Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilki düzenlenen Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda yerini aldı.
Büyükşehir Belediyesi, Mezopotamya’nın tarih, kültür, doğa, yaban hayatı ve lezzetleriyle öne çıkması, insanlık tarihinin başlangıcına şahit olan bu özel toprakların benzersiz bir turizm destinasyonu olarak benimsenmesi amacıyla düzenlenen “1.Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı”nda Diyarbakır’ı tanıtıyor.
Fuarda açtığı “Diyarbakır Yöresel Lezzetler” standı yoğun ilgi gören Büyükşehir Belediyesi, ziyaretçilere Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerini ikram ediyor.
“DİYARBAKIR KENDİ İÇİNDE MUTFAKLARI OLAN BİR ŞEHİR”
Fuar boyunca Diyarbakır standında yer alacak Türk Hava Yolları’nın Uluslararası Gastronomi yüzü olan Şef Burcu Önal, Diyarbakırlı olduğunu hatırlatarak fuarda yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.
Uluslararası mutfaklarda çalıştığını anlatan Önal, şöyle konuştu: “Güneydoğu yemeklerinin, burada üretilen coğrafi işaretli ürünlerinin de hayranı olan bir şefim. İnşallah böyle fuarlarla hem Mezopotamya kültürü hem Diyarbakır’ın gizli kalan gastronomisi ön plana çıkacak. Diyarbakır kendi içinde mutfakları olan bir şehir. Fuarda standlar ilçelere ayrılıp kendi bölgelerindeki tarifleri, kendi yemeklerini sergiliyor. Bu kadar titiz çalışılıp, bu kadar detay ürün yelpazesinin sunulmasından da ayrıca mutluluk duydum.”
“LEZZETLER ŞEHRİ DİYARBAKIR’A KEREM KE”
Önal, konuşmasını şöyle tamamladı: “Diyarbakır’ın içinde gerçekten bir cennet var. Daha yıllar önce farklı bir yüzü görünüyordu. Gerçek yüzünü buraya gelince tanıyabiliyorsunuz. Burada Yöresel kendi alanında yetişen ürünleri ile birlikte, Diyarbakır yemekleri, baharatları ile etleri ile bir kültür yaşıyor. Eminim ki çok yakın zamanda bu kültürü hem başka şehirler hem de dünyadan birçok insan keşfedecek. Lezzetler şehri Diyarbakır’a Kerem ke. Buyurun gelin.”
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, fuarın kültür-sanat ve sosyo-ekonomik açıdan önemli olduğunu ifade etti. Özyaral, Diyarbakır’ın her ilçesinin ayrı ayrı tanıtılması Diyarbakır’ı bir bütün olarak dünyaya tanıtmak adına önemli olduğuna vurgu yaptı.
Özyaral, şunları kaydetti: “Mezopotamya adına Diyarbakır’ın konumu, coğrafi yapısı, üretilen ürünlerin çeşitliliğinin yalnız Türkiye’ye değil bütün dünyaya duyurulması çok büyük önem arz etmektedir. Bu fuarın özellikle Diyarbakır’da yapılıyor olması, bütün yörenin yapısal özelliklerini tanıtan niteliktedir.Bu anlamda baktığımızda ekonomik açıdan bütün dünyada yapılan çalışmalarda fuarların bölgeye ve halka büyük getiri yaptığını da biliyoruz.”
Batman’dan fuara katılan Bülent Aydın, Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nın gecikmiş bir fuar olsa da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tanıtımı için çok çok önemli bir fuar olduğunu belirtti.
Yerel ürünlere ilgisinin olduğunu anlatan Aydın, şunları aktardı:
“Diyarbakır standında yerel ürünleri gördükçe Diyarbakır’ı daha iyi tanımaya başladım. Diyarbakır yerel ürünleriyle çok zengin bir şehirmiş, bunu ilçeleriyle burada her bir ilçe kendine bir Diyarbakır standı açmış. Kaymakam olsun, diğer yerel yönetimleri olsun, sahip çıkmış ve güzel bir zenginlik oluşturmuş. Bence bu şekilde bu değerlerin bu şekilde sunularak daha da arttıracağını ve bunların sahipleneceğini düşünüyorum. Güzel bir stant olmuş Diyarbakır için.”
Ziyaretçi Abdulselam Akalp ise kentin tanıtımı için faydalı bir organizasyonyapıldığını vurgulayarak, “Diyarbakır standında Diyarbakır’ı temsil eden hem gastronomi anlamında, kültür anlamında çok güzel şeyler var. Diğer illerin gelip bunları görmesi, tatması, tanıması Diyarbakır için güzel bir adım” ifadelerini kullandı.