Adı daha çok çatışma, operasyon ve sokağa çıkma yasakları ile anılan Diyarbakır’ın Lice İlçesi, normalleşmeyi en çok arzu eden yerleşim birimlerinin başında geliyor. Yurttaşlar, 31 Mart seçimleri ile birlikte kangrenleşmiş sorunlarına kalıcı çözüm istiyor.
Tarihi geçmişi çok eskilere dayanan Diyarbakır’ın Lice İlçesi, yıllardır olağanüstü bir süreci yaşıyor. Kent merkezinden ilçeye gelene dek yolda karşılaştığımız askeri kontrol noktaları ve adeta bir cezaevini andıran karakollar bunun en somut örnekleri. Öyle ki Diyarbakır Valiliği’nin resmi internet sayfasında yer alan veriler, özellikle ilçeye bağlı köylerde ikamet edenlerin ne denli zorluklar çektiğini gözler önüne seriyor. Valilik bilgilerine göre, 2018 yılı Ocak ayından 2018 Şubat ayına (13 ayda) kadar ilçe kırsalında 23 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu süreçte 30’u aşkın köyde ikamet edenler toplamda 33 gün evlerinden dışarı çıkamadı.
SEÇMENLERİN BEKLENTİSİ BÜYÜK
Huzura hasret doğa harikası bu ilçenin sakinleri, yerel hizmetle birlikte normalleşme sürecine dönülmesini arzu ediyor. Yurttaşların birçoğu, 2014’te seçilen belediye başkanının görevden alınmasını ve yerine kayyum atanmasını doğru bulmuyor. Liceliler, hükümete “Görevden alınan belediye başkanının %86.5 oyla seçildiğini, kayyum olayının bir daha yaşanmaması temennisi ile 31 Mart’ta sandık başına gideceklerini” belirtirken, HDP’li adaylara “örnek halk belediyeciliği”, “şeffaf olma” gibi kavramları uygulamada da görmek istediklerinin mesajını veriyor.
İşsizliğine kalıcı çözüm bekleyen 30 bin nüfuslu Lice halkı, 18 bin 100 seçmeniyle 31 Mart’ta kendisine 5 yıl boyunca hizmet edecek belediye başkanını seçecek.
Lice’de seçim nabzını tuttuk, adaylara projelerinin neler olduğunu sorduk.
ANLI: “İLÇE HALKI HİZMETLE TANIŞACAK”
AK Parti, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Lice Belediye Başkanlığı için Uzman Doktor Ethem Bahri Anlı’yı aday gösterdi. 2011 yılında Diyarbakır’da “yılın doktoru” seçilen Anlı, daha önce Lice Halis Toprak Vakfı Devlet Hastanesi’nde başhekimlik yapmış bir isim. Aslen Liceli olan Anlı, daha önce AK Parti’nin ilçede göstermiş olduğu adaylardan farklı bir profilde. Örneğin AK Parti’nin daha önce tercih ettiği adaylar gibi seçim ofisinden değil köy ziyaretleri gerçekleştirerek çalışmalarını yürütüyor.
“HALKIMA HİZMET ETMEK İÇİN ADAY OLDUM”
“Lice halkına hizmet etmek için aday oldum” diyen Ethem Bahri Anlı, şunları söyledi: “Lice’ye maalesef bugüne kadar hizmet gitmemiş. Adaylığımız açıklandığı günden beri Lice merkez ve köylerinde halkımız ile bir araya geliyoruz. Sıkıntı ve sorunlarını dinleyip taleplerini alıyoruz. Hizmet amaçlı belediyecilik anlayışı içerisinde ilçemizin yıllardır süre gelen ve çözüm bekleyen sıkıntılarının farkındayız. Bu sorunları hızlı ve ilkeli projelerle, çözüm odaklı çalışmalarımızla en kısa zamanda çözeceğiz. Lice halkı bizimle birlikte hizmetle tanışacak.”
“EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK”
İlçede en büyük sorunun işsizlik ve alt yapı olduğunu ifade eden Anlı, projelerini şöyle sıraladı: “İlçemizde şu anda faal durumda bulunmayan yağ-yem ve mermer fabrikalarının ivedilikle aktif hale getirilerek ilçemizdeki işsizlik sorununun çözümü için gerekli çalışmaları başlatacağız. İlçemizde hayvancılığın yaygınlaşması için vatandaşın ürettiğini kazancı sağlayacak olan Süt ve Süt Ürünlerini Değerlendirme Tesisi’ni kurarak ve bu tesiste üretimde bayanların çalıştırılmasına olanak sağlayıp, onların ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına öncülük edeceğiz. Bu tesisle ilçemizin markalarını yansıtan; süt, yoğurt, peynir, çökelek, yağ ve ayran gibi gıda ürünlerinin üretim ve pazarlamasını yapacağız.”
İLÇENİN TAPU SORUNU ÇÖZÜLECEK
Lice’de 1975 yılında yaşanan deprem sonrası yapılan geçici konutlar ile ilgili yaşanan tapu sıkıntısını çözeceklerini ve kalıcı konutların yapımını sağlayacaklarını vurgulayan Anlı, diğer projelerini şöyle sıraladı: “Çiftçilerimize yem yardımları yapılacak. Daha bilinçli üretim için eğitim ve seminerler düzenlenecek. Hayvan ölümlerinin önüne geçebilmek için belediyemiz bünyesinde oluşturulacak veterinerlik ve danışmanlık hizmeti tüm çiftçilerimize ücretsiz sağlanacak. Hayvan sağlığı için ücretsiz veteriner ve ilaç yardımı yapılacak. İlçemizin tarımsal zirai alanında gerekli olan sertifikalı tohum, ilaç ve mazot yardımı yapılacak. Girişimci çiftçilerimize destek sağlanacak.”
“100 YATAKLI HASTANE YAPACAĞIZ”
Lice’de tam teşekküllü 100 yataklı hastane projesini hayata geçireceklerini, yalnız yaşayan hizmete muhtaç olan yaşlıların barınma, sağlık, temizlik ve diğer ihtiyaçlarını gidereceklerini ifade eden Anlı, yaşanan su sıkıntısına kalıcı çözüm bulacaklarını, alt ve üst yapı sorunlarını sıfıra indireceklerini kaydetti. Anlı, “Üniversiteye hazırlık dönemi için ücretsiz dershane hizmeti sunulacak. Gençler için sosyal tesis ve gençlik merkezi kurulacak. Üniversiteyi kazanan gençlere burs verilecek. Her hafta belediyemizin proje ve gelir giderleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme toplantıları sağlanacak” dedi.
ETHEM BAHRİ ANLI KİMDİR?
1971 yılında Diyarbakır’da doğdu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Lice Halis Toprak Vakfı İlçe Hastanesi ve Ergani Devlet Hastanesi’nde başhekimlik yaptı. 2011 yılında Diyarbakır’da “Yılın Tıp Doktoru” seçildi. Ocak 2018’de Eğil Devlet Hastanesi’ne başhekim olarak atandı.
HDP ADAYLARI TARIK MERCAN RUKEN YILMAZ: “HALKIMIZLA BİRLİKTE LİCE’Yİ KALKINDIRACAĞIZ”
HDP, 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri’nde Lice Belediye Eşbaşkanlığı için Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz’ı aday gösterdi. Özgür Gündem Gazetesi geleneğini devam ettiren basın yayın organlarında çalışan, DEHAP, DBP ve HDP’in yerel örgütlenmelerinde uzun yıllar görev alan Mercan ve Yılmaz, aslen Liceli.
“KARAR ALMA SÜREÇLERİNE HALKI DAHİL EDECEĞİZ”
“İlçe halkının ilk talepleri, irade beyanında bulundukları Belediye Başkanlığı’nın kayyumdan alınması ve hizmetlerin yeniden kaldığı yerden yürütülmesidir” diyen Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz, göreve gelmeleri halinde alınacak kararların tüm süreçlerine halkı dahil edeceklerini söyledi. Lice doğasının tarım ve hayvancılığa uygun olduğunu belirten Mercan ve Yılmaz, bu alanların cazip hale gelmesi için çalışma yürüteceklerini vurguladı. Bu çerçevede hayvan alım satımı pazarı açacaklarını, yerli ve karma hayvan yemi için pilot noktalar oluşturacaklarını, yem maliyetini düşüreceklerini ve yerelden üretimi destekleyeceklerini vurgulayan iki aday, süt ve süt ürünlerinin üretimi ve piyasaya sunulması ile ilgili olarak Süt Ürünleri Kooperatifi’nin kuracaklarını vurguladı.
“EKONOMİYİ CANLANDIRACAĞIZ”
Mercan ve Yılmaz, ilçe ekonomisinin canlandırılması için hayata geçirmeyi planladıkları projeleri şöyle sıraladı: “Lice domatesi patentini almak için ilgili ve yetkili mercilere başvurumuzu yapıp, ulusal ve uluslararası tanıtımını yapacağız. Yetiştirilen meyve ve sebzelerin aracısız şekilde doğrudan tüketiciye ulaşması için ilçemizde Organik Pazar kurulumunu sağlayacağız. Belediye bünyesinde Proje Ofisi kurularak yerelde ihtiyaç duyulan her alan ile değişik kurum ve kuruluşlar ile yurt içi veya yurt dışı proje hibe ve fon desteği sağlanarak gençler, kadınlara yönelik çalışmalar yapacağız. Tile (Dernek köyü civarı) Boğazı olarak adlandırılan ve yılın her ayında güçlü rüzgârların estiği alana ekolojik ve uygun raporlar çerçevesinde rüzgar panelleri kuracağız. Yılın çoğunda güneşli geçen ilçemizde pilot bölge seçilen evlerde güneş enerjisi panelleri kurup bunun yaygınlaştırılmasını teşvik edeceğiz.
EĞİTİM VE KÜLTÜR PROJELERİ
Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz, gençlere dönük eğitim ve kültürel çalışmalara ağırlık vereceklerini, kapatılan Eğitim Destek Evi’ni yeniden açacaklarını ifade etti. Mercan ve Ruken, “Daha önce düzenlenen “Lice Tarihi İle Buluşuyor” festivallerini yeniden başlatacağız. Ayrıca ilçede konaklama sorununun çözümü için otel pansiyon ve konukevi şeklinde yeni bir kurumsal yapı yaratılarak misafirler için konaklama sorununu gidereceğiz. Merkezden uzak köylere servis konularak ulaşım sorununu çözeceğiz. Bazı köylerimizde köprü, kanalizasyon ve içme suyu eksikliklerini en kısa sürede giderileceğiz” diye konuştu.
TARIK MERCAN KİMDİR?
1977 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Lice’de tamamladı. Bir süre gazetecilik yaptıktan sonra kapatılan bazı siyasi partilerde çeşitli kademelerde görev aldı. 2015 yılından bu yana HADEP’in yerel örgütlemesinde yer aldı.
RUKEN YILMAZ KİMDİR?
1981 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve liseyi burada tamamladı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi. Bir süre gazetecilik yaptı ve çeşitli partilerin kadın örgütlenmesinde yer aldı. 2015’ten bu yana Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi Üyesi.
Fuat BULUT’un kaleminden SEÇİMİN NABZI…