Geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası Başkanı Ferat Değer, Bilimsel Eczacılığın 180. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında meslektaşları tarafından anıldı.
Eczacı Odası Başkanı Abdurrahman Bayın, 13 Nisan günü 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odasına yıllarca hizmet eden Başkan Ecz. Ferat Değer’i kaybettiklerini hatırlatarak, “Bu yıl 14 Mayıs’ı bir eksik olmamızın üzüntüsüyle karşılamaktayız. Tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü sizlerin ve Rahmetli başkanımızın nezdinde bir kez daha kutluyoruz” diye konuştu.
“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK, BUNDAN SONRA DA KOYACAĞIZ”
İlaçta kur değişimi sırasında pek çok ilaç piyasadan çekildiğini ya da piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini ifade eden Başkan Bayın, “Bunun yanı sıra döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar da ilacın bulunabilirliğini etkiliyor. Sizler de bu sürecin yakından takipçisi olarak bizlerle bu dönemde sıklıkla iletişime geçiyorsunuz. Yaşanan tüm bu süreç ilaçta dışa bağımlılığın ülkemiz için kabul edilebilir olmadığını, güçlü ve etkin bir ilaç sanayisine sahip olmamızın elzem olduğunu kanıtlıyor. Türk Eczacıları Birliği olarak ilaçta yerelleşmeyi destekliyor, konunun önemli bir paydaşı olarak işbirliklerine hazır olduğumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Bu konuda da ilaç dahil sağlığa ilişkin ürünlerin üretiminde elimizi taşın altına koyduk, bundan sonra da koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“ECZACILAR FAKÜLTELERİ KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE AÇILMASI KAYGIYA YOL AÇIYOR”
Oda Başkanı Bayın, Halk sağlığının ancak nitelikli sağlık meslek mensuplarının elinde yükselebileceğini ifade ederek, “Bunun koşullarından birisi de şüphesiz sağlık profesyonellerinin aldığı eğitimdir. Ancak bizler, mesleğimizin geleceği adına endişeliyiz. Eczacılık fakültelerinin, plansız ve kontrolsüz bir biçimde açıldığına şahitlik ediyoruz ve mesleğimizin geleceği adına kaygı duyuyoruz. Son 7 yılda, eczacılık fakülteleri kontenjanları yüzde 71,7 oranında artırıldı. 2001 yılında eczacılık fakültesi sayısı 8’di ve bugün geldiğimiz noktada bu sayı 49. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Eylül 2018 verilerine göre eczane açılabilecek yer sayısı 1800 civarında. Eczacılık fakültelerinden her yıl 2000’e yakın üzerinde öğrencimiz mezun oluyor. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu, 2023 yılında eczacı ihtiyacını 32.900 olarak gösteriyor. Şu anda ise 37.000’in üzerinde eczacı bulunuyor. Gördüğünüz üzere veriler de endişelerimizi haklı çıkarıyor. Gerek Türk Eczacıları Birliği gerek Eczacılık Fakülteleri olarak sorunlarımızı, endişelerimizi aktarmak adına Yükseköğretim Kurulu nezdinde defalarca girişimde bulunduk. Ancak yeni eczacılık fakülteleri açılmaya, kontenjanlar artırılmaya devam etti. Bu konu Birliğimizin sürekli gündeminde. Endişelerimiz günden güne artıyor. Sorumluluğumuzun bilinci, mesleğimizin geleceğine, ülkemizin yarınlarına verdiğimiz önem doğrultusunda konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. YÖK’ün yeni açılacak fakültelere dair tek sorumluluğunun onay vermek olmadığını hatırlatıyoruz”