Diyarbakır’da Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerinde görev yapan 104 sözleşmeli personelin EYT kapsamında zorunlu emekli edilmesi yargıya taşındı. Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir, konunun takipçisi olduklarını dile getirerek, “Bu arkadaşların aileleri var. Siz sadece 104 kişiyi perişan etmiş olmuyorsunuz, çoluk çocuğuyla bu arkadaşların himayesindeki insanlarla bine yakın insanı perişan etmiş oluyorsunuz” dedi.
DİYARBAKIR GAZETE- Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadro teklif ettiği ancak kabul etmeyen sözleşmeli personellerini EYT kapsamında zorunlu emekli etti. Bakanlık bünyesinde Diyarbakır’da da 104 sözleşmeli personel EYT kapsamında zorunlu emekli edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine kadrolu statüsüne geçme teklifini kabul etmeyen 104 sözleşmeli personel EYT ile zorunlu bir şekilde emekli edildiklerini belirterek konuyu yargıya taşıdı. Konuyla ilgili Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir açıklamada bulundu.
“EYT’Lİ OLMAYA ZORLANDILAR”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın EYT süreci ile birden bire bir yasal düzenleme yaparak bu personelleri emekliliğe zorladığını dile getiren Başkan Tekdemir, “Bizim özellikle Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 657 sayılı kanun 4 C maddesine tabi geçici personel statüsünde çalışan arkadaşlarımız vardı. Bunlar bu statüde görev yaparken 2 Nisan 2018 tarihinde aynı kanunun 4B maddesine geçiş yaptılar. Dolayısıyla sözleşmeli personel statüsünde çalışmaya başladılar bunun sayısı hali hazırda 104 kişiydi. Bu arkadaşlarımız zaten uzun yıllar sıkıntı yaşadılar 4c’li çalışırken de problemler yaşıyorlardı. Orada işten atılma tehdidiyle karşı karşıya kaldılar, mali ve özlük hakları bir gecede büyük oranda kayıplarla karşılaştı. Dolayısıyla buna rağmen bu arkadaşlar yine 4B kapsamında çalışmaya devam ettiler. Ama işlerini yaparken her biri de alanında teknikçi arkadaşlar bunlar okullarda her biri çok farklı işlevi olan verimli çalışan arkadaşlar. Birdenbire Milli Eğitim Bakanlığı EYT süreci ile bir yasal düzenleme yaptı. Bu yasal düzenlemenin beraberinde tabii Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 11 Nisan 2023 yılında bir yazı gönderdi ve sözleşmeli personel konusu yazısı ile sözleşmeli personel çalıştırma ilişkin esasların ek 9’ncu maddesine istinaden bir tercih sundu bu arkadaşlara. Orada sözleşmeli personel statüsünde kalmaları ya da kadrolu statüye geçmeleri gibi bir tercih sunuldu. Arkadaşlara açıklayıcı bir bilgi verilemedi. Kadroya geçişi tercih etmeyen arkadaşların sonraki süreçte nelerle karşılaşacaklarıyla ilgili herhangi bir açıklayıcı içerik paylaşılmadı. Dolayısıyla arkadaşlar da herkesin ekonomik bir sıkıntı içerisinde yaşadığı vaziyette bir süreçte arkadaşlar da kısmi kayıplarının beraberinde getireceği için sözleşmeli pozisyonda kalmayı tercih ettiler ve kadroya geçişi talep etmediler. Ama daha sonra bu arkadaşların öngöremediği bir sonuç ortaya çıktı ve buradaki daire makamların ara mekanizmaların burada çok açıklayıcı bilgi vermemesinden kaynaklı süreçle ilgili olup bitenleri ayrıntılı aktarmamasından kaynaklı arkadaşlar birden zorunlu emekliye tabi tutuldular. Burada yani kadroya geçişi bazı kayıplarına bazı kayıplarını korumak adına kadroya geçişi reddederken çok daha fazla kayıplarla karşı karşıya kaldılar. Yani Bu arkadaşlar çok cüzi bir kaybı ekonomik ve manevi kaybı engellemek adına kadroya geçişi reddederken çok daha büyük bir kayıpları kendi tercihleriyle kabul ederler mi, yani bu çelişkiyi görmeleri lazım. Yani sözleşmeli kalmalarının nedenleri ekonomik olup biraz daha faydalanmak süreçten ve bu pozisyondan faydalanmak ama bu arkadaşlar kadroya geçişi reddettikleri için zorunlu emekli edildiler” dedi.
“KURUMLAR ARASINDA BİR EŞGÜDÜM YOK”
Bazı kurumların aynı statüde çalışan personeller ile devam ettiğini de sözlerine ekleyen Başkan Tekdemir, “Burada kurumlar arasında da bir eşgüdüm yok bazı kurumlar sağlık bakanlığı gibi bazı kurumlar aynı statüde çalışan personel devam ederken, Milli eğitimde Bu arkadaşların çalışmaları engellendi ve adeta yangından mal kaçırırcasına hatta yangından insan kaçırırcasına bu arkadaşlara zorunlu emeklilikle dayatıldı. Bu arkadaşların aileleri var Bu arkadaşların çoluk çocukları var siz sadece 104 kişiyi perişan etmiş olmuyorsunuz çoluk çocuğuyla bu arkadaşların himayesindeki insanlarla bine yakın insanı perişan etmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla işsizliğin bu kadar arttı ekonomik olarak herkesin bir darboğazı içerisinde olduğu bu süreçte yani istemedikleri halde yani idarenin yanlış kurgusundan süreci yanlış yönetmesinden kaynaklı bir mağduriyet yaşıyorlar aileleri ile birlikte çoluk çocuklarıyla birlikte Bu arkadaşlar perişan edilmiştir” şeklinde konuştu.
“TALEBİMİZ YASAL DÜZENLEMENİN YENİDEN ELE ALINMASI”
Tekdemir, Taleplerinin yasal düzenlemenin yeniden ele alınması olduğunu ifade ederek, “Bu arkadaşların evet biz sonuçta yargı makamlarında yargı sürecini başlattık elbette haklarını sonuna kadar tüm idari mekanizmaları kullanarak eğer hiç hukukta sonuç alamazsak mutlaka ülkemizin de bağlı olduğu imzaladığı uluslararası hukukun icra organlarından da biz başvuru yapmak suretiyle biz bu arkadaşlarımızın davalarının takipçisi olacağız. Bu arkadaşların mağduriyetini bizler defalarca bakanlığın gündemine taşıdık, her türlü yolu kullandık. Bakanlık bu arkadaşların mağduriyetinden haberdardır. Gönül ister ki daha sosyal kayıp ortaya çıksın yani vatandaşın morali motivasyonu devletine olan güvenini sarsmadan bu işi çok erken bir vakitte çok kolay bir yoldan çözelim ve bu arkadaşların talepleri yeniden ele alınmalı yeni bir tercih sunulmalı arkadaşlardan bunca sıkıntıdan sonra hala sözleşmede ısrarcı olmak isteyen varsa emeklilik işlemleri tamamen sonuçlansın. Eğer kadroya geçilse tercih ederek çalışma hayatına devam etmek isteyenler de varsa bunlara da yeni bir tercih sunalım ve bunları bu haktan faydalandıralım. Bu arkadaşların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Bu arkadaşlar EYT’li değiller. Bu arkadaşlara EYT’liymiş gibi muamele ederek bunları da zorunlu bir şekilde emekli ettirmek asla insani, vicdani ve hiçbir şekilde hukuki de değildir. Bu kanaatteyiz” diye konuştu.