Demokrasi ve Atılım Partisi (DAVA) Diyarbakır Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Baran Güneş, Diyarbakır’daki Kent Ormanı’nın imara açılması kararının iptal edilmesini ve yeşil alan olarak koruma altına alınmasını istedi.
DAVA Patisi Diyarbakır Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Baran Güneş, yargıya taşınan Kent Ormanı’nın rezerv yapı alanı ilan edilerek imara açılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda konuya ilişkin açıklama yapan Güneş, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Çevre Düzeni Planı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Çevre Düzeni Planı ve Uygulama İmar Planında, Diyarbakır kentinin yaşamsal ihtiyacı olan yeşil alan ihtiyacını karşılamak üzere Kent Ormanı yeşil alan olarak planlanmıştır. Ancak daha sonra yeşil alan olarak belirlenen Kent Ormanı, Çevre Düzen Planında belirlenenin aksine Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konut Rezerv Alanı olarak ilan edilmiştir.” diye konuştu.
‘YAŞAM KALİTESİ İÇİN ÖNEMLİ ROL OYNAMAKTADIR’
Kentlerin karakterinin ulaşım alanlarının konumu ve yoğunlukları ile açık ve yeşil alanların konumu ve yoğunluklarının bir biriyle etkileşimi sonucu ortaya çıktığını dile getiren Güneş, “Bu parametreler, gelişmiş ülkelerde medeniyetin ve yaşam kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedirler. Pek çok gelişmiş ülke, bu parametreleri göz önünde bulundurarak uygun kent mekânlarını planlama ve tasarımını oluşturmaya yönelmektedir. Diyarbakır için belirlenen Kent Ormanı konumlandırılırken kentin hâkim rüzgâr yönü belirlenerek konumlandırılmıştır. Kent orman, konumu göz önünde bulundurularak şehrin yapılaşmasındaki ana arterler bu konumlanmaya göre dizayn edilmiştir. Bu konumlandırma ile kuzeybatıdan esen hâkim rüzgârlar tepede olan kent ormanı içerisinden akıp ana arterler ve bulvarlar aracılığı ile kentin iç kısımlarına kadar rahatlıkla ulaşılabilmesi amaçlanmış olup bu yönü ile kentin adeta akciğeri ve oksijen olarak vazifelendirilmiştir. Özellikle kentin mikro-klimasını düzenleyen, doğa ile bütünleştiren, aktif ve pasif rekreasyon imkanı sağlayan, eğlence ile ilgili donatımlara olanak veren, mekânsal olarak kitle-boşluk dengesini belirleyen vb. özellikleri ile Kent Ormanı, kentsel yaşam kalitesinin oluşturulmasında önemli rol üstlenmektedir.” ifadelerini kullandı.
‘KİŞİ BAŞINA YEŞİL ALAN 2,9 METREKAREYE DÜŞÜECEK’
Günlük hava temizleme kapasitesi için kişi başına 20 ağaca ihtiyaç olduğu kabul edilirse, Diyarbakır’da şu anki durumda bile yeşil alan eksikliği mevcut olduğunu dile getiren Güneş, “Kentte mevcut durumda, kişi başına düşen yeşil alan 3,8 metrekaredir. Kent Orman’ın konut rezerv alanına dönüştürülmesi ile bu oran 2,9 metrekareye düşecektir. Kentin yeşil alan ihtiyacı halen çok fazla olduğu ortadayken Kent Orman’ın konut rezerv alanına dönüştürülmesi, asla kabul edilemez bir durumdur. Bu bağlamda; mevcut imar planlarında yeşil alan olan Kent Orman’ının konut rezerv alanına dönüştürülmesi, imar planı bütünlüğünü bozduğu gibi kentin yeşil alan ihtiyacına ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına açıkça aykırıdır.” şeklinde konuştu.
‘YEŞİL ALAN OLARAK KALMALIDIR
Kent Ormanı’nın imara açılmasının Anayasanın “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Hükmüne aykırı olduğunu vurgulayan Güneş, şöyle konuştu: “Çevre Kanunu, İmar Kanunu ve ilgili mevzuatlara dayanılarak yapılan imar planlarıyla getirilen düzenlemeler, sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla belirlenmiş standartlar ve kurallar olup, yapılaşmaya uygun olmayan bir alanı “Konut Rezerv Alanı” olarak belirlemek, sağlıklı bir yaşam ve dengeli bir çevre oluşturma ilkesine açıkça aykırıdır. Yine ilin imar, kentleşme ve çevre politikasına önemli bir müdahale içeren böyle bir kararda, konunun birinci dereceden muhatabı olan meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve ildeki vatandaşların görüşlerinin alınmaması daha sonraki dönemlerde sosyolojik, ekolojik ve psikolojik etkilere sebep olacağını göz ardı edip bir oldubittiye getirilerek, Konut Rezerv Alanı olarak belirlemek veya bu çerçevede kararlar almak kente yapılacak en büyük haksızlıktır. Tüm bu veriler ışığında Kent Orman alanının “Konut Rezerv Alanı” olarak imara açılmasını kesinlikle yanlış buluyor ve yeşil alan olarak koruma altına alınması gerektiğini savunuyoruz.”