enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4916
EURO
36,2345
ALTIN
2.961,18
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
5°C
DİYARBAKIR HABERİ
Kayapınar İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Gazze’deki kardeşleri için kumbaralarında topladıkları 30.000 TL’yi AFAD’a teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi. DİYARBAKIR GAZETE- Kayapınar Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 5. sınıf öğrencileri, anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Okul Müdürü Vehbi Mustafaoğlu, Müdür Yardımcısı Salih Geter ve Sosyal...
21.11.2024
Prematüre doğumlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ekibi, anlamlı bir etkinlik düzenledi. DİYARBAKIR GAZETE- Dünya Prematüre Günü kapsamında Diyarbaır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde farkındalık etkinliği düzenlendi. Yenidoğan Ekibi, prematüre bebeklerin hayata tutunma süreçlerine dikkat çekerken, ailelerin yaşadığı zorluklara ve prematüre...
21.11.2024
Güneydoğunun parlayan turizm Firması MİTRATUR, Öğretmenler gününe özel yapmış olduğu kampanya ile eğitimcileri sevindirdi. DİYARBAKIR GAZETE- Mitratur, Günübirlik düzenlediği Mardin’in Midyat İlçesi Dara antik kenti turu, Urfa Halfeti, Urfa Göbeklitepe, Gaziantep şehir turu, Diyarbakır Kültür turlarında Eğitimcilere özel yüzde 15 indirim yaparak kampanyayı başlattı. Eğitimcilere özel; Karadeniz, Batum, Kapadokya, Bolu...
21.11.2024
DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, asgari ücret artışının tartışıldığı dönemde piyasadaki denetimsizlik ve fırsatçılıkla ilgili uyarılarda bulunarak, iş barışının korunması ve iki tarafın fedakarlık yaparak uzlaşma sağlaması gerektiğini belirtti. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Başkanı Şeyhmus Akbaş, ülkede devam eden asgari ücret tartışmaları ve daralan ticaretle ilgili açıklamalarda...
21.11.2024

Konut kredileri düştü, ev fiyatları yükseldi!

Konut kredileri düştü, ev fiyatları yükseldi!
REKLAM ALANI

Düşük faizli konut kredileri Diyarbakır’da ev fiyatlarını tetikledi. Birkaç yıldır inşaat sektöründeki durgunluk, pandemi sürecinde gündeme gelen düşük faiz oranlı konut kredileri sayesinde belli bir canlılık yaşasa da düşük krediye sevinen vatandaş artan ev fiyatları ile hayal kırıklığına uğradı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamu bankaları ile ortak hazırlanan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük kredi paketi konut piyasasını canlandırdı. Konutlara talebin armasıyla birlikte konut fiyatlarında da artışlar yaşandı. Konut kredilerinde faiz oranlarının düşük olmasını fırsat bilen vatandaşlar konut alımına yönelirken, üretilen konutların fiyatları ise artan talebe bağlı olarak tırmanışa geçti.

Son 2 yıldır krizde olan konut sektörüne pandemi sürecinde can simidi olan düşük faizli konut kredileri vatandaşı emlak almaya sevk ederken, sektörde oluşan talep yoğunluğu ise konut fiyatlarını tetikledi. Artan konut fiyatları inşaat sektöründe memnuniyetle karşılanırken, düşük faizden dolayı ev alama hayali kuran vatandaşlar ise konut fiyatlarındaki ani artıştan şikâyetçi. Kimi hukukçular ise konut fiyatlarında artışın fahiş oranda olmasına karşı dava açılabileceğini belirtti.

Diyarbakır ekonomisinin can damarı sayılabilecek inşaat sektöründe pandemi sürecinde girdi maliyetleri yüzde 30 artarken, konut kredilerinin de düşmesiyle beraber ev fiyatları belli oranda yükseldi.

Diyarbakır’da emlak piyasasındaki artışın nedenlerini ÇEYSA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Recep Çelik ile konuştuk. İnşaat sektörünün son birkaç yılda yaşadığı krizden kaynaklı Diyarbakır’da konut fiyatlarının düşük olduğunu ve pandemi süreci ile gündeme gelen düşük faizli konut kredileri sayesinde emlak piyasasında fiyatların olması gerektiği noktaya geldiğini belirten Çelik, pandeminin yatay mimariyi öne çıkardığını ve bahçeli evlere talebin arttığını söyledi.

‘DİYARBAKIR’DAKİ KONUT FİYATLARI OLMASI GEREKEN YERE GELDİ’

Diyarbakır inşaat sektöründe 17 yıldır faaliyet gösteren ÇEYSA İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Recep Çelik,  pandemi sürecinde ev fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Çelik, “2017 yılında yaptığımız röportajda konut fiyatlarının dibe vurduğunu ve inşaat sektörünün bir kriz yaşadığını ifade etmiştik. O günlerde müteahhitler yaptıkları konutları maliyetinin altında satmak zorunda kalıyorlardı. Çünkü işlerini bitiremeyecek, etaplarını tamamlayamayacaklardı. Şuan ki konut fiyatları aslında olması gereken yere geldi. Tabii bu durum konut sektöründeki müteahhitlere cesaret verdi. Şuan müteahhitler harıl harıl yer arıyorlar” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Türkiye’deki müteahhitlik sisteminin değiştiğini ifade eden Çelik, “Artık önüne gelen herkes müteahhitlik yapamayacak. Çok zenginsiniz, paranız var ama iş bitirmeniz olmadığı için Türkiye’de müteahhitlik yapamazsınız. Deneyimli firmaların daha önce yaptığı işlerden kaynaklı belediyelerden aldıkları iş bitirmeler şuan müteahhitlere büyük avantaj sağlıyor. Şuan Diyarbakır’da olması gereken müteahhit sayısı 500 iken bu sayı 50-60’lara düşmüş olacak. Karnesi olmayan, iş bitirmesi olmayan, bilançosu iyi olmayan, bankalarda referans mektubu alamayan arkadaşlar bu saatten sonra müteahhitlik yapamayacaklar. Konut fiyatlarındaki artışın başlıca nedenlerinden biri bu. İkincisi, Cumhuriyet tarihinden belki de ilk defa kredi faizlerinin bu kadar aşağıya çekilmesidir. İnsanlar kullandıkları bu kredi ile araba, konut alabilmek için şuan bankalara saldırıyorlar. Bir daha bu faiz oranlarını bulamayabiliriz endişesiyle bankalardan kredi çekebilmek için çalışıyorlar. Tabii bu durum Diyarbakır’daki müteahhitler için de iyi oldu. En azından konut fiyatları şuan gerçek satış fiyatlarına geldi. Kriz ve pandemi sürecinden dolayı müteahhitler kendilerini beklemeye almışlardı. Şuan stoklarında hemen hemen bitmesinden kaynaklı aşırı bir konut talebi doğdu. Müteahhitler değişen müteahhitlik sisteminden kaynaklı bu talebe yetişebilirler mi? Çünkü imara açılan yerlerin, özellikle Dicle Kent’in Araştırma Hastanesi’ne doğru olan kısımlarında arsalar çok müşterekli, problemli. Müteahhit arkadaşlar şuan yer bulmakta zorlanıyorlar” şeklinde konuştu.

PANDEMİ SÜRECİ İNSANLARIN EV TERCİHİNİ DEĞİŞTİRDİ

Pandemi süreci birçok alanda olduğu gibi konut tercihlerinde de değişime neden oldu. İnsanlar artık siteli evlerden çok bahçeli evleri tercih ediyorlar. Pandemi sürecinin uzun sürmesi ya da sonraki senelerde başka virüslerle karşılaşma ihtimalinden kaynaklı bahçeli ev tercihleri çok çok fazlalaştı. Pandemi süreci uzarsa, sokağa çıkmalar uzarsa insanlar en azından bahçeye çıkıp nefes alabiliriz diye müstakil evlere yöneliyorlar. Çünkü sokağa çıkma kısıtlamalarında insanlar sitelerinin bahçesine dahi inemiyorlardı. Pandemi süreci insanların alışkanlıklarını, yaşam tarzlarını değiştirdi. Daha önce mesai saatlerinden sonra eve uğramadan kafelere, kıraathanelere giden insanlar artık evlerine gidip orada vakitlerini geçiriyorlar. Pandemi süreci insanlarda evlerinde zaman geçirme alışkanlığını doğurdu. Evlerinde aileleriyle zaman geçirmek insanlar için daha zevkli olmaya başladı. Bundan dolayı bahçeli evlere talebin çok artacağını tahmin ediyorum. Biz de müteahhitler olarak o yönde yapılar için yerler arıyoruz. Bahçeli evler yapabileceğimiz imara açık olan yerler varsa onun araştırmalarını yapıyoruz. Kısmet olursa yakında bu evleri yapmaya başlayacağız. Ama tabii orta kesimin bu tür evlerin maliyetini karşılayacağını da zannetmiyorum. Bunu karşılayacak insanlar da 15-20 yıllarını bankalara ipotek etmek zorunda kalacaklar. Tabii insanların konut almaya yönelmeleri tamamen kredi faizlerinin düşük olmasına bağlı. Eğer krediler tekrardan yükselirse insanların konut talebi de düşecektir. Son 15 yıldır zaten Türkiye’nin her tarafını betona boğduk ve müteahhitlik sisteminin değişmesiyle Türkiye biraz olsun betonlaşmadan nefes alabilecek. Konut sektörünü artık biraz soğutacaklar. Haliyle buna bağlı olarak da konut fiyatları artacak. Orta kesim için de ancak TOKİ ve belediyelerin desteğinde yapılacak bir kentsel dönüşümle konut üretimine geçilebilir.

‘DİYARBAKIR’DAKİ LÜKS KONUTLARIN FİYATI BATI’DAN 5 KAT DAHA UCUZ’

Konut fiyatlarının Diyarbakır’da Batıya göre çok ucuz olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu: “Bugün bizim Diclekent kısmında yaptığımız lüks konutlar, emin olun Batıda aynı maliyetlerle yapılan evlere göre 5 kat daha ucuzdur. Devletin aslında İstanbul, İzmir, Ankara gibi metropollerdeki müteahhitleri sorgulaması lazım. Doğu ve Güneydoğu’da yapılan konutlar maliyetinin altında bile satılıyor. Bölgedeki müteahhit arkadaşlar çok büyük karlarla iş yapmıyorlar. Arkadaşların hepsi sağolsunlar risk alarak iş yapıyorlar. O yüzden şuan ki fiyatlar Diyarbakır’da olması gereken konuma geldi. Basına da yansıdı, hükümet de uyarıda bulundu ancak konut fiyatlarının yükselmesinden dolayı dava konularının bölgemiz için geçerli olabileceğini düşünmüyorum. Batıda arsanın metrekaresini 15-20 milyona satan müteahhitlerin sorgulanması lazım. Biz burada yaptığımız en lüks konutların metrekaresini 3 milyondan bile düşük satıyoruz. 215 metrekarelik daireyi 600 -650 bin TL bandında satıyorum. Bu fiyatlar daha yeni yeni 700- 750 bin TL’yi bulur. O yüzden biz yaptığımız konutların fiyatından dolayı vicdanen rahatız.”

‘İNŞAATTA GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 30-35 ARTTI’

Pandemi sürecinde inşaat sektöründeki girdi maliyetlerinin artışına vurgu yapan Çelik, şunları söyledi: “Pandemiyle birlikte inşaatta girdi maliyetleri yüzde 30-35 arttı. İnşaat kalemi çok olan (150 kalem) bir sektördür. İnşaat malzemelerine bir zam geldiği zaman müteahhit arkadaşlar da mecburen bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyorlar. Gerçi son birkaç yıldır girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen bunu fiyatlara yansıtamıyorduk, çünkü talep yoktu. Alım olmayınca mecburen maliyetin altında satmak zorunda kalıyorduk. Konut fiyatlarındaki artışta malzeme fiyatlarının artışını göz önünde bulundurmak lazım. Demir 3 bin 600’e yükseldi. Çimento yükseliyor, bütün kalemler yükseliyor. Devletin buralara bakması lazım.”

‘İNŞAAT İŞÇİLERİ SICAKTA MASKE TAKMAKTA ZORLANIYOR’

Pandemi sürecinde inşaatlarda çalışma düzeni üzerine konuşan Çelik, şunları ifade etti: “işçilerimizden çalışma alnında mümkün olduğunca temastan kaçınmalarını istiyoruz. Çalışırken sosyal mesafeyi korumalarını istiyoruz.   Sonuçta açık alanda çalışıyorlar. Sabahları geldiklerinde ateş ölçerle ateşlerini ölçüyoruz. Uyarı levhalarımız var. Hijyen için, dezenfekte için gerekli temizlik maddelerimiz var. Sık sık ellerini sabunlu su ile yıkamaları uyarısında bulunuyoruz. Maske takmalarını istiyoruz ama sıcaktan dolayı maske ile çalışamadıklarını söylüyorlar. Uyarılarımıza rağmen maske kullanımında tam bir disiplin sağlayabilmek zor.”

BELEDİYELER MÜTEAHHİTLERİ CESARETLENDİRMELİ

Diyarbakır’da imara yeni açılacak yerlerde kentin dışında uydu kent projelerinin gündeme gelebileceğini ifade eden Çelik, “Orta sınıfa yönelik, büyük sosyal donatıları olan ve insanların hafta sonlarını orada geçirebilecekleri uydu kentler yapılabilir. Bu konuda belli bir proje hazırlığımız var ama Diyarbakır’da imara açık bölgelerde böyle bir yer bulamıyoruz. Bu yerle Diyarbakır’ın biraz dışında olması lazım ki, ancak belediye böyle bir çalışma içerisinde değil. Bu saatten sonra belediyelerin de müteahhitlerle birlikte istişare ederek yeni alanlar açması lazım. Belediyeler bu konuda müteahhitlere yardımcı olursa, cesaret verirse Diyarbakır’daki müteahhitler orta sınıfa dönük güzel projeler yürütebiliriz” diye konuştu.

YEREL YÖNETİCİLER MÜTEAHHİTLERİN SORUNLARINI DİNLEMELİ!

Diyarbakır’daki müteahhitlerin yaşadığı sorunları dile getiren Çelik şunları söyledi: “Diyarbakır’daki müteahhitlerin temel sorunu yerel yöneticilerin kendileriyle görüşmemesi. Sayın Valimiz Diyarbakır’daki müteahhitlerle bir gün bir toplantı yapmadı. Veya Kayapınar Belediye Başkanımız bir gün müteahhitleri toplayıp sorunlarınız nedir, nasıl yardımcı olabiliriz, sizin için ne yapabiliriz diye sormadı. Kent ekonomisini canlandıran inşaat sektörü ve Diyarbakır’daki müteahhitlerdir. Kentte sanayi yok, fabrikalar yok. İnsanlarımız da farklı alanlarda yatırım yapmıyorlar. Daha çok yatırımlarını arsa üzerinden değerlendiriyor.”  

KREDİLERİN DÜŞMESİ VE ENFLASYON NEDEN OLDU

Uzun süredir Diyarbakır’da inşaat sektörüyle uğraşan ve ismini vermek istemeyen bir iş insanı da, artışı enflasyon ve kentte proje olmamasına bağladı. Kentte 3 yıldır proje olmadığını dile getiren iş insanı, “Normalde geçen yıl daireler orta kattalar 400 bandındaydı. Şimdi 480 bin. Yüzde 20 artış oldu. Yüzde 10’nu enflasyon, yüzde 10’da  kredilerin düşmesi neden oldu. Bununla birlikte arz talebin artması. Son 3 yıldır müttehitler stoka dayalı çalışıyordu. Fırsatçılık ticari ahlaka uymaz. 50 bin TL artış yapman gerekirken, 150 TL artış yapıyorsan bu haramdır” dedi.

İNSANLAR İKİNCİ EV ALMAK İÇİN BANKA KUYRUKLARINDA SIRAYA GİRİYOR

Kentte yüzde 3040 artış duymadığını belirten iş insanı, “Bazı kesimler kendi iç piyasasını artırmak için bu algıyı oluşturuyor. Halk bunlara itibar etmesin, geçen yıl bir daireyi 430’a, bu yıl ise 480’TL’ye sattık. Bu artışlarda durup dururken olmadı. 2018 ve 2019 yılında dolarda ciddi dalgalanma oldu. O zaman sattığımız evlerden zarar ettik. Bazı fırsatçılar piyasayı karıştırıyor müttehitleri bir birine vurduruyor. Onları niye yargıya taşımadılar. Ben olaya toplumsal bakarım. Şimdi ne oldu da bu olayı yargıya taşıdılar. Yüzde 30’luk bir artış yok. Madem fiyatlar yüksek insanlar almasın. İnsanlar talep etmezse fiyatlar zaten düşecek. Arz talep yoğunluğu var. İnsanlar bir evi varken, ikinci ev almak için banka önünde kuyruklara giriyor. Bunu da yatırım için alıyor. Bu insanlarımız evlerinde otursa arz talep fazla olmaz, herkesin fiyatı neyse o fiyattan verir. Diğer bir konu arsa fiyatlarının yüksek olması. Şuan arsa fiyatlarında yüzde 30-40 artış var. Bunu insanlar neden görmüyor. Arsa fiyatlarında ciddi artış var.  Kentteki birçok müttehit şuan boşta iş yapamıyor. Çünkü bir arsaya 6-7 müttehit girince arsalar otomatikman yüzde 40 artış oluyor. Buda daire fiyatlarına yansıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Tigris Haber

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme