Vali Münir Karaloğlu Karacadağ pirincinin ilk hasadını gerçekleştirdi.
İl Tarım Müdürlüğü koordinesinde Çınar ilçesi Yarımkaş Köyünde “Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.
2018 yılında coğrafi işaret tescili alan ve Karacadağ havzası ile, Çınar, Hazro, Çermik ve Kocaköy’de üretimi gerçekleştirilen Karacadağ Pirincinin hasadı Vali Karaloğlu’nun yaptığı ilk hasatla başladı.
Bölgedeki toprak yapısı ve sulama suyuna gösterdiği uyum ile tarımında kullanılan sulama suyunun özellikleriyle diğer pirinç çeşitlerinden ayrılan aynı zamanda hem bu özellikleri hem de tarıma elverişli olmayan taşlık alanlarda dahi yetiştirilebildiğinden dolayı Diyarbakır ve ülkenin ekonomisine katkı sunan Karacadağ Pirincinin hasadını başlatan Karaloğlu konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Sözlerine “Diyarbakır’ımız gerçekten bir üretim merkezi, özellikle tarımsal üretimde dünyanın en verimli toprakları üzerindeyiz. Geçen mısır hasadında da söylemiştim; yukarı Mezopotamya’da bereketli hilalin tacındayız.” diyerek başlayan Karaloğlu, Karacadağ’ın Diyarbakırlılar için sadece sönmüş bir volkandan öte olduğunu ifade ederek Karacadağ’ın medeniyetler beşiği, kadim bir kültür, bir şiir, bir tarih olduğunu söyledi.
Kendine has özellikleriyle özgün Karacadağ pirincinin, Diyarbakırlı vatandaşların emeği ve alın teriyle taşların arasında gerçekleştirdikleri tarım faaliyetleri sonucu üretildiğini belirten Karaloğlu, Diyarbakır’ın tescillenerek coğrafi işaret almış birçok ürününün bulunduğunu dile getirerek karpuz, kadayıf, örgülü peynir gibi Karacadağ pirincinin de bu kapsamda olduğunu ifade etti.
Konuşmasının devamında Karacadağ pirincinin özelliklerine de değinen Vali Karaloğlu, “Karacadağ’ın bazaltik topraklarında yetiştiği için organik değeri yüksek aynı zamanda bizim burada çiftçimiz diğer bölgelerdeki kültür çeltiğinde olduğu gibi bir tava sistemi sulama yapmıyor. Bu bölgedeki sulama doğal sulama. Karacadağ’ın kar sularından ve kaynak sularından gelen ve sıcaklığı 8 ile 10 derece olan soğuk bir su ile çeltiği suluyor. Diğer bölgelerde kültür çeltiği yapılan yerlerde 18 derecenin üzerinde olması gerekiyor su sıcaklığının ancak bizim bölgemize özgü Karacadağ pirincinde 8 ile 10 derecelik soğuk kar suları ile bu çeltik sulandığı için zaten lezzetli ve doğallığı yüksek.” dedi.
Üretim aşamasında çiftçilere yönelik Devlet desteğine de vurgu yapan Karaloğlu, devletin çiftçiye dönüm başına 66 liralık mazot ve gübre desteği olduğunun aynı zamanda kilogram başına da 10 kuruş destekleme yapıldığının altını çizdi.
Konuşmasının sonunda “Karacadağ pirincinin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirinçlerin Karacadağ pirinç adı altında satılmasına da engel olmalıyız. Yani sadece bu bölgede özgün, bu bölgede yetişmiş olan pirincin Karacadağ pirinci olarak piyasaya sürülmesini de denetlememiz gerekiyor ki hem kalitesini arttıralım, hem de çiftçimize olan gelir miktarını arttıralım.” diyen Karaloğlu, çiftçilere hasatlarının bereketli olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.
Hasad alanından sonra Yıllarca Halkbank Şehit Haşim Türkoğlu İmam Hatip Ortaokuluna bir ziyarette bulunan Vali Karaloğlu, yaptığı incelemeler sonrası çocuklara hediyeler verdi.
Ayrıca, Karaloğlu, yetkililere okulda devam eden tadilatın hızlı bir şekilde tamamlanması ve öğrencilerin kullandığı sıraların yenilenmesi talimatını verirken Kaymakamlığın bu konuda gerekli desteği sağlamasını istedi.
Etkinlik ve incelemelerde Vali Karaloğlu’na Vali Yardımcısı Fatih Cıdıroğlu ve Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı eşlik etti.