Tarihi Sur ilçesinde yeniden inşa çalışmaları ve tarihi yapıların restorasyonu sürerken, yıkımın ardında kalan 3 yıla rağmen Sur’un “ihya” çalışmalarının tamamlanmasının ne kadar süre alacağı hala belirsizliğini koruyor.
Tarihi Sur ilçesinde altı mahallede 2 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen yasak Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş ve Fatihpaşa Mahallelerinde devam ediyor.
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu üyelerinin hazırladıkları iki yıllık Sur raporuna göre, 11 Temmuz 2017 uydu görüntülerinden alınan bilgilerde altı mahallede 75.3 hektarlık alanın 46.3 hektarlık bölümün yıkıldığı belirtiliyor. Rapora göre Cevapaşa, Savaş, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Fatihpaşa ve Dabanoğlu Mahalllerinde aralarında Tescilli 87 yapı ve tescile değer 247 yapının da olduğu 3 bin 569 yapı yıkılmış. Diyarbakır Mimarlar Odası Şube Sekreteri Herdem Doğrul’un açıkladığı Sur raporunda Sur’da yaşanan tahribatın boyutu gözler önüne serilirken, raporun üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen yasaklı mahallelerin çehresinde hala gözle görülür bir değişim yok.
Dört ayaklı minareden objektiflere yansıyanlara göre bir yanda yıkılan evlerin boşluğu bir yanda yıkıntılardan arta kalan moloz yığınları bir yanda yıkılmayı bekleyen yapılar ve diğer bir yanda ise Sur’da inşası devam eden betonarme, taş kaplama ‘Sur evleri’. Sur’un yıkımının ardından üç yıl geçmesine rağmen Sur’un yeniden inşasında alınan mesafe hala iç açıcı değil. Sur’daki “ihya” çalışmalarının ise ne zaman tamlanacağı hala belirsizliğini koruyor.
SUR’DA TARİHİ YAPILARIN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR
Suriçi’nin yasaklı mahallelerinin yeniden inşasında ne zaman sona gelineceği belirsizliğini korurken, Sur’daki tarihi yapıların restorasyon işlemleri ise devam ediyor.Dört ayaklı minare ve Şeyh Muttahar Caminin restorasyon çalışmalarının yıl sonunda bitmesi beklenirken, Şeyh Muttahar Camininde hummalı bir çalışma devam sürüyor.
Kaynak: Tigris Haber Gazetesi