Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Son zamanlarda Sosyal medyada dolaşan kendini bilmez bazı kişilerin Mübarek Kadir Gecesi’nde paylaştığı resimlerin toplumu incittiğini aynı zamanda hukuki boyutu ile olaya bakılması gerektiğini söyledi.
İslami değerlerin basite alınmasının toplumda ciddi manada infiale yol açtığını ifade eden Öger, “Bunu fikir hürriyeti olarak kabul edenlerin toplumun ayarı ile oynamaya çalışıldığının bilinmesi gerekmektedir. Dini Değerleri Aşağılama suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Dini Değerleri Aşağılama suçu TCK’da şu şekilde tanımlanmıştır: “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde cezalandırılır. 4250 Sayılı İspirto Ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu madde 6’dan doğmaktadır; “Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamaz” dedi.
Öger, Söz konusu resmi paylaşan kişilerin bir havayolu şirketinin çalışanlarının olduğu firma tarafından iş akitlerine son verildiğinin sosyal medya hesaplarında paylaşıldığını hatırlatarak, “Toplumda aydın geçinen bazı kişilerin iş akdine son verilmesinin yanlış olduğu noktasında beyanlar gerçekten üzücüdür oysa kurumsal bir firmanın işçinin işverene karşı sadakat borcu, işverenin, iş yerinin ve işverene ait isim ve markanın itibarının korunmasını da kapsamaktadır. Bu kapsamda, çalışanların iş yeri amblemini ve/veya üniformalı fotoğraf paylaşmaması, iş yeri içinden marka ve işyeri adının gözükeceği biçimde paylaşım yapılmaması yönünde iş yeri kuralı getirilebilmekte olup, işverenin iş sözleşmesi yahut disiplin yönetmeliklerine buna benzer yükümlülükler koyması hukuka uygun bir uygulamadır” diye konuştu.
“YAPILAN BU DENSİZLİĞİ YAŞAM BİÇİMİ OLARAK ALGILAMAK AYMAZLIKTIR”
Yapılan bu densiz hareketin yaşam biçimi olarak algılamak, bu yapılan hukuksuzluğa göz yummak tek kelime ile aymazlık olduğunu ifade eden Öger, “Kişi hak ve hürriyeti mukaddes olduğu gibi inanca karşıda saygınlığın olması, toplumun huzuru ve birliğin sağlanması noktasında önemlidir. hukuk hakim olduğu toplumlarda inanca yapılan saygısızlık ,hakaret yapanın yanına kar kalmamalıdır. Kadir Gecesinde paylaşılan resim densizlik ve hukuka aykırı işten atılma yerinde bir karardır” ifadelerini kullandı.