Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işbirliği ve Japonya Hükümeti’nin finansmanı altında yürütülen “Kırsal Topluluklar Tarımla Birleşiyor” projesinin kapanış etkinliği ve “Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması” ödül töreni düzenlendi.
DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gastro İnovasyon Merkez binasındaki törene, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Vekili Ferhat Çolak, SİAD Temsilcileri, Japonya Büyükelçiliği 2. Katibi iş insanları katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilciliği tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde Japonya Hükümeti desteği ile yürütülen proje kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde kadın kooperatifi kuruluşu ve kırsaldaki diğer kadın kooperatifleri ile işbirliği desteklendiğini hatırlattı.
Kaya: “Kooperatifler önemli bir araçtır”
Proje desteği ile Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde Key Ma Kadın Kooperatifinin kurularak, faaliyetlerine başladığına değinen Kaya, “Kooperatif diğer kadın kooperatifleri ile de bir araya gelerek yöresel gıda üretiminde bir kapasite oluşturacak ve Gastro İnovasyon Merkezi’nde kadınların ürettiği ürünleri satışa sunacak ve ikram edecek. Bugün ayrıca tarım ve gıda sektöründe kadınların üretimini belgeleyen bir fotoğraf yarışması da düzenlenecek. Kadınların özellikle yöresel ürünler ve lezzetlerin üretiminde üretime katılabileceklerini ve kooperatiflerin bunun önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“Kadın kooperatifleri ile işbirliği sağlıyoruz”
DTSO Başkanı Kaya, Kadın kooperatifleri ile işbirliği sağladıklarına değinerek, şöyle dedi:
“Key Ma kadın kooperatifini FAO desteği ile yeni kurduk. Bünyesinde yerelden 5 kooperatifimizin temsilcileri de yer alıyor. Mutfakta çalışan kadınlarımız ile birlikte yaklaşık 20 kişilik bir ekip oluşturulmuş durumda. Lice Kadın Kooperatifi, Şimel Kadın Kooperatifi, Amida Kadın Kooperatifi, Çermik Kadın Kooperatifi, Sur Kadın Kooperatifi, Tohum Kadın Kooperatifi ve Nefel Kadın Kooperatifi şimdilik beraber çalışmaya başladığımız kooperatifler. Bugün aramızda başka kadın kooperatiflerimiz de var. Bu merkez bünyesinde satın aldığımız, işlediğimiz ve sunduğumuz ürünlerin tamamında önceliği kadın kooperatiflerine vermek istiyoruz. Keyma Kadın Kooperatifini de bir çatı kooperatif olarak konumlandırıyoruz. Hem merkezin işletilmesi hem de kadın kooperatiflerinin ürünlerinin pazarlama sürecine katkı vermesini planlıyoruz.
Çerçi Yöresel Ürün Satış noktaları
Çerçi Yöresel Ürün Satış Noktamız var. Şimdi tarımsal üretim sezonu başlıyor. Kadın kooperatiflerimiz de hazırlıklarına başlayacaklar. Bizler de bünyemizdeki satış noktasında 30 farklı ürüne yer vermek için çalışmalara başlayacaz. Yöresel ürünlerden daha inovatif ürünler yapılmasına odaklanacaz. Örneğin Lice domatesimiz, Çermik biberimiz var. Bunlardan soslar yapılabilir mi? Burada ikram ederiz ve satışa sunarız”
Yeşil: “Key MA Kadın Kooperatifi kuruldu”
Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, Dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan kısaca FAO yani Dünya Gıda Örgütünün Türkiye Temsilciliği tarafından teknik destek verilerek yürütülen programın kapanış etkinliği için bir arada olduklarını ifade ederek, “Japonya Hükümeti desteği ile bu kapsamda yürütülen proje kapsamında ilimizde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızın Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde en somut ifade ile Yöresel ürün lezzetlerinin geliştirilmesi ve satış noktalarının oluşturulması amacıyla Key Ma Kadın Kooperatifi kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır” dedi.
“Pazar oluşmasında çarpan etki gösterecektir”
Bu kooperatifin bir çok girişimci ve kırsal bölgelerde bulunan kooperatifler ile iş birliği yaparak inovatif bir şekilde konuya ilişkin Pazar oluşmasının ve gelişmesinin yönünde çarpan etki göstereceği kanaatinde olduğuna değinen Yeşil, “Bu duygu ve düşünceler ile Projede emeği geçen herkese teşekkür eder, ilimizde böyle bir projeyi hayata geçirdiği için huzurunuzda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızı kutluyor saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Selışık: “Kırsaldaki yaşam Kalitesinin iyileştirilmesinde kritik rol oynadı”
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da, projenin kapsamı ve önemine dair değerlendirmelerde bulundu.
Proje kapsamında yürütülen faaliyetler, kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde kritik bir rol oynadığına işaret eden Selışık, “Eğitimlerimiz sayesinde katılımcılar, tarımsal üretimde verimliliklerini artırma ve yeni iş olanakları bulma konusunda önemli adımlar attı. ‘Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması’ da kadınların tarım sektöründeki önemli rollerini ön plana çıkararak, bu alandaki ilham verici başarı hikayelerini belgeledi. “Üretici Kadınlar Fotoğraf Yarışması”, kadınların tarımsal üretim süreçlerindeki kritik rollerine odaklanarak, bu alandaki deneyimleri görsel olarak anlatmayı amaçladı. Yarışmada seçilen eserler, etkinlikte sergilendi ve tarımsal yaşamın çeşitli yönlerini başarıyla yansıttı” dedi.
Projenin kapanış etkinliği, benzeri girişimlerin kırsal kalkınma ve tarımsal üretimde sürdürülebilirliği destekleme açısından önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu projenin, gelecekteki çalışmalara yön vermesi ve ilham kaynağı olması bekleniyor.