Tüm dünyada hâkimiyet kuran koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyeti geçici süreliğine durduruldu. Alınan karardan dolayı sanat sokağında bulunan birçok işletme kepenkleri kapattı. Bu konuda görüşlerini dile getiren Ofis ve Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği (OSS-DER) Başkanı Aziz Nart, “Ailelerine bakmakla yükümlü olan işçilerimizin gözleri bizim elimizde bizim de gözümüz devlet yetkililerinin elinde” dedi.
Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını Türkiye’de de görüldü. Salgının yayılmasını engellemek amacıyla yetkililer birçok alanda kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalardan biri de işletmelerin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması oldu. Yasak kapsamına giren kafe, kıraathane, çayevi, kahve gibi birçok mekâna ev sahipliği yapan sanat sokağı ve ofis semtinde birçok dükkânın kepenkleri indi. Normal şartlarda yoğun bir insan sirkülasyonu yaşanan sokak şimdilerde hayalet şehre döndü. Konuya dair görüştüğümüz Ofis ve Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği (OSS-DER) Başkanı Aziz Nart, esnafların büyük bir mağduriyet yaşadığını ve yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.
Koronavirüs salgını ülkemizde de görüldü ve çok sayıda önlem alındı. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?
“Unutulmamalıdır ki koronavirüs salgını bir insanlık krizidir. Devletimizin bilim kurulunun tavsiyelerine uymamız gerekiyor. Önce kendimizi, ailemizi ve ülkemizi korumamız bizim temel görevlerimizden biri olmalıdır. Bana göre ikinci Dünya Savaşından sonraki en büyük krizdir. Ortak menfaatlerimiz için ortak mücadele gerekir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların televizyon programlarına çıkarılmamaları gerekmektedir. Çünkü insanlar bu kişiler yüzünden yanlış bilgilendiriliyor. Yapılan yanlış bilgilendirme toplumu panik havasına sürüklüyor. Tüm kesimlerin sağduyulu olması gerekmektedir. İktidar ve muhalefetle birlikte tüm STK’ların ve vatandaşların kenetlenmesi gerekmektedir”
Birçok işletmenin faaliyetleri koronavirüs salgını nedeniyle geçici süreliğine durduruldu. Bu konuya dair bir esnaf ve sanat sokağı koroma derneği başkanı olarak neler söyleyeceksiniz?
“Esnaflarımız bu duruma hazırlıksız yakalandılar. Çalışanlarımız gözlerimizin içine bakarak bizlerden maddi destek beklemekteler. Bizler bunun acizliği içerisindeyiz. Esnaf kira ve standart aylık ödemeleri olan SGK, BAĞKUR, vergi, stopaj gibi konularda ne yapacağını bilmiyor. Devletimizin ve mülk sahiplerinin esnafa ve çalışanlara yardımcı olması gerekiyor. Esnafların büyük bir kısmı ekonomik sıkıntıların daha fazla büyüyeceği kaygısını taşıyor. Bankalardan kredi çekemeyecek durumda olan esnafların tefecilerin kucağına itilmemesi gerekiyor. Zaten 2018 yılından bu yana ekonomik durgunluk yaşanıyordu. Virüs nedeniyle kepenklerin kapatılması esnafları çok daha zor bir durumda bıraktı. Esnaf bu durumdan dolayı ne yapacağını bilemeyecek bir durumda ve kara kara düşünüyor. Hem maddi hem de psikolojik olarak zorlu bir süreçten geçmekteyiz. İşyerlerimizin kapalı olması biz işverenleri ve işçilerimizi çok zor bir durumda bırakmıştır. Ailelerine bakmakla yükümlü olan işçilerimizin gözleri bizim elimizde bizim de gözümüz devlet yetkililerinin elinde”
Talepleriniz nelerdir?
“Olağanüstü zamanlarda olağanüstü tedbirler alınması gerekiyor. İhtiyaçlar tam anlamıyla ortaya çıkmadan, sıkıntı yaşanmadan tedbirler alınmalıdır. İlk olarak alınan tedbir paketi daha köklü ve özellikle çalışan kesimleri içine alacak şekilde baştan dizayn edilmeli veya yeni bir paket sunulmalıdır. Zaten ülkemizde 7 buçuk milyon civarında insanın işsiz olduğu söylenmektedir. Acil ve etkili tedbirler alınmazsa bu rakamlar belki de 2 veya 3 katına çıkabilir. Uluslararası Çalışma Örgütü dünyada 25 milyon insanın işsiz kalabileceğini söylemektedir. Bizim ülke olarak tedbirleri buna göre almamız gerekmektedir. Türkiye’deki 2019 verilerine göre işsizlik rakamları 13,7 oldu. Genç işsizlerde rakam ne yazık ki daha fazla . Açıklanan pakette en düşük aylığın bin 500 TL’ye çıkarılması ve 2 bin haneye bin lira gibi bir ödeme yapılması olumlu bir karardır ancak eksik yönleri de vardır. bu yönlerin geliştirilmesi gerekmektedir”
Devlet yetkililerinden beklentileriniz nelerdir?
“Küçük ve orta ölçekli esnaflarımıza uzun vadeli ve 6 ay ödemesiz ve faizsiz kredi imkânı sağlanmalıdır. En az 6 aylık kira desteği verilmelidir. Esnaflarımızın yanında gündelik yevmiye alanlara bu zor süreci atlatana kadar parasal destek verilmelidir. Tüm çalışan kesimlerin ve aynı zamanda esnafların elektrik, su, doğalgaz gibi fatura giderlerinin bir süre faizsiz ertelenmesi ya da fatura bedellerinde indirime gidilmesi gerekmektedir. Bunların yanında toplumsal dayanışmanın bir gereği olarak maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız maddi sıkıntı çekenlere ayni ve nakdi yardımlar yapmalıdır”
Son olarak neler söylemek istersiniz?
“Zaten ülkemizde bir ekonomik kriz yaşanıyordu. Daha bu ekonomik krizin etkileri giderilmeden böyle bir durumla karşılaşılması bizleri büyük bir çıkmaza sürükledi. Oysaki Diyarbakır Sanat Sokağı ve Ofis semtinin tekrardan canlandırılması için hazırlanmış projelerimiz vardı. Bu projelerin faaliyete geçirilmesini beklerken böyle üzücü bir durumla karşılaşmak bizleri derinden üzdü. Zaten yaşanan ekonomik sıkıntıların gölgesinde kalan Sanat Sokağı ve Ofis semtinin canlanması için Yenişehir Belediyesi ve Diyarbakır Valiliğiyle ortak bir proje yapmaya karar vermişken ve projemiz hazırken böyle bir sürece girmek bizleri oldukça yıprattı. Her şeyin tez zamanda gerek maddi gerekse de manevi olarak en az kayıpla son bulmasını temenni ediyoruz”