Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Bağımlılıkla Mücadelede manevi desteğin önemsenmesi gerektiğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığının programı revize etmesini önerdi.
“MADDE KULLANIMI AZALACAĞINA ARTIŞ GÖSTERİYOR”
Madde kullanımının dünyada hızlı bir şekilde artmakla birlikte aynı zamanda Türkiye’de madde kullanım oranı bütün önleyici çalışmalara rağmen azalacağına artış gösterdiğine işaret eden Öger, Kullanıcı profiline baktığımızda genç nüfusun madde kullanımına daha fazla rağbet ettiğini maalesef istatistiki veriler doğruluyor. Madde kullanımının sadece çevresel faktörlerden kaynaklı olmadığını aynı zamanda kullanıcının manevi boşluktan dolayı maddeye tevessül ettiğine de sahada şahit olmaktayız” dedi.
“KULLANICININ TOPLUMA KAZANDIRILMASI BÜYÜK KÜLFET İSTER!”
Öger, Kullanıcının topluma kazandırılması, temiz kalabilmesinin sağlanmasının elbette ki büyük bir külfet olduğunu vurgulayarak, “Önleyici çalışmalar konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay tarafından yürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi (TBM) olumlu anlamda bir gelişmedir. Sağlık Bakanlığı’nın yıllarca yürüttüğü tedavi çalışmaları AMATEM ve ÇAMATEM’ de uygulanan program kapsamında kullanıcının tedavi sonrası üzülerek söylemek gerekir ki temiz kalmanın oranı yüzde 3 ile 5`i geçmemektedir” diye konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞININ DA REFORM HAREKETİ UYGULAMALI”
Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı eğitimde reform hareketinin aynısının Sağlık Bakanlığı tarafından da uygulanan programında yapılmasının elzem olduğunu vurgulayan Yeşil Yıldız Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Öger, şöyle konuştu: “Manevi desteğin önemine binaen madde kullanımı sonrasında topluma kazandırmada manevi destek programları uygulanmalıdır. Türkiye’de değişik illerde uygulanan, rüştünü ispat eden sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları bu konuda mevcuttur. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede bağımlılıkla mücadele ve tedavi noktasında bir tek Derneğe işaret edilmesi kısır döngüden ibarettir. Sahada gönüllü çalışan dernekler, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay Cemiyeti tarafından varsa eksiklikleri giderilmesi noktasında desteklenmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere birçok derneğin gönüllü olarak bu işi başarabileceğine, kâğıt üzerinde sayısal veriler vererek değil, gönüllülük esası ile yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Bey başta olmak üzere, Sağlık Bakanımızdan ve TBMM Sağlık Komisyonundaki siyasi parti temsilcilerinden AMATEM ve ÇEMATEM programının revize edilmesini elzemdir. İvedilikle revize edilmesi gerekmekte ricasında bulunuyoruz. Kullanıcıların topluma geri kazandırılması için hiçbir ideolojik yaklaşımın öneminin olmadığını, önemli olan bu bireylerin tekrar topluma kazandırılmasının olduğudur. Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşlarından destek alınsın, sahada aktif çalışan gönüllü STK lar dışlanmadan, çalışmalarına engel olunmadan, saha tecrübesinden faydalanmalıdır. Bu sivil kuruluşlarının sayısı artırılsın. Maddi ve manevi olarak elleri güçlendirirsin. Yarın çok geç olmadan hemen şimdi”