SES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Rozerin Çatak, sosyal hizmetlerin, sağlık iş kolundan ayrılmasına tepki göstererek, iktidarı herkese zarar verecek uygulamanın hayata geçirilmesinden vazgeçmeye çağırdı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, sosyal hizmetlerin sağlık işkolunda ayrılmasına ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. SES Şube Kadın Sekreteri Rozerin Çatak, 2018 tarihinde yayınlanan KHK ile Bakanlıkların yapılanmalarında değişiklikler yapılarak bazı bakanlıkların birleştirildiğini hatırlatarak, bu kapsamda hizmet kollarının değişip değişmeyeceği ya da ne şekilde değişeceğine ilişkin 2019 yılında düzenleme yapılacağı belirtildiğini kaydetti. Sendika olarak, sosyal hizmetler işkolunun sağlık alanından ayrılmaması gerektiğine yönelik görüşlerini her fırsatta paylaşarak mücadele ettiklerini ifade eden Çatak, “Bugüne kadar geçen sürede işkollarına ilişkin sadece yetkili sendikaların katılımı ile oluşan komisyonlar, işkolu taleplerine ilişkin çalışma yürütmüştür. 4688 sayılı kanundaki sınırlılıklar nedeniyle bu çalışmaya sadece yetkili sendikalar katılmakta, yani bugün açısından sadece Memur-Sen’e bağlı sendikalar komisyonda çalışmaktadır. Bu çalışmalar kamuoyuna, kamu emekçilerine ve diğer sendikalara kapalı şekilde gerçekleştirilmektedir. Büro-Memur-Sen’in hemen komisyon görüşmelerinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlardan öğreniyoruz ki, bu komisyonlarda sosyal hizmetler işkolunun sağlık işkolundan ayrılarak büro işkolu ile birleştirilmesine yönelik bir görüş birliğine varılmıştır. Üstelik Büro-Memur-Sen, bunu ‘toplu sözleşmenin ilk kazanımı’ diye reklam etmeye, emekçileri yanıltmaya çalışmıştır” dedi.
‘BİLİMSEL BİR YAKLAŞIM DEĞİL’
Sosyal hizmet alanının kendisi her yönü ile her yerde toplum sağlığı ile ilişkili olduğuna dikkat çeken Çatak, sağlık ve sosyal hizmet iş kollarının birbirinden ayrılamayacağını kaydetti. Çatak, şunları söyledi: “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki sosyal hizmetler alanını ‘sağlık ve sosyal hizmetler’ bütününden kopartılarak ‘büro hizmetleri’ içerisine dahil edilmesi bilimsel bir yaklaşım asla değildir, kabul edilemez. Siyasi iktidarı, yandaş sendikaların çıkarları doğrultusunda hareket ederek bilimsel olmayan ve herkese zarar verecek uygulamaları hayata geçirmekten vazgeçip, sağlık ve sosyal hizmet sunumunu bir bütün ele alan yaklaşımla hareket etmeye davet ediyoruz.” (Haber Merkezi)