Diyarbakır’da bulunan 70 kurs yöneticisi bir araya gelerek MEB çatısı altında resmi faaliyet gösteren Özel Öğretim Kurslarının kapatılmasının gündeme gelmesi üzerine basın toplantısı düzenledi. 70 kurs yöneticisi Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek, “Sesimizin duyulmasını istiyoruz” dedi.
Kurs sahipleri adına açıklamayı okuyan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları kurucusu Engin Ceylan, Türkiye’deki “özel öğretim kursları platformu’’ olarak, hiçbir derneğe, ideolojiye ve siyasi düşünceye bağlı olmaksızın toplum ve bireyleri bu konuda detaylı olarak bilgilendirmek amacıyla açıklamalarda bulunduklarını söyledi.
“MEB’İN İZNİ VE DENETİMLERİYLE FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Özel öğretim kursların eğitim sisteminin bir ihtiyacı olup, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ve denetimiyle faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden Ceylan, “Aileler çocuklarını, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanmak ve derslerine destek amacıyla, gönül rızasıyla kurslarımıza göndermektedir. Kurslarımızın faaliyetini sürdürememesi, eğitim sistemimizde telafi edilemeyecek yaralara yol açacaktır. Sadece öğrenciler değil, kurs sahipleri ve bu kurumlara emek veren öğretmen ve personeller de zarar görecektir. Bakanlığımız yıllardır okullarda ve halk eğitim merkezlerinde destekleme kursları düzenlemektedir. Ancak bu çalışmalar, destek eğitim ihtiyacını karşılayamamaktadır. Özel öğretim kurslarına olan talep de devam etmektedir. Eğitim sistemimizde kurslar bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaç devletimizin denetimindeki kurslarımız aracılığı ile karşılanmaktadır. Resmi kayıtlara göre 2019 ocak ayı itibariyle MEB’e bağlı 2 bin 549 özel öğretim kursu bulunmaktadır. Bu kurslarda istihdam edilen öğretmen ve personel sayısı yaklaşık olarak 63 bindir. Aileleri ile hesapladığımızda böyle bir durumdan 200 bin kişi olumsuz olarak etkilenecektir. Özel öğretim kurslarının kapanmasıyla, ülkemizin 1 yıllık ekonomik kaybı (kdv-stopaj-sgk) 1.500.000.000 (bir milyar beş yüz milyon tl) olacaktır. İlimiz özelinde ise mart 2019 sonu itibariyle milli eğitim bakanlığı izni ve valiliğimiz onayı ile açılmış 132 özel öğretim ve kişisel gelişim kursu bulunmaktadır. Bu kurslarda yaklaşık olarak 18 bin öğrenci eğitim desteği almakta, 2000 civarında öğretmen ve personel sigortalı olarak istihdam edilmektedir” dedi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK’A SESLENDİ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a seslenen Engin Ceylan, “Sayın bakanım, öğretmen Ziya Selçuk milli eğitim bakanı olarak adınız anılmaya başladığında geleceğe dair ümitlerim katmerlenmiş, yüzüm gülmüştü. Yüzümüz gülmüştü. 2023 vizyon belgesi açıklandığında merakla, sevgiyle, saygıyla, coşkuyla okumuş ve çok mutlu olmuştum. Mutlu olmuştuk. Eğitimimiz için planladıklarınızın hemen hemen hepsini yıllardır düşünen kıdemli bir öğretmen olarak gurur duymuştum. Gurur duymuştuk. 28 ocak 2019 açıklamanız bile size duyduğumuz sempatinin azalmasına neden olmamıştı. Eni sonu işimi yitirecektim ama Türkiye’min geleceği emin ellerdeydi. Anadolu ajansı editör masası konuşmanızı büyük bir dikkat ve merakla izledim, defalarca yeniden izledim. Cümle cümle anlamaya çalıştım. Doğrusunu isterseniz kafam karıştı: dediniz ki “eğitimle ilgili genel bir beklenti var.” Katılıyorum sayın bakanım. Katılıyoruz. Sizin duruşunuz, omurgalı, kemikli bir eğitimci olmanız, eğitimin tüm bileşenlerine yıllarca verdiğiniz emek, yetiştirdiğiniz binlerce öğrenci bu beklentilerin temel dayanağıydı. Ağzınıza, yüreğinize sağlık. Hislerimize tercüman oldunuz. Kurslarla ilgili alelacele kapatılma kararınızı nereye koyalım? Acil kapatma çözümünüzün yarın doğuracağı sorunları nereye koyalım? Bugün bunu söylerken 28 Ocakta yaptığınız açıklamayla suyunuz kaynadı dediniz. Hangisine inanalım? MEB’in bir kararıyla özel öğretim kurslarının kapatılacağı duyuruldu” diye konuştu.