aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın köklü ailelerinden Türkoğlu ve Tek ailelerinin çocukları, düzenlenen görkemli düğün töreniyle dünya evine girdi. Manevi atmosferde gerçekleşen düğünde, birlik ve beraberlik vurgusu ön plana çıktı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın köklü ailelerinden Türkoğlu ve Tek aileleri, düzenlenen görkemli düğün töreniyle akrabalık bağlarını güçlendirdi. Düğün, manevi bir atmosferde gerçekleşti. KUR’AN TİLAVETİ VE...
05.04.2025
Diyarbakır’da bir fenomenin mezarlıkta çektiği uygunsuz görüntüler sosyal medyada tepki çekti. Vatandaşlar, manevi değerlere saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak görüntülerin kaldırılmasını talep etti. DİYARBAKIR GAZETE- (ÖZEL HABER)- Diyarbakır’da bir sosyal medya fenomeninin mezarlıkta çektiği uygunsuz görüntüleri paylaşması, vatandaşların tepkisine neden oldu. Manevi değerlerin hiçe sayıldığını belirten Diyarbakırlılar, görüntülerin kentin manevi atmosferine...
05.04.2025
DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, 9 günlük bayram tatilinde Diyarbakır’ın yoğun turist ilgisi gördüğünü belirterek, “Bu yıl kentimizde adeta ikinci bir bayram yaşandı” dedi. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin kente olan etkilerini değerlendirdi. Elkaan, Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı’nın,...
05.04.2025
DMD hastası 8 yaşındaki Fırat Miraç Şeker’in Dubai’de yapılacak tedavisi için 3 milyon Dolar’a ihtiyaç var. Valilik destekli yardım kampanyası başlatan aile, duyarlılık çağrısında bulundu. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’da kısa adı DMD olan Duchenne Musküler Distrofi  adı verilen kas erimesi hastalığıyla mücadele eden 8 yaşındaki Fırat Miraç Şeker’in ailesi çocuklarının...
05.04.2025

Kanserden korunmak için 9 öneri

Kanserden korunmak için 9 öneri

Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. M. Ali Kaplan, 1-7 Nisan Kanser Haftası öncesinde, kanserden korunmak için 9 öneri hakkında bilgi verdi.

ET YERİNE BALIK, UN YERİNE BAKLAGİLLER TÜKETİN

Kanserden korunmada sağlıklı beslenmenin önemi büyüktür. Taze meyve ve sebzeden zengin bir beslenme alışkanlığı kazanılması, yeterli miktarda su tüketilmelidir. Saat başı bir bardak su, vücudun sıvı ihtiyacını karşılayacak ve toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır. Et tüketiminde tercih, daha çok beyaz et ve balıktan yana olmalıdır. Balık, özellikle kış aylarında haftanın 2 günü menüye eklenmelidir. Kırmızı et tüketimi kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı için haftada en fazla kişi başına yarım kilo et yeterli olacaktır. Etler haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilmeli, mangalda ve ateşe yakın pişirme yöntemlerinden olabildiğince uzak durulmalıdır. İşlenmiş et grubunda olan salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir. Tuz, şeker ve unlu besinler de sınırlandırılmalı, günde 3-4 gramdan fazla tuz ile şerbetli, ağır tatlılardan uzak durulmalıdır. Bakla, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinlerden zengin sofralar hazırlanmalıdır. Plastik kaplar ve şişeler yerine cam olanları kullanılmalı, besinlerin saklanma koşullarına ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir.

HAREKET EDİN VE KİLO VERİN

Çağın önemli hastalıkları arasında gösterilen obezite, kanser oluşumunda etkilidir. Meme kanseri başta olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, pankreas, prostat gibi kanser türlerinin oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle kilo vermek için gerekirse bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alınmalıdır. Günlük egzersizler de kanseri önlemeye yardımcıdır. Hareketli yaşam ve düzenli spor, özellikle meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanserleri üzerinde etkilidir.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Tüm kanser vakaları içerisinde ölümlerin %30’undan, akciğer kanserinin de %90’ından sigara sorumludur. Alkol, sigara ile birlikte kullanıldığında kanser riskini daha da artırır. Özellikle ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, kalın bağırsak ve meme gibi organlarda kanser gelişimini tetiklemektedir. Sigara ve alkolden uzak durmak, kanserle savaşta çok önemli bir kuraldır.

STRES KONTROLÜ SAĞLAYIN

Tüm hastalıklara zemin hazırlayan stres, dolaylı olsa da kanser oluşumunu tetikleyebilir. Psikolojik destek almak, spor yapmak, sosyal aktivitelerde bulunmak veya doktor kontrolünde bazı ilaçları kullanmak, stresle mücadelede etkilidir.

GÜNEŞ IŞINLARINDAN YETERLİ ORANDA YARARLANIN

Güneş ışınlarına uzun süreli maruziyet, ultraviyole B ışınlarının cilde nüfuz etmesine ve kanser oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle güneş ışınlarından 15 dakika süre ile yararlanmak, D vitamini alımı açısından yeterlidir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı kışın da gerekli koruma sağlanmalıdır. Zorunlu olarak güneş altında vakit geçirenler ya da yazın tatil beldelerinde uzun süre bulunanlar, koruyucu güneş kremleri kullanmalıdır.

TEDBİR AMAÇLI TEDAVİLERİ ÖNEMSEYİN

Vücudunda lezyonlar bulunan kişilere ilaç tedavisi başlanabilir. Çünkü bu lezyonlar meme veya prostat kanserinin habercisi olabilir. Genetik açıdan meme ve yumurtalık kanseri riski taşıyan kişilere ameliyat önerilebilir. Rahim ağzı kanserini düşündüren öncü lezyonlar saptandığında ise koruyucu cerrahi müdahaleler yapılabilir. Bağırsaklarında yaygın polipler görülen hastaların bağırsaklarının bir bölümü alınabilir. Bu tedavi yöntemlerinin kansere karşı koruyucu önlemler olduğu unutulmamalıdır.

KANSERİ HABER VEREN BELİRTİLERİ DİKKATE ALIN

Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek, hastalığa karşı gerekli önlemleri almak açısından önemlidir. Açıklanmayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, idrarda ve büyük abdestte kan, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtiler fark edildiğinde en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAK İÇİN AŞILANIN

Dünyada tüm kanserlerin %20’si kronik enfeksiyonlar nedeniyledir. Human Papilloma virüsü (HPV) rahim ağzı kanserine, Hepatit B virüsü karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Ayrıca AIDS hastalığı olanlarda birçok kanser daha fazla görülmektedir. Güvenli bir cinsel yaşam ve aşılanma ile bu enfeksiyonlardan ve kanserden korunmak mümkündür.

DÜZENLİ KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Herhangi bir şikayetleri olmasa da erkeklerin 35, kadınların ise 40 yaşından sonra checkup veya tarama programları yaptırmaları kanserde erken tanı için oldukça önemlidir. Meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanserlerine özel yapılan tarama programları, ilgili branş doktorlarının önerileri ile gerekli zaman dilimlerinde yaptırılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme