Diyarbakır’da, Merkez Sur ilçesindeki tarihi İç Kale’de bulunan Hz. Süleyman Cami ve 27 Şehit Sahabe türbelerinin çevresi yenilendi Ziyaretçi akınına uğrayan Türbeyle ilgili olarak Müftülükten yapılan açıklamada Camiye el sürülmesi ve boş deliklere taş konularak dilek dilenmemesi için müftülüğün ‘çaput bağlama, taş koyma gibi aslı olmayan inanışlar hurafedir’ demesine rağmen, yüzyıllardır süren bu geleneğin değişmediği görüldü. Türbeleri ziyaret eden bazı ziyaretçiler yapılanları yanlış bulurken, bazıları ise ellerini türbe duvarlarına sürüp, boş deliklere küçük taşlar yerleştirerek, dilek dilemeyi sürdürüyor.
PERŞEMBE VE CUMA GÜNLERİ ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
Sur İlçesi’nde Aralık 2015 yılında yaşanan hendek- barikat operasyonları nedeniyle ilan edilen sokğa çıkma yasağı kapsamında yaklaşık bir yıl kapalı kalan İç Kale’deki Hz. Süleyman Cami ve 27 Sahabenin türbeleri iç kalenin açılması ile yeniden ziyaretçi akınına uğradı. Yeni düzenlenmiş haliyle özellikle perşembe ve cuma günü vatandaşların akınına uğrayan cami ve türbelerde, yüzyıllırdır yaşatılan gelenekler de değişmedi. ‘Çocuklarına iş’, ‘kızlarına iyi bir kısmet’, ‘hastalıkların iyileşmesi’, ‘üniversite sınavında başarı’ gibi bir çok dilek için türbeye gelen bazı ziyaretçiler, türbe duvarlarına el sürüp daha sonra yüzlerine sürerek, ya da duvarlardaki boş deliklere küçük taşlar yerleştirerek dilek diliyor. Gelenekselleşen dilek dilemeye göre, deliklere yerleştirilen taşlar düştüğünde dilekler yerine gelmiyor. Çocuğu olmadığı için türbeleri ziyaret edip dilek dileyenlerden çocuğu erkek olanlar, genelde ‘Süleyman’ adını veriyor.
MÜFTÜ: GÜNAHA GİRİYORLAR
Bazı ziyaretçiler ise, yüz yıllardır süren bu geleneğin doğru olmadığına, sadece Allah’tan dilek dileneceğine inanıyor. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen ise, bu tür inanışların islam dininde yeri olmadığını, çaput bağlama, taş koymak gibi aslı olmayan inanışların hurafe olduğunu söyledi. İşleyen, “Dinimizde yeri olamayan bu davranışlara girenler günaha girmiş olur.” dedi.