Doğu Dermotoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Hamza Aktaş, Kamu hastanelerindeki Cildiye branşlarında eksikliği değerlendirerek, “Hasta haklı, hekim haklı, sistem de haklı yani böyle global bir sorun var. Nasıl çözeceğiz? İnanın bizde bilmiyoruz” dedi.
DİYARBAKIR GAZETE- Son dönemlerde Diyarbakır’daki kamu hastanelerde cildiye branşındaki eksiklikler hasta yığılmalarına yol açıyor. Eksikliklerden dolayı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki bir cildiye uzmanı günlük 120-130 arasında hastayı tedavi etmek zorunda kalıyor.
Kısa bir süre önce merkezi Diyarbakır’da kurulan Doğu Dermotoloji ve Kozmetoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Hamza Aktaş, Hastanelerdeki Cildiye branşındaki eksiklikleri değerlendirdi.
‘Kamu Hastanelerinde cildiye uzmanı eksikliği var’
Kamu hastanelerinde cildiye uzmanı branşlarında eksikliğin olduğunu doğrulayan Doç. Dr. Aktaş, “Dermotoloji uzmanına ulaşmak her zaman çok zor. Çünkü sayımız bir hayli azaldı. En azından son bir yıl içerisinde iki tane meslektaşımız istifa ederek, özel klinik açtı. Tabi bu kendi tercihleridir. Bir arkadaşımız da tayini çıktı. Böyle olunca bizim sayımız bir hayli düştü” dedi.
Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5 cildiye uzmanı var
Doç. Dr. Hamza Aktaş, Eğitim ve Araştırma hastanesinde kadro sayısının 8 olduğunu ancak, şuan da 5 cildiye uzmanının görev yaptığını ifade ederek, şöyle dedi:
“3-4 ay önce Ergani’den bir meslektaşımız geldi. Ergani’deki cildiye doktoru arkadaşımız da Haziran ayında istifa edeceği için gelen arkadaşımız tekrar Ergani’ye gidecek. Biz burada 4 kişi kalacağız. Bir arkadaşımız süt izninde. Yarım gün çalışıyor. Bu da yığılmalara yol açıyor. Biz elimizden geldiğince sadece randevulu hastalara bakma şansımız yok. Elimizden geldiğince uzaktan gelen, mağdur, yaşlı, gebe ve çocuk hastalara randevusuz olsa dahi bakmaya çalışıyoruz.
‘Günde 130 hasta bakmak zorunda kalıyoruz’
Ama bu da gün içinde 120-130’lara kadar hasta bakmamıza yol açıyor. Bu sürede doğru muayene etmek ve doğru tanıyı koymak bazen zor olabiliyor. Tanısını yanlış koyduğumuz yani atladığımız hastalar da vardır muhakkak. Yine Devlet Hastanesi’nde de benzer sıkıntılarımız var. Askeri Hastanesinde de sıkıntı var. Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’ne mecburi hizmetten bir arkadaş atandı. Bismil’e de yeni bir arkadaş atandı. Bu kadar geniş bir nüfusa hitap eden hastane olarak sayımızın çok az olduğunu söyleyebilirim. Cildiye hastaları çok fazla var”
‘0-100 yaş arası hastalara bakıyoruz’
“0’dan 100 yaşına kadar bütün hastalara bakıyoruz” diyen Doç. Dr. Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuk, yaşlı ve gençlerde olan hastalıklar var. Dolayısıyla Cildiye bölümüne ilgi çok fazla. En ufak sorunlarında bile hastaneye gelme gerekçesi olarak gösterebiliyorlar. Bu da bizde ciddi yığılmalara yol açabiliyor. Tabi bu da fiziksel ve ruhsal olarak bizi yoruyor. Belki sağlık Müdürlüğü bu anlamda Sağlık Bakanlığı’ndan kadro talebinden bulunabiliyordur. Her ay bizden kaç uzman isteniyor diye bilgi isteniyor. Biz de söylüyoruz. Sağlık Müdürlüğü de Bakanlıktan talepte bulunuyor ama mezun sayısı az olunca ya da başka İllerde daha çok ihtiyaç varsa oralara aktarılıyor. Bu da bizim burada yoğunluğumuza yol açıyor. Hastalar da geriliyor. Hekime yönelik şiddet de işte bu tür gerilmelerden kaynaklanıyor. Elimizden geldiğinde tolere etmeye çalışıyoruz. Hasta bu anlamda haklı, hekim de haklı sistem de haklı yani böyle global bir sorun var. Nasıl çözeceğiz? İnanın bizde bilmiyoruz”