6 Åžubat depremlerinin ardından bölgede sarsıntılar sürüyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin ardından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Görür, “Diyarbakır’da sıkışmaya baÄŸlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz” dedi.
DÄ°YARBAKIR GAZETE – 6 Åžubat depremlerinin ardından bölgede sarsıntılar sürüyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin ardından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Görür, “6 Åžubat depremleri sırasında levha hareketlerinde bir hızlanma gördük. Arap levhası, Avrasya’ya doÄŸru hareket etti, arada DoÄŸu Anadolu’yu sıkıştırdı. Diyarbakır’da sıkışmaya baÄŸlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz” dedi.
KahramanmaraÅŸ merkezli deprem felaketinden 6 ay sonra Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır’da 4’ten büyük depremler meydana geldi. 10 Son 2 gün içerisinde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya’da YeÅŸilyurt merkezli 5.3 ÅŸiddetinde, Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 4,2 büyüklüğünde Antalya’nın GazipaÅŸa ilçesinde saat 4,5 büyüklüğünde Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bilim Akademisi Ãœyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin 6 Åžubat’ta meydana gelen KahramanmaraÅŸ merkezli depremin neden olduÄŸu artçılardan olduÄŸunu ve bölgedeki artçıların devam edeceÄŸini belirtti. Görür, Malatya’daki depremin DoÄŸu Anadolu fayı üzerinden gelmediÄŸini belirterek, ‘yeni bir fay’ uyarısında bulundu.
“SIKIÅžMAYA BAÄžLI DEPREMLERÄ°N GÖRECELÄ° OLARAK ARTIÅžINI BEKLEYEBÄ°LÄ°RÄ°Z”
Prof. Dr. Naci Görür Diyarbakır’da sıkışmaya baÄŸlı olarak depremlerin ‘göreceli’ artışının beklendiÄŸini ifade ederek,“6 Åžubat depremleri sırasında levha hareketlerinde bir hızlanma gördük. Arap levhası, Avrasya’ya doÄŸru hareket etti, arada DoÄŸu Anadolu’yu sıkıştırdı. DoÄŸu Anadolu sıkışınca, zaten orada sıkışma kökenli faylar mevcut. Bu sıkışmaya baÄŸlı olarak, zaman zaman bu faylar kırılarak depremler üretirler. DoÄŸu Anadolu gerçekten etkin bir deprem bölgesidir. OluÅŸan depremler sıkışma kökenlidir. DoÄŸu Anadolu’nun Avrasya ile Arap levhası arasında sıkışmasına baÄŸlı. 6 Åžubat’ta Arap levhası ciddi olarak, miktar olarak fazla Avrasya’ya yaklaÅŸtığı için haliyle orada sıkışma da fazla oldu. Dolayısıyla da biz sıkışmaya baÄŸlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz. Nitekim o zaman onu öyle yorumladım. Diyarbakır’ı öyle algılamak lazım” dedi.