Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ ve Doku Bağış Haftası” nedeniyle personellerine yönelik İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa verdiği “Organ ve Doku Bağışı” eğitimi verdi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Hemşire Hatice Gündüz, Türkiye’de toplam 28 bin 148 kişinin organ nakli beklediğini söyledi
Türkiye’de her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Organ ve Doku Bağışı Haftası” nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, organ bağışının önemine dikkat çekmek ve yaygınlaştırmak amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa personellerine yönelik Organ ve Doku Bağışı konulu eğitim verdi. Meclis Salonu’nda gerçekleşen eğitime Büyükşehir Belediyesi, personelleri yoğun ilgi gösterdi.
“ORGAN BAĞIŞI ARTMASINA RAĞMEN YETERSİZ”
Türkiye’de Organ Nakli ile Organ ve Doku Merkezleri’nin Diyarbakır, dışında 8 ilde daha hizmet verdiğini belirten Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Hemşire Hatice Gündüz, 2017 Ekim ayı itibariyle Türkiye’de toplam 28 bin 148 kişinin organ nakli beklediğini, yıllık nakil bekleyen hastalara 4 bin kişinin daha eklendiğini ve her yıl organ nakli bekleyen yaklaşık 2 bin hastanın yaşamını yitirdiğini ifade etti. 2011 yılında beyin ölümü gerçekleşen bin 291 hastadan 333’nün organlarını bağışladığını ve bu rakamın 2017’de bin 645’e 453 olarak değiştiğini aktaran Gündüz, organ bağışında rakamın her geçen yıl artış göstermesine rağmen yetersiz olduğunu dile getirdi. Türkiye genelinde 299 bin 755 Organ Doku Bağış Kart sahibi bulunduğunu ve bu sayının Diyarbakır’da 2 bin 750 olduğunu sunumunda belirten Gündüz, herkesin Organ Doku Bağış Kart sahibi olması gerektiğine vurgu yaptı.
“18 YAŞINDAN BÜYÜK HERKES ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR”
Diyarbakır’da bulunan devlet ve üniversite hastanelerinde böbrek, kornea ve kemik iliği nakli yapılabildiğini dile getiren Gündüz, bölgede hizmet veren devlet ve üniversite hastanelerinde ise böbrek, kornea, kemik iliği, karaciğer, pankreas ve ince bağırsak nakillerinin gerçekleştirebildiğini söyledi. 2238 sayılı yasaya göre akli dengesi yerinde 18 yaşını doldurmuş herkesin organ bağışında bulunabileceğini ve bağışlanacak her organın bir hayat kurtaracağını belirten Gündüz, organ bağışlamanın doldurulacak bir formla İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri, Organ Bağışlama Merkezleri, Toplum Sağlık Merkezi, Aile Sağlık Merkezi ve organ bağışı ile ilgilenen dernek ya da vakıflara başvuruda bulanabileceğini ifade etti. Bağışlanan organların her hangi bir fark gözetmeksizin öncelikle kan ve doku uyumuna göre tıbbi aciliyet göz önünde bulundurularak hastalara sistem tarafından yönlendirildiğine dikkat çeken Gündüz, ileri yaş, süre gelen hastalıklar, sigara ve alkol kullanımının organ bağışına engel olmadığını sözlerine ekleyerek sunumunu tamamladı. Yapılan sunumun ardından eğitim toplantısına katılan personellerden 13 kişi form doldurarak Organ Doku Bağış Kart sahibi oldu. (Haber Merkezi)