Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığın ortaklığıyla düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında gökyüzü gözlem etkinliği düzenleniyor.
Festival kapsamında Milli Uzay Programı vizyonuyla çocukların ve gençlerin uzaya, bilime ilgisini arttırmak amacıyla Keçi Burcu terasında gökyüzü atölyeleri kuruldu. “3D Yazıcı ile Roket Tasarlama”, “Su Roketi Yapımı”,”Uzay Aracımı Tasarlıyorum” etkinliklerinin de arasında yer aldığı 24 atölyede, Dicle Çocuk Üniversitesi öğretim üyeleri ve Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli uzman öğretmenler, öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı.
Etkinlikte kurulan teleskoplarla gündüz ve gece Güneş, Ay, Jüpiter, Satürn ve diğer gezegenler, yıldızlar gözlemleniyor.
“DİYARBAKIR’DA İLK DEFA PLANETARYUM KULLANILDI”
Planetaryum gösteriminde ise kurulan 3 boyutlu simülasyonda güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtılarak çocuklara anlatıldı.
Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Diyarbakır’da ilk defa kullanılan planetaryumdaki astronomik gösterimlerle evrenin derinliklerine yolculuğa çıkan çocuklar ve gençlerin eşsiz bir deneyim elde ettiğini söyledi.
“ETKİNLİKLER 7’DEN 70’E HERKESE HİTAP EDİYOR”
Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde yapılacak sunumlar ile 7’den 70’e tüm katılımcılar temel ve popüler astronomi konularında uzmanlardan bilgi edineceğini aktaran Coşkun, şöyle konuştu: “Diyarbakır surlarının en önemli burcu ve terası gökyüzü gözlem yerine dönüştü. Şu an gündüz gözlemleri gündüz teleskoplarla 7’den 70’e herkes güneşi izliyor. Akşam olunca ise gezegenleri, yıldızları, galaksileri teleskoplarla uzmanlar eşliğinde izliyorlar. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden alanında uzman astronomi öğretim üyeleri hocalarımızı buraya getirdik. Onlar da günün belli saatlerinde çocuklara, gençlere, astronomi ve gökyüzüyle ilgili popüler konularla ilgili sunumlar yaptılar. Etkinlikler 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Buraya geldikleri zaman herkes kendinden bir şey bulacak.”
Atölyelerin gökbilim meraklılarının ilgini çektiğine dikkat çeken Coşkun, şunları aktardı: “Astronomi ve pozitif bilimlerle ilgili 24 atölyemiz var burada. Bu atölyelerimizde hem milli eğitimden hem de Dicle Çocuk Üniversitesi’nden hocalarımız eşliğinde buraya gelen çocuklar, gençler birçok uygulama yapıyorlar. Bu atölyeler özellikle çocukların ve gençlerin uzaya yönlendirilmesi açısından milli uzay programı kapsamında uzaya ve gökyüzüne olan ilgiyi artırması açısından pozitif bilimlerde özellikle çocuklarda en azından bir ışık yakması için önemli.”
ZERZEVAN KALESİ FOTOĞRAF SERGİSİ
Etkinlikler kapsamında tarihi Zerzevan Kalesi’nde çekilen fotoğrafların sanatseverlerin beğenisine sunduklarını kaydeden Coşkun, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Zerzevan kalesi sergisindeki fotoğrafların hepsi gece gökyüzü ile birlikte çekilmiş. Biz biliyoruz ki Türkiye’de gökyüzünün en iyi izlendiği o noktadan birisi Zerzevan kalesi ve her yıl Zerzevan Kalesi’nde gökyüzü gözlem şenlikleri yapılıyor.”
“KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİK”
Etkinliğe katılan 13 yaşındaki Nesime Yıldız, öğretmenleri ve okul arkadaşlarıyla keyifli bir gün geçirdiklerini ifade etti. Etkinliğin faydalı olduğunu vurgulayan Yıldız, “Gözlemevini gezdik, elektrik devrelerini ve pet şişelerle galaksi yaptık. Güneşin hareketlerini öğrendik.” diye konuştu.
“İLK DEFA TELESKOPTAN GÜNEŞİ İNCELEDİM”
Öğrencilerden 12 yaşındaki Serkan Sevimli ise, “Güneş evinde hocalarımızla birlikte etkinlikler yaptık. Tahtalarla nesneler oluşturduk. Devrelerin etkileşimini yaptık. İlk defa teleskoptan güneşi inceledim, çok heyecanlandım.” şeklinde konuştu. Gökyüzü Gözlem Atölyeleri Sur Kültür Yolu Festivalin süreceği 16 Ekim’e kadar tarihi Keçi Burcu terasında ziyaretçilerini gündüz ve gece etkinliklerinde ağırlayacak.