Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem denetim ekipleri, İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar eşliğinde fırın, yemek fabrikası ve şekerleme üretimi yapan birçok işletmede denetim gerçekleştirdi.
Şekerleme üretimi, pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünleri üretimi ve unlu mamuller üretimi faaliyet konularında üretim yapan işletmeler ile yemek fabrikalarını denetleyen ekibin başında denetime katılan İl Müdürü Atalar gıda denetçileri ile beraber işletmelerin teknik ve hijyenik yapılarının yanı sıra ürettikleri ürünün hammaddesinin mevzuata uygunluğu, depolanma şartları, üretim aşamaları, son ürünün muhafaza şartları ve işletmede kurulu olan kalite yönetim sisteminin yerinde doğrulanması gibi tetkiklerde bulundu.
Yapılan denetimlerde işyerlerinde gıda maddelerinin muhafaza koşulları, izlenebilirlik, personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni ve yürürlükteki mevzuat konularında işyeri yetkilileri ve çalışanlarına bilgilendirme yapıldıktan sonra, denetimi tamamlanan her işletmede denetim sonrası işletme yetkilileri ile sohbet eden İl Müdürü Atalar; Herkesin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için yeteri kadar üretim yapmak gerektiğini ve üretilen her ürünün mutlaka gıda mevzuatına uygun olarak üretilmesi gerektiğini belirtti.
2019 YILINDA 4 BİN 879 ADET DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2019 yılı içerinde gıda üretim ve satış yerlerine yapılan denetimler, alınan numuneler ve idari yaptırımlar hakkında değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Atalar, “2019 yılında 84 gıda kontrol görevlisiyle toplam 4879 adet denetim gerçekleştirilmiş olup Ramazan Ayında da aynı hassasiyet içerisinde bugün itibariyle 1405 denetim ve 240 adet numune alımı gerçekleştirildi. 2019 yılında bugün itibariyle 184 bin 362 TL tutarında 23 adet idari yaptırım uygulandı. Atalar, denetim sonrası işletmecilerin işletme ile ilgili karşılaştıkları sorunları dinleyerek çözüm önerilerinde bulundu.
RAMAZAN BAYRAMINA KADAR DENETİMLER SÜRECEK
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan “Gıda Kontrol Görevlilerinin” risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında periyodik olan denetimler, Ramazan Ayında artan tüketim ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmeğin üretildiği fırınlara, unlu mamul ve sade pide üretim yerlerine yönlendirildi. Ayrıca yaklaşan Şeker bayramı münasebetiyle şekerleme-satış, unlu ürünler satış yeri, bisküvi, çikolata, kakaolu ve benzeri ürünlerin üretimi, şekerleme üretimi, şuruplu tatlılar, unlu mamuller üretimi yapan ve satan bütün işletmeler denetlenmeye devam ediyor.