Yüz yüze eğitime ara verilmesiyle Diyarbakır’da bulunan 999 okul servisçisi işsiz kaldı. Birçok servisçinin aracını satma ya da plakasını beklemeye aldığını dile getiren Okul Servis Araçları Odası Başkanı Mahmut Kaya, “Devlet babadır, evladına bakmak zorundadır.” dedi.
Yüz yüze eğitime yılsonuna kadar ara verilmesiyle zor bir döneme giren okul servis araçlarının sahipleri, kimisi aracını satma, kimisi de araç plakalarını 4 aylık beklemeye aldı. Servisçilerin sorunlarına ilişkin hükümet şu ana kadar bir adım atmazken, bazı kentlerde yerel yönetimler servisçilerin bu zorlu süreci atlatmaları için servisçilere maddi destekte bulunma yokuna ve şehiriçi ulaşım hatlarında çalışmaları yönünde alacaklarından vazgeçme yoluna gitti. 999 servisçinin bulunduğu Diyarbakır’da bu yönde herhangi bir adım atılmış değil.
‘ENAFIN DURUMU PERİŞANDIR’
Servisçilerin yaşadığını sorunları değerlendiren Diyarbakır Okul Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kaya, “Kamuoyunun da bildiği üzere esnafın durumu perişandır, yaşanan sorunlarla kendi başına baş etmesi mümkün değildir. Esnafın durumu çok vahimdir.” diye konuştu.
‘ARAÇLARINI SATIYORLAR’
Okulların yüz yüze eğitime kapatılmasıyla zor bir sürece giren okul servisçilerinin bu süreci atlatma yolunda zorlandığını kaydeden Kaya, “Servisçilerin bir kısmı araçlarını satma yoluna gitti, bir kısmı da plakalarını bizim çekme diye tabir ettiğimiz beklemeye aldı. Bunun dört aylık bir süresi var. Durum değişmezse aracını satma yoluna gidiyor. Servis esnafının devletten beklentisi var. Kimisi kredi çekmiş, onu ödemekte zorlanıyor. Ev geçindiriyor, çocukları var geçimini sağlamak zorunda, faturaları vardır. Bunlara bir çözüm bulunmak zorunda.” ifadelerini kullandı.
GAZİANTEP BELEDİYESİNİ ÖRNEK VERDİ
Hükümetin şu ana kadar servisçilere yönelik bir adım atmadığına işaret eden Kaya, belediyelerin bu konuda attığı adıma işaret ederek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yılda bir kereye mahsus olmak üzere servisçilere bin 500 TL yardımda bulundu. 2 defa da çalışma karnesi verdi. Bu ulaşımda güzergah için verilen karne için aldığı 350 TL’yi de bu yıl almadı. Biz güzergah için belediyeye bin TL ödüyoruz. Ama maalesef Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bunu almama yoluna gitmiyor.” şeklinde konuştu.
SORUNLAR BELEDİYE İLETİLDİ ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Diyarbakır’da fabrikalarda çalışan minibüsçülere güzergah verildiğini, plakasız olan bu araçları korsan diye tabir eden Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği ve Ulaşım Daire Başkanlığı nezdinde görüşmelerde bulunduklarını sorunlarının giderilmesi yönünde taleplerini ilettiğini belirtti. Kaya, belediye yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde belediye yetkililerinin, kendilerine beklentilerini ve sorunların çözümü yönünde atılacak adımları değerlendireceklerini söylediğini aktardı. Hükümetten sorunun çözümü yönünde beklenti içinde olduklarını dile getiren Kaya, “Devlet babadır, evladına bakmak zorundadır. Bir yardı zorunludur, bu yapılmak zorunda.” diye ekledi.