MHP’nin meclise sunmaya hazırlandığı Af Yasa Tasarısı’na bir tepki de MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı’dan geldi.
Üzerinde iyi düşünülmeden ve kapsamı sağlıklı şekilde belirlenmeden çıkacak bir affın toplumda derin yaralar açacağını belirten Özşanlı,”Kader mahkumu kim?. Kime nasıl, neden af?. Bunların iyi düşünülmesi lazım. Toplumda onarılması güç yaralar açar. Geçmişte kötü örnekleri var” dedi.
“GEÇMİŞTEN GEREKLİ DERSLER ÇIKARILMALI”
MHP’nin bir süreden beridir gündeme getirdiği, bu konuda öneri ve yasa teklifi hazırladığı Af tartışmalarına Diyarbakır’dan önemli bir isim de dahil oldu. Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı İsmail Özşanlı, üzerinde iyi düşünülmeden ve kapsamı sağlıklı şekilde belirlenmeden çıkacak bir affın toplumda derin yaralar açacağını belirterek, “Kader mahkumu kim?.Kime nasıl, neden af?. Bunların iyi düşünülmesi lazım. Toplumda onarılması güç yaralar açar. Geçmişte kötü örnekleri var” dedi. “Kimsenin hakkı yok başkasına ve kişilere yönelik işlenen suçları affetmeye “ diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki çekincesine katıldığını dile getiren Özşanlı, önce cezaevlerinde bulunan tutukluların suç oranlarını açıkladı, sonra olası bir affın neden olacağı tahribatı anlattı.
“KİME, NASIL, NEDEN AF?”
Özşanlı,”Cezaevlerinde toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 254 bin olup bunun 45 bini örgütlü suç,3 bin 800’ü örgüt kurmak yönetmek suçu,205 bini de adli suçtan oluşuyor. Adam öldürme 28 bin, yaralama 25 bin, uyuşturucu 50 bin, hırsızlık 33 bin, gasp 22 bin, cinsel istismar 16 bin 500.Rakamlar ortada. Kader mahkumu kim?. Kime, nasıl, neden af?. Bunlar netleştirilmeden, bu işin kapsamı belirlenmeden çıkarılacak bir af derin ve onarılması güç yaralara yol açar. Geçmişte bunun kötü örneklerini yaşamadık mı?” ifadelerine yer verdi.
“BÖYLE BİR AF SUÇ İŞLEMEK İSTEYENLERE CESARET VERİR”
Böyle bir affın suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş olanlara yeniden suç işlemek için cesaret kazandıracağına dair kaygısını da dile getiren Özşanlı,”Nasıl olsa 10 yılda bir af çıkıyor diyerek bir daha aynı hatta daha ağır suçu işlemeyeceğinin garantisi var?. Böyle bir olay suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş olanlara cesaret verebilir. Sarhoş araç kullanarak insanların ölümüne yol açmış olanları bu işin neresinde tutacağız?. Tecavüzcüler, cinsel istismarcılar, çocuk katilleri. Ya da çiftlikbank olayındaki gibi binlerce kişiyi dolandırmış olan da bu işten yararlansa ne yapacaksınız? Neresinden bakarsak bakalım büyük bir tutarsızlık. Toplum bu işe ikna olmaz, rıza göstermez. Sayın cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi devlet, kişilere yönelik suçları affetme yetkisine ve hakkına sahip değildir. Böyle bir şey olursa bunun getireceği tahribatın bedelleri ağır olur” şeklinde konuştu.