Diyarbakır’ın tarihi merkez Sur ilçesinde Kasım 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen hendek-barikat operasyonlarında ağır hasar gören ve sonra yıktırılan Hasırlı Mahallesinde yeniden ‘Sur Koruma İmar Planı’na göre yaptırılan 44 konutluk mahalle tamamlandı.
Merkez Sur ilçesinde PKK’lı teröristlerin kazdığı hendek ve kurduğu barikatların kaldırılması için başlatılan hendek-barikat operasyonlarında yaklaşık 4 bin konutun yıkılmasından sonra başlatılan inşa ve ihya çalışmalarında ilk mahallenin yapım çalışması tamamlandı. Operasyon zamanında ilan edilen yasağın sürdüğü Hasırlı mahallesinde yaptırılan bodrum üstü 2 katlı Diyarbakır evlerinde çalışmalar büyük ölçüde tamamlanırken, 44 evden oluşan mahalledeki evlerin 85 ile 350 metre kare arasında büyüklükte olduğu belirtildi. Kiler olarak kullanılan bodrum katı, avlu tabir edilen bahçesinde süs havuzu bulunan konutlara doğal gaz hattı da çekildiği görüldü.
‘BÜYÜK YIKIM YAŞANMIŞTI, 4 BİN KONUTLUK ALAN YIKILMIŞTI’
Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Abdullah Çiftçi, Hasırlı mahallesinde 44 blokluk alanın tamamlandığını, belirterek, ‘’Tabi büyük bir yıkım yaşanmıştı. Yaklaşık 4 bin konutluk bir alan yıkılmıştı. Tamamen yeniden ihya ve inşa etme çalışmaları devam ediyor. İnşallah o günden bu güne kayıp olan bütün değerleriyle beraber yeniden ihya etmeye çalışıyoruz. Süreç tabi koruma imar planının olması ve koruma kurullarının kararlarıyla tescilli yapıların çokluğu nedeniyle biraz yavaş ilerledi. Ama bütün hassasiyetler göz önünde bulundurularak Sur’un orijinal tarihine uygun olarak ve Diyarbakır evleri tarzında yeni mahalleler ve evler inşa etmeye çalışılıyor. İlk meyvelerini de burada verdi. Hasırlı Mahallemizin bu sokağı ve mahallesi nispeten tamamlanmış oldu. 44 ayrı projeden oluşan 44 konut Diyarbakır evleri avlulu tarzda bitirildi. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilecek’’ dedi.
‘KORUMAPLANINA SADIK KALINARAK YAPILIYOR’
Çiftçi, 6 mahallede çalışmalar devam ettiğini, çalışmalar tamamlandığında toplamda bin 500 müstakil konut yapılacağını söyledi. Konutların, Sur’un yüksekliğini geçmeyecek şekilde Diyarbakır tarihine uygun ve uyumlu tarihle moderniteyi bir araya getiren tarzda yapıldığını söyleyen Başkan vekili Abdullah Çiftçi, Tamamen koruma kurulunun kararları ve koruma imar planına sadık kalınarak bu yapılar yapılıyor. İnşallah tamamlandığında Sur eski görkemli tarihine kavuşacaktır. Bütün dünya milletlerine hizmet etmeye devam edecektir. Sur’da koruma kurulunun bütün tescilli yapıları ve civarında yapılan bütün yapılar çatışma süreci öncesinde koruma imar planı çıkartılmıştı. Koruma imar planına sadık kalınarak yapılıyor. Dolaysıyla işlem yapan bakanlıkların ve belediyelerin keyfi hareket etme şansı yok. Bütün projeler koruma kurulundan onaylanıyor. Daha sonra işlem görüyor. Tescilli yapılar gerek kamu tescili gerek özel şahıslara ait yapılar projeleri koruma kurulundan geçiyor. Onarılıyor ve tekrar ihya edilmeye çalışılıyor. Dolaysıyla burada yapılan bütün işlemler koruma kurulunun izni doğrultusunda ve onaylarıyla yapılıyor diye konuştu. Sur’da yapılan konutlar ve Sur kenarında yapılan çevre yoluna yönelik eleştirilen üzerine Çiftçi şunları söyledi
‘SURLAR DAHA ÖNCE İŞGAL ALTINDAYDI, ŞİMDİ TAMAMEN ORTAYA ÇIKTI’
Eleştirilerin çoğu yersiz. Surlar daha önce işgal altındaydı. Evler surlara bir cephe alınarak, hatta surlar duvar olarak kullanılarak işgal ediliyordu. Şu durumda Surlar tamamen ortaya çıkarıldı. Tabi ki burası bir turizm şehri tarihi, kültürü bir araya getiren çok özel bir şehir. İslam’ın Anadolu’ya açılan kapısıdır. İçinde bulundurduğu 33 medeniyetiyle de çok özel şehirdir. Değerlerini koruyarak biz inşa etmeye çalışıyoruz. Sur’da dar sokaklar ve mahallelerden yaşam alanlarının sıkıntılı olduğu nefes almanın zor olduğu sokaklarda koruma imar planı çerçevesinde daha ferah, yaşanabilir ve sosyal bir çevre oluşturulması da bu yapıyla gündeme geldi ve çevre yolu da bu şekilde ortaya çıktı. Çevre yolu yapılacak, Sur’un hem tarihinin ortaya çıkarılması ve görünmesi ile daha görünebilmesi etrafının daha da kullanılır alanda olması bu çevre yolu gerekliydi. Sur artık trafiği itibariyle artık çekilemez duruma gelmişti. Onu rahatlatmak açısından da bu hayır oldu.
‘YASAĞI GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK’
Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Abdullah Çiftçi, Kasım 2015 tarihinden beri halen 6 mahallede süren sokağa çıkma yasağı ile ilgili ise, ‘’Sur’da artık yasağı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Mevcut şantiye alanları var. Bu şantiye alanlarına girme yasağı dışında yasak uygulanmıyor. Şantiye alanlarının da etrafını çevirerek korunaklı hale getirdikten sonra hem çevre yolu hem de daha önce eğitime kapatılan Alpaslan Ortaokulu ve lisesi de eğitime kazandırılacak. Diyarbakır’ın özel mekanlarından birisi olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası’na girmiş Hevsel Bahçelerinin en iyi izlendiği Keçi Burcu’nu da faaliyete sokacağız. Artık Diyarbakır’ın tanıtımına hizmet edecek edecektir. Çevre yolu Saray Kapı’ya kadar açılacak. Birkaç evin yıkılması söz konusudur. Yıkım işlemleri tamamlandığında o yol da tamamen hizmete açılmış olacaktır. Artık Sur’da yasak kavramı kalsın istemiyoruz. Sadece şantiye alanlarının giriş yasağı dışında herhangi bir yasağı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında Sur o görkemli ve huzurlu çok dilli ile kültürlü hayatına kavuşmuş olacaktır’’ diye konuştu.