Dicle Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DÜSEM) tarafından Manevi Danışmanlık ve Rehberlik sertifika takdim töreni düzenlendi. Diyanet Gençlik Merkezinde yapılan törende Merkez hocaları, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik’in önemini vurguladı.
MDR Uzmanı Müberra Aktürk, törende yaptığı konuşmada, Diyanet Gençlik Merkezinde Kur’an-ı Kerim, Diksiyon ve Arapça derslerinin verildiğini ifade ederek, “Merkezimizde Çarşamba günleri de ev yemeklerini gençlere ikram ediyoruz. Uygun vakitlerde manevi değeri olan müziklerle ruhen dinleniyoruz. Gönüllü hocalarımızla birlikte sabah 9 akşam 18’e kadar buradayız, başka başka kurslar veriyoruz. Adabı muaşeret derslerimiz var, aile derslerimiz var. Sabah namazları buluşmaları yapıyoruz. Hayatta namaz kılmayan bir öğrencimiz sabah namazı buluşması için o gece sabaha kadar yatmadığını söylemişti. Galiba hayatında unutamayacak bir hadise olacak. Yaradan’ın ve yasaların bize verdiği vazife dâhilîde bu çalışmaları yapmakla yükümlüyüz” diye konuştu.
“DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK ALANINDA DOKTORA PROGRAMLARINI AÇTIK”
Dicle Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı ise, Üniversite olarak manevi danışmalık ve rehberlik alanında yüksek lisans ve doktora programlarını açtıklarını hatırlatarak, “Bu programı verecek kalitede hocalarımız da var, bu konuda bir çalışma yapmamız gereklidir. Peygamberimizin bize bıraktığı bu Manevi danışmanlık ve Rehberlik çalışması bir iyilik hareketidir, bir misyon ve vizyon hareketidir. Bunu sahiplenmek vazifemizdir” diye konuştu.
TANYILDIZ: “REKTÖRLÜK OLARAK BÖYLE POZİTİF ÇALIŞMALARA DESTEK VERİYORUZ”
Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız da, Yönetici olarak masanın bu tarafında olduğunu ifade ederek, “Şikâyetler ve taleplere açık olmam lazım, bir de bu konuda yaptığım çalışmalarla da masanın diğer tarafındayım. Gerçekten bir iyilik hareketi olan bu manevi Danışmanlık ve Rehberlik alanı çok önemli, bu konuda çalışmalar yapmak vazifemiz. Rektörlük olarak böyle pozitif çalışmalara destek veriyoruz. Ben de bu konuda birçok atölye çalışmalarına ve akademik faaliyetlerde bulundum, İnşallah ileride daha faydalı çalışmalar yapacağız” dedi.
KULA: “ESKİ KLASİK BİR TARZLA YOL GÖSTERMEK REHBERLİK YAPMAK ZORLAŞTI”
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Kula, Günümüz insanlarına eski klasik bir tarzla yol göstermek, rehberlik yapmanın zorlaştığını ifade ederek, “Dekan hocamız peygamberimizin manevi rehberlik yönünü anlaşmıştı, o yolda yürümek lazım. Din adamlarımız çok konuşuyorlar, aslında konuşmama konusunda ders vermek lazımdır diye düşünüyorum. Manevi Danışmanın önemli bir özelliği danışanları iyi dinlemektir, bazen bir sözle ile dahi insanlar özerinde etki bırakabilirsiniz. Siz aşan bazı konularda “BİLMİYORUM” demeniz/diyebilmeniz lazım, yoksa her şeye karışırsanız, sorunları daha da girift hale getirmiş olursunuz, bu alana yakınlığı ile bilinen Psikolojik ve Rehberlik Danışmanlarla zıtlaşıp danışanı ikilemde bırakılmamak lazımdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Program, sertifika takdimiyle programı ile sona erdi.
Programın katılımcılarından Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Dairesi Başkanı Ayşe Yıldırım, Daire Başkanlığının bünyesinde Psikolojik Danışman ve Manevi Danışmanlık birimini kurmak istediğini, sahada buna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Yapacakları projede Üniversitenin katkısını beklediğini söyledi.
Proje Koordinatörü Dr. Kasım Sezgin de, “Bu programa katılarak bu alana adım attınız, sakın “bu işin uzmanı oldum” şeklinde iddialı olmayın, kendinizi iyi yetiştirmek için daima bir çalışma ve çaba içinde olun, sakın ola “ben her sorunu çözerim” gibi bir sorumluluğun altına girmeyin, alanınızın dışında olan sıkıntıları da uzmanına yönlendirmeyi ihmal etmeyin” dedi.