Diyarbakır Ziraat Odası ve Ekoloji Derneği tarım ve gıda krizini düzenledikleri panelle masaya yatırdı.
Ekoloji Derneği ve Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası tarafından “Tarım ve Gıda Krizi” paneli düzenlendi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen panelde, tarım yazarı ve çiftçi Abdullah Aysu, Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Eşbaşkanı Serpil Kıyar birer sunum yaptı.
Moderatörlüğünü Ekoloji Derneği Üyesi Çilem Aydın’ın yaptığı panelde, gıdanın gelişim serüvenini anlatan Ziraat Mehendisleri Eşbaşkanı Serpil Kıyar, gıdanın insanın doğa üzerine hakimiyet kurmasıyla başlayan serüvenin devletleşmenin ortaya çıkmasıyla gıda üzerinde bir hakimiyetin de kurulmaya başlandığını söyledi. Devletleşme ile üzerinde hakimiyet kurulan gıdanın artık kapitalist üretim sistemiyle tekelleştiğini ve bir kriz halini aldığını dile getiren Kıyar, bu krizden çıkmanın mümkün olan tek yolunun ise uygulanan neoliberal politikaların sonlandırılmasıyla olabileceğine işaret etti.
‘BURJUVAZİ OLUŞTURMAK İÇİN DEVLETÇİLİK YAPILDI’
Türkiye’nin 1929 buhranından sonra tarımda devletçi politikalara yöneldiğini ifade eden tarım yazarı Abdullah Aysu, tarımdan elde edilecek geliri burjuvazinin oluşturulması ve ona kaynak aktarılması için böylesi bir yönelime girildiğini aktardı. Devletin bunun için bir takım kurumlar oluşturduğunu vurgulayan Aysu, tarımsal yenileme için, Anadolu’ya işi bilen Balkan göçmenlerinin dağınık bir şekilde yerleştirilmesinin bu politikanın sonucu olduğunu kaydetti.
Türkiye’de sistemin Osmanlı’dan devralınan eşitsizlikler üzerine kurulduğunu anlatan Aysu, Osmanlıdan devralınan bu eşitsizliklerin toprak reformu yapılmadan sürdürüldüğünü dile getirerek, devletin çiftçilikte izlediği kooperatifçilik politikasında yapılan merkezi atamalarla çiftçinin kendi kendini yönetememesini de beraberinde getirdiğine dikkati çekti. Bu gün tarım kooperatiflerine yaşanan sorunların da bundan kaynaklandığının altını çizen Aysu, İkinci Paylaşım Savaşı’yla birlikte Türkiye’nin tarım politikasının, liberalizmin bayrağını devralan Amerika’nın izlediği politikalara bağımlı hale geldiğini söyledi.
Marshall yardımı ve daha sonra kurulan Dünya Ticaret Örgütü’nün dünya Türkiye’nin tarım üretimini sınırlandırdığını aktaran Aysu, yaşanan gıda krizinin çözümü ise bütünlüklü bir tarım politikasıyla olabileceğini sözlerine ekledi.