Güvenli ve etkili aşının, salgını kontrol altına almaya katkı sunacağını ifade eden Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, aşı uygulamalarında her açıdan şeffaf olunması çağrısı yaptı.
Amed Sağlık Platformu, Türkiye’de uygulama başlanan aşı sürecine ilişkin Diyarbakır Tabip Odası (DTO) binasında basın açıklaması düzenledi. “Pandemi ile mücadelenin en yaşamsal aracı olan aşıların yanındayız!” başlıklı ortak açıklamayı, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan yaptı.
Aşıların, günümüzde tıp alanında kullanılan en güvenli, en etkili tıbbi uygulamalardan biri olduğu söyleyen Turan, Kovid-19 pandemisinde güvenli ve etkili aşılar ile yapılacak yaygın aşılamanın, salgını kontrol altına almaya katkı sunacağını ifade etti.
‘AŞILAMANIN AYRINTILARI AÇIKLANMALI’
Toplum bağışıklığının sağlanabilmesi için, toplumun yüzde 75-90’ının aşılanması gerektiğini söyleyen Turan, “Bu değerlendirme ışığında Türkiye’de uygulanacağı söylenen aşının toplum bağışıklığı sağlaması için 6 ay içerisinde yaklaşık 120 milyon doz uygulanması gerekmektedir. Ancak aşılama programı tüm ayrıntılarıyla açıklanmadığı gibi geldiği ve geleceği belirtilen aşı dozlarının bu sayıya yaklaşması dahi mümkün görünmemektedir. Sağlık Bakanlığı’nın gerçekçi ve toplum bağışıklığını sağlayacak bir aşı programını kamuoyuyla paylaşmasının güven ilişkisinin bir parçası olduğu açıktır. Aksi halde bulaş hızı yüksek olan korana virüsünün yaygınlaşması hızlanmakta ve önlenebilir ölümlerin önüne geçilmeyecektir” diye konuştu.
‘BAKANLIĞA ÇAĞRI: ŞEFFAF OLUN’
Turan, Sağlık Bakanlığına aşıya ilişkin şu çağrıları yaptı: “Sağlık Bakanlığı bilimsel veriler ışığında aşılar ile ilgili toplumu bilgilendirmeli, insanların kuşkularını gideren doyurucu açıklamalar yapmalıdır. Sağlık Bakanlığı, aşı ile ilgili hukuksal süreçlerin çözümü için toplum (kamu) adına taraf olmalı, sorumluluk almalıdır. Türkiye’de uygulanmaya başlanan ve uygulanması planlanan aşıların etkililik ve güvenlilik verilerini paylaşılmalıdır. Getirilen ve getirilecek olan aşıların sürekli tedarikini güvence altına almak için politika oluşturup kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Toplumun bağışıklama programını risk grupları ve farklı yaş gruplarını dikkate alarak, bu gruplarda etkililik ve güvenliliği gösterilmiş aşılar ile oluşturulmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nı COVID-19 aşı politikası konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye; bilim insanlarının talep ettikleri verileri paylaşmaya; aşı uygulamalarında her açıdan şeffaf olmaya çağırıyoruz. Bir kez daha yeniliyoruz.”