Diyarbakır’da düzenlenen ‘İnsanlığın uygarlığa ilk büyük adımı’ paneline 11 ülkeden 19’u yabancı 39 yazar katıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya panelde yaptığı konuşmada, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre Diyarbakır merkez ilçeleri tescilli eser sayısı toplam 739 adettir. Diyarbakır il genelinde tescilli eser sayısı bin 254 adettir” dedi.
Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonu ile düzenlenen ‘İnsanlığın uygarlığa ilk büyük adımı Diyarbakır’ konulu panel başladı. Diyarbakır’da bir otelde düzenlenen panele 11 ülkeden 19’u yabancı, 39 yazar katıldı. Panele ayrıca, Diyarbakır Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu (FIJET) Başkanı ve Tunus Turizm eski Bakanı Tijani Haddad, Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Delal Tahsin Atamdede katıldı.
KÜLTÜREL MİRAS HERŞEYLE DOLUDUR
Diyarbakır tanıtım belgeselinin gösterimiyle başlayan panelde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya kentin tarihi, kültürel varlıkları ile turizm potansiyelini anlattı. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin kültürel peyzajının UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındığını hatırlatan Kaya, Ayrıca Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Malabadi köprüsü de 2016’da UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine alınmıştır. Ancak daha dünya kültür mirası listesine alınabilecek birçok potansiyelimiz, varlığımız bulunmaktadır. Bunların bazılarını bu program çerçevesinde bizzat gidip ziyaret ederek görme fırsatı bulacağız. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre Diyarbakır merkez ilçeleri tescilli eser sayısı toplam 739 adettir. Diyarbakır il genelinde tescilli eser sayısı bin 254 adettir. Bilindiği gibi 2018 yılı Avrupa Kültürel Miras Yılı seçilmiş ve İtalya’nın Milano şehrinde 7 Aralık 2017’de düzenlenen Avrupa kültür formunda resmi olarak başlatılmıştır. Kültürel miras, günlük yaşamımızı şekillendiren yalnız edebiyat, sanat ve mimari yapılarda değil aynı zamanda atalarımızdan öğrendiğimiz sanat ve becerilerle, çocuklara anlattığımız öykülerle, keyif aldığımız yemeklerle, izlediğiniz filmlerle ve özünüzü bulduğunuz herşeyle doludur. Kültürel miras ortak tarih ve değerlerimiz aracılığıyla Avrupa’yı birbirine bağlar. Aynı zamanda kültürel derneklerimizin zenginliği ve çeşitliliğini temsil eder. Ortak kültürel mirasımızı anlamalı ve ona değer vermeliyiz. Kültürel mirası yalnızca geçmişten kalan bir miras olarak düşünmemek gerekir. Zira geleceğimizi tasarlamamıza destek olur. Sizin yapacağınız öneriler bizim için yol gösterici olacaktır. Bizim sizden ricamız lütfen yediklerinizi, içtiklerinizi anlatın. Çünkü bu bölge yeme ve içme konusunda da oldukça birikimlidir dedi.
1 MİLYON TURİST HEDEFİ
Vali Yardımcısı Hasan Gökpınar Diyarbakır’ın 13 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan, 33 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, aziz ve kadim bir şehir olduğunu belirterek, “Maalesef böylesi güzelliğe sahip Diyarbakır’da turizm rakamları istediğimiz ölçüde değil. Her ne kadar 2017 yılı sonu itibariyle 2016’ya göre yüzde yüz bir artış sergilense de şu anda rakamlar bizim istediğimiz seviyede değil. Diyarbakır’ın yıllık turist sayısı hedefi 1 milyon. Biz bu hedefle yola çıktık. Valiliğimiz ve ilimizin diğer paydaşları olarak, önemli ve kararlı adımlarla turist sayısını 1 milyona çıkartmak için gerekli çalışmaları yürütmekteyiz” dedi.
Diyarbakır’da bugün ve yarın yapılacak olan panel sonrası katılımcılar Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri ve Zerzevan Kalesi’ni ziyaret edecek.