Sonbahar mevsiminin ilk yağışlarının toprağa düşmesiyle birlikte köylerde tohum atma zamanı geldi. Yağışların toprağa düşmesiyle toprağın nemlendiğini vurgulayan çiftçiler, köylerde ekim için çiftçilerde toprağa tohum atma telaşının başladığını belirtti. Uzun yıllardır ailece çiftçilik yaptıklarını söyleyen Emrullah Dülge, toprağa tohum attıklarını ve artık yağış beklediklerini ifade etti
Havaların soğuması ve sonbahar yağışlarının toprağa düşmesiyle birlikte çiftçilerde toprağa tohum atma dönemi başladı. Toprağı ekime hazır hale getirmek için tarım arazilerindeki taşları toplayıp toprağı temizleyen köylüler özellikle buğday ve arpanın tohumunu toprağa atıp yağışları beklemeye başladı.
“YAĞIŞ TOPRAĞI NEMLENDİRİYOR”
Sonbahar mevsiminin ilk yağışlarının toprağa düşmesiyle birlikte toprağın nemlenip ekime hazır hale geldiğini belirten çiftçi Emrullah Dülge, “Babam uzun yıllardır tarlada ekim yapıyor. Ben de belli bir yaşa gelince babama yardım etmeye başladım. Çok uzun yıllardır çiftçilik yapıyoruz. Son bahar mevsiminin ilk yağışlarının toprağa düşmesiyle birlikte tarlalarda tohumlama çalışmaları başladı. Yağışın toprağa düşmesiyle birlikte toprak nemleniyor. Toprak nemlendikçe buğdayın filizlenme süreci hızlanıyor. Toprak ne kadar ıslak olursa buğday ve arpa için iyidir. Bizim köyümüzde genellikle buğday ve arpa ekiliyor. Nohut ekimini yapan vatandaşlar da var. Biz ise bazı senelerde toprağın boş kalmaması için nohut ekiyoruz. Bazen de toprağın dinlenmesi için ekim yapmıyoruz ve toprağı nadasa bırakıyoruz. Bizim köyümüzde su sıkıntısı olduğu için genel anlamda topraklar 1 sene dinlendiriliyor” ifadelerini kullandı.
“SU İLE BİRLİKTE FİLİZLENME SÜRECİ HIZLANIYOR”
Tarım arazilerindeki taşları temizleyip toprağa tohum attıklarını vurgulayan Dülge, kar yağışı başlamadan önce ekinlerini toplamaları gerektiğini söyledi. Dülge, “Artık sonbahar mevsimi ile birlikte tohum atma sezonu açılıyor diyebiliriz. Bu dönemlerde köylüleri bir telaş sarıyor. Çünkü köylüler için toprak çok önemlidir. Buğday çiftçi için ekmektir. Şu an bu süreçte herkes tarlasındaki taşları temizleyerek toprağı ekim için hazır hale getiriyor. Tarlalardaki taşlar toplanıp arazi temizleniyor. Belli bir süreden sonra artık yağışların başlaması bekleniyor. Yağışlar arttıkça köylülerde suyun kıymetli olduğunu bildiği için suyun önüne set kurup suyun tarlalarına ulaşmasını amaçlıyor. Suyun tarlalara yetişmesiyle birlikte toprağa atılan tohumların filizlenme süreci hızlanıyor. Biz köyde ekime sonbaharda yağan ilk yağmurların ardından başlayıp kar yağmadan ekinleri toplamaya çalışıyoruz. Çünkü kar yağdığında yağan kar toprağa yapışıp buz tuttuğunda toprağın verimliliğini düşürüyor. Sonuç olarak biz çiftçiler topraklarımıza tohumları attık yağmurun yağmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. (Mehmet Uğur ÇAKIL/Yenigün Özel)