Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok, “Sosyal hizmetler alanında mobbinge, bürokratik ve siyasal baskılara son verilmeli.” dedi.
SES Diyarbakır Şubesi ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), 16 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü nedeniyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, Sosyal Hizmet Günü’nü sosyal hizmetler alanındaki sorunların hem hizmet alanları hem de emekçiler bakımından derinleştiği bir süreçte karşıladıklarını belirterek, “Sosyal hizmetler son dönemde iktidarın kendini yeniden var etme hane halkını siyasal tahakkümü altına alma devlete aidiyetin yeniden sağlandığı araç olarak görülmüştür. Temel insan hakkı kapsamında devletin asli görevi olma yaklaşımından uzaklaşılıp siyasal iktidarın kendini güçlendirecek bir araç olarak görülmesi, toplumun sosyal yapısına zarar verdiği gibi, sosyal hizmet emekçilerinin mesleki çalışmalarına olumsuz etki etmekte, personel rejimi ve ücret rejiminde de hak kayıplarına neden olmaktadır. Kamu personel rejiminde yaşanan değişimlere ek olarak devletin sosyal hizmetlerde yaratmış olduğu yozlaşma biz sosyal hizmetler emekçilerinin çalışma alanlarında insan haklarına aykırı çalışma düzenleri ile karşı karşıya bırakmıştır.” diye konuştu.
‘KAMUSAL BİR HİZMET OLARAK SUNULMALI’
Sosyal hizmetler alanının özel kurumlara devredilmek istendiğini kaydeden Orak, “Diğer taraftan ise mevcut politikalar ihtiyacı değil, siyasi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. Oysa sosyal hizmetler alanı kamusal bir hizmet olarak sunulmalı, ihtiyaç duyan herkesin ayrımsız şekilde, ücretsiz, eşit, nitelikli ve anadilinde hizmete ulaşmasının sağlanması için politikalar üretilmelidir.” ifadelerini kullandı.
‘MÜDAHALEYE SON VERİLSİN’
Sosyal hizmet emekçilerinin, Sosyal Hizmet Günü’nü biriken sorunlarla karşıladığını ifade eden Orak, sosyal hizmetler alanında mobbinge, bürokratik ve siyasal baskılara, AK Parti il ve ilçe başkanlıklarının özellikle taşrada kurumun iş ve işlemlerine müdahalesi son verilmesini istedi.
Tayin ve açığa alınmalara, sendikal örgütlemenin önündeki engel ve baskılara son verilmesini talep eden Ok, diğer taleplerini şöyle sıraladı: “Sosyal hizmetler alanında en düşük ücret düzeyi yoksulluk düzeyi üzerine çıkarılmalı, çalışanlara yönelik hak ihlallerine karşı önlem alınmalı, pandemi dönemi, çocuk, kadın, engelli gibi bireylerin artan sorunlarına yönelik çözümler ortaya konulmalı, özlük hakları düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılmalı, tüm sosyal hizmet emekçilerine 3600 ek gösterge verilmeli.”