Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Ferit Kahraman, tapu kayıtlarında kat irtifakı ve kat mülkiyeti olup stok durumda olan veya içerisinde herhangi bir kullanıcısı bulunmayan boş yapıların depremzedelerin kullanımına açılmasını önerdi.
Maraş merkezli depremden etkilenen Diyarbakır’da binlerce bina hasar gördü. Hasarlı binalarına girmek istemeyen depremzedelerin kiralık ev arayışı sürerken, ev kiraları bir anda tavan yaptı. TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu konu ile ilgili açıklama yaptı. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Ferit Kahraman, kentte hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yüksek kiralardan dolayı barınma ihtiyacının karşılanamayacak duruma geldiğine dikkat çeken Kahraman, “Depremin yaşandığı bölgelerin genelinde görülen bu kontrolsüz emlak fiyat artışları, kentimiz Diyarbakır özelinde de yaşanmaktadır. Depremden önce sayısız kiralık ve satılık arazi, arsa, ev, işyeri ve büro/ofis olmasına rağmen depremin hemen sonrasında ilanlardan kaldırılmış ve karaborsa bir piyasa oluşmuştur” dedi.
“BOŞ EVLER VERİLSİN”
Kahraman, tapu kayıtlarında kat irtifakı ve kat mülkiyeti olup stok durumda olan veya içerisinde herhangi bir kullanıcısı bulunmayan boş yapılar belirlenip halkın kullanımına sunulması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Yapılacak tespitler sonucu, kullanılabilecek durumdaki yapıların sayısınca açıkta kalan vatandaşın ihtiyacı bu şekilde karşılanmalıdır. Aynı zamanda devlet kontrolünde yürütülecek bu çalışmalarda kiralanan konut veya işyerlerinin kira ödemeleri, devletin vatandaşa yapacağını ilan ettiği kira yardımı desteğinin doğrudan gayrimenkul sahibinin hesabına aktarılabilecek bir sistemin kurulması mümkün ve pratiktir. Kurumlarca yapılacak bu stok ve ihtiyaç sahibi eşleştirmesini sağlayacak düzenleme için, kurum personellerinin sahada görevlendirilmiş olması gibi sebeplerle personel yetersizliği durumu karşısında teknik ekip desteği verebileceğimizi, kişisel verilerin korunacağı taahhüdüyle verilerin tarafımızla paylaşılması durumunda ise süreci adil ve şeffaf yürütebilecek donanım ve teknik yeterliliğe sahip olduğumuzu ve halkın en kısa sürede barınma alanlarına erişimini sağlayabileceğimizi taahhüt ediyoruz!”
KİRA KONTROL BÜROLARI
Kahraman fahiş fiyatların önüne geçilmesi için bölgesel bazda tavan kira fiyatlarını belirleyen kira kontrol bürolarının kurulması gerektiğine işarete ederek, önerilerini şu şekilde sıraladı: “Taşınmaz kira bedelleri bölgesel faktörler ve bina özellikleri, konum, bina yaşı gibi sınıflarına ayrıldıktan sonra sınıfına göre tavan kira fiyatları belirlenip bu süreçte fırsatçılık yapılmasına müdahale edilebilir. Olağanüstü bir yıkımla karşı karşıya olduğumuz unutulmadan yabancılara konut satışı geçici süreyle de olsa durdurulabilir. Bu önerilere göre mülk sahibinin belirlenen tavan fiyatından daha yüksek bir ücret alması durumunda cezai yaptırımlar uygulanabilir. Mülk sahibinin, mülkünü kiraya vermek istemediği durumlarda ise konuta kıymet takdir değerinin belirli bir oranında vergi uygulanabilir.”