorulara odaklanmak büyük önem taşır. Sakin bir zihinle soruları çözmek, daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Zamanı iyi kullanmak ve her soruya ayrılan süreyi dikkatlice değerlendirmek de sınav performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.”