Sağlık Sen, ‘2022 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nda sağlık çalışanlarına yönelik 249 şiddet olayının meydana geldiğini, 422 sağlık çalışanının ise şiddete maruz kaldığını açıkladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından yayımlanan ‘2022 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre sağlık çalışanlarına yönelik 249 şiddet olayı gerçekleşti, 422 sağlık emekçisinin ise şiddete maruz kaldı.
Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yayınlanan raporlarla sağlıkta şiddeti bilinir ve duyulur hale getirildiğini kaydetti.
“SALDIRGANLARIN SERBEST BIRAKILMASI, FAİLLERİ CESARETLENDİRMİŞTİR”
Beyaz kod uygulamasının, cezaların yüzde 50 oranında artırılmasının, sağlıkta şiddetin bir kamu davası niteliğine dönüşmesinin, şiddetin katalog suçlar arasına girmesinin dikkat çekici yasal adımlar olduğunu ifade eden Ensarioğlu, “Ancak tüm bu adımların şiddet vakalarını sonlandırmadığı görüldü. Sağlıkta Şiddet Yasası’na rağmen saldırganların adli mercilerce serbest bırakılması, her zaman olduğu gibi sağlık çalışanlarını yaralarken, failleri cesaretlendirmiştir. Bu nedenle, hâkim, savcı ve kolluk kuvvetlerine önemli görevler düştüğünü hatırlamakta fayda var” diye konuştu.
“ACİL SERVİSLERDE İLAVE TEDBİRLERE YER VERİLMELİ”
Hastanelerdeki güvenlik önlemlerinin arttırılması gerektiğine dikkat çeken Ensarioğlu, “Elbette sağlık idaresine de her zaman olduğu gibi önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda X-ray cihazlarının hastanelere yerleştirilmeleri hızlandırılmalıdır. Güvenlik görevlilerine hem eğitim verilmeli hem de yetkileri arttırılmalıdır. Hasta ve hasta yakınlarının hastanede bekleme alanları ayrı tutulmalıdır. Şiddet olaylarının yoğun yaşandığı acil servislerde ilave güvenlik tedbirlerine yer verilmelidir” ifadelerine yer verdi.