Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’de 86 parselin 81’i yatırımcılara tahsis edildi. 17 fabrika yatırımını tamamlayıp üretime başladı. Diğerleri de 2022’de üretime geçecek.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, kent ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır’ın sanayileşme yolunda hızla ilerlediğini belirten Kaya, kentin önümüzdeki yıllarda tekstil üssü olacağını kaydetti. Kaya, Tekstil İhtisas OSB’de 86 parselin 81’inin yatırımcılara tahsis edildiğini, 17 fabrikanın yatırımını tamamlayıp üretime başladığını, diğerlerinin 2022’de yatırımlarını tamamlayarak üretime geçeceğini söyledi. Kaya, Tekstil OSB’nin tamamının üretime geçmesiyle 10 bin kişinin daha istihdam edileceğini belirtti.
KARACADAĞ OSB’DE YENİ YATIRIMLAR
Kaya, artan fabrika talebi nedeniyle mevcut OSB’de genişlemeye gidildiğini, 4. ve 5. ek genişleme alanları oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Yatırım yapılabilirliğin önünü açmak için Karacadağ OSB adıyla yeni bir bölge oluşturulmuş ve altyapı çalışmaları başlamıştır. 178 sanayi parselinden oluşan bu bölgenin altyapı ihalesi 2022 yılında yapılacak” dedi. Mehmet Kaya, 6. Bölge teşviklerine sahip Karacadağ OSB, 2022 yılında uygulanacak asgari ücret ve sağlanacak muafiyetler açısından yatırımcılara önemli avantajlar sunacağını ifade etti.
DESTEK İÇİN 4 TALEP
Kaya, bölge yatırımcısının daha çok desteklenmesi için dört taleplerini şöyle sıraladı: “Bankaların bölge sanayicisine sunduğu destekler yetersiz. Uygulanan faizler yüksek, teminatlar sorunlu ve keyfi uygulamalar var. Bunların düzeltilmesi için müdahale bekliyoruz. Bölgesel sanayi ürünlerinin ihracatı için uygulamalar ve ihracat destek kredisi daha uygun koşullarda ve krediye erişimi kolaylaştıracak şekilde geliştirilmelidir. Irak’ın Kürdistan Özerk Bölgesi ile ilişkiler daha sıcak tutulmalı, o bölgeden ülkemize ticaret, sağlık/tedavi ve turizm amacıyla geleceklere sınırda, gümrük kapılarında vize verilebilmeli, hava ve karayolu ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. Bölgenin kalkınmasına ivme katacak kamu yatırımları, kara ve demiryolu ağı, tarımsal sulama kesintisiz enerji için bütçe sağlanarak gelişmeler kısa sürede tamamlanmalıdır. Mehmet Kaya’nın bölgesindeki sanayi gelişmeleri ve yeni dönemde bölgelerinde yatırımların artması için beklentileri böyle. Türkiye’nin döviz/TL yangınını söndürme çabaları ancak üretimi destekleyen uygulamalarla başarıya ulaşabilir. Aksi salt söndürülmüş bir ‘’orman yangını’’ olur, faydasızdır, çünkü ekonomik yaşam da durmuş olur.”