Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), Anadolu Seminerleri kapsamında kurumsallaşma ve yönetim uygulamalarını Diyarbakır’da tartıştı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Bölgedeki aile şirketlerinin içinde yer alan aile yapılanması anayasasının şirketlerin kurumsallaşmasının önünde engel olduğunu söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetim anlayışını Türkiye genelinde yaygınlaştırmak amacıyla düzenlediği Anadolu Seminerleri’ne Diyarbakır’da devam ediyor. Manisa, Aydın, Adana ve Konya duraklarının ardından, bugünde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen seminer, aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecine ışık tutması hedefleniyor.
“Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları” başlıklı seminer, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi iş birliğiyle gerçekleştirildi. Programı Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz yönetti.
KAYA: BÖLGEDE AİLE YAPILARINDAKİ ‘ANAYASA’ KURUMSALLAŞMAYI ÖNLÜYOR
Programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Bölgedeki aile şirketlerinin içinde yer alan aile yapılanması anayasasının şirketlerin kurumsallaşmasının önünde engel olduğunu söyledi.
Diyarbakır’daki şirketlerin de kurumsallaşmaya evrilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Aslında sürdürülebilirlik budur. Diyarbakır’daki aile şirketlerinin kurumsallaşmanın oluşmamasının önünde bazı engeller vardır. Bu sorunlar görmezden gelinemez. Bunların bilinmesinde fayda var. Aile yapılarımızın anayasaları vardır. Bu anayasa ne tartışmaya açılıyor sen de bir genelge ile delinebilir. Öyle bir anayasa içinde sizin kurumsal yapıyı kilitlenmeye yol açıyor. Aile yapısındaki bu kurallar olduğu sürece kurumsallaşmanız çok olmuyor. Aile işletmeleri kurumsal yönetiminden daha önce çıkan ve daha haklılık gören boyutu var. Bu kent bu kültürü çalışması lazım. Bu kent kendi içinde tartışarak aşması gerekiyor” dedi.
SAKA: “KURUMSALLAŞMA HERKESİN AJANDASINDA VAR”
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Kurumsallaşma meselesinin çok uzun yıllardır adı kurumsal olmasa da herkesin ajandasında olan bir konu olduğunu ifade ederek, “20 yıldır Türkiye genelinde faaliyetlerde bulunuyor. Bu toplantı bizim 98. toplantımız. 50’nin üzerinde vilayette toplantı düzenledik. 10 bine yakın iş dünyasının önemli temsilcileriyle bir araya geldik. Bu konuyu tüm boyutlarıyla tartıştık. Bu konu hepimizin sorunu. Türkiye malumunuzu ekonomik açısından belli bir banda sıkışmış durumda 10-12 bin dolar bantta oynuyor. Maalesef bu rakamlar nereden baktığınıza göre de başarı ölçüsü değişebilir” dedi.
“BU RAKAMLAR GELİŞEN NÜFUSUN İHTİYAÇLARIN KARŞILAMIYOR”
“Bu rakamların Türkiye’nin büyüyen ve gelişen nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor” diyen Saka, şöyle dedi:
“Türkiye katma değer üretmek zorunda, sermaye üretmek zorunda. Biz 25 bin-30 bin dolarlar seviyesinden çıkalım. Bugün Diyarbakır’ın özelinden de baktığımız zaman. Kentin yaşadığı sorunları da ele almamız lazım. Bunun gibi iş yapma şekliniz, modelimiz, birçok konu var. Finansman, sermaye yapısı. Kurumsallaşma uygulama açısından maliyeti en düşük, ama gelir anlamında en yüksek bir durumdur. Bugün finansmana ulaşım, global ve bölgesel alanda oyun oynamak istiyorsak şirketlerimizin kurumsallaşması gerekiyor. Bugün Olmaz dediğimiz şeyleri bugün yaşıyoruz. Hem olumlu hem de olumsuz ve nereye evirildiğimizi kimse bilmiyor. Riskleri yolda göreceğiz. Şu açık ki hayat, gelecekteki hayatımız geçmişe mukayese ettiğimizde daha rahat olmayacak. Birçok problem var Önümüzde tehditler ve riskler var”
Açılış konuşmalarının ardından seminere geçildi. Seminerde, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, TKYD Yönetim Kurulu Üyeleri Filiz Morova İneler ve Av. Nihal Mashaki, Yeşil Ambalaj A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan konuşmacı olarak yer aldı.
Seminerin, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetimin önemine vurgu yaparak Diyarbakır iş dünyasına rehberlik etmesi hedefleniyor.