Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından kamu çalışanlarına ek zam yapılması talep edildi.
Ekonomik kriz, salgın nedeniyle her gün yükselen enflasyon karşısında kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan zammın eridiğini belirten KESK’e bağlı sendikaların Diyarbakır şubelerinin üyeleri ek zam talebiyle basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Defterdarlığı önünde yapılan eylemde sendikalar adına açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, krizin faturasının kamu çalışanlarına kesildiğini söyledi.
‘BÜYÜDÜK DEDİLER AMA ZAM TALEBİNE KRİZ VAR DEDİLER’
En düşük kamu emekçisi maaşının; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep eden Çıtrık, “Yıllardır yaşanan her krizin faturası biz emekçilere çıkarıldı. Ülkeyi yönetenler ‘Büyümede rekor kırdık’ dediler. Ama büyüyen Türkiye’den bizim payımıza hep sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenen maaş zamları, daha adaletsiz hale getirilen vergiler, gittikçe güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştü. Biz ne zaman hakkımızı istesek ‘kriz var’ dediler. ‘Aynı gemideyiz, batarsak hep beraber batarız’ dediler. Ama bize hep o geminin kazan dairesi reva görüldü. Bir avuç mutlu azınlık ise bizim alın terimizle, emeğimizle su yüzünde tuttuğumuz geminin lüks kameralarında keyif çatmaya devam etti. Bizim cebimizden alınanlar; teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması olarak sermayeye, patronlara araç, yolcu, hasta garantisi olarak köprü, otoyol, hava limanı ve şehir hastanelerinin müteahhitlerine akıtıldı.” diye konuştu.
‘TARİHİ BAŞARI DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞTILAR’
Açıklanan enflasyonun rakamlarının gerçekten uzak olduğunu ancak yapılan zamların bu gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamları baz alınarak yapıldığına dikkati çeken Çıtırık, “Yıllardır çarşıda, pazarda yaşadığımız enflasyon ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmadığını çocukların dahi bildiği resmi enflasyon sanki gerçek enflasyonmuş gibi gösterildi. Maaş artışlarımız bu sahte rakamların temel alındığı enflasyon hedeflerine göre belirlendi. Kendine ‘yetkili sendika, yetkili konfederasyon’ diyenler oturdukları masalarda sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Hükümetin teklif ettiği rakamların daha altına bile imza attıkları oldu. Üstelik sözleşmeli-güvencesiz çalışanların kadroya alınması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesi başta olmak üzere yıllardır biriken sorunlarımızı çözmeyen mutabakatları ‘tarihi başarı’ diye yutturmaya çalıştılar.” ifadelerini kullandı.
Yetkili sendikaların düşük zam ücretlerini kabul ettiği toplu iş sözleşmesini “satış sözleşmesi” olarak niteleyen Çıtrık, çalışanların bu sözleşmenin bedelini daha fazla yoksullaşarak ve güvencesizleşerek ödemeye devam ettiğini söyledi.
‘VERGİ YÜKÜNÜ YİNE BİZ TAŞIDIK’
Zam taleplerine kaynak ayırma taleplerinin kaynakların pandemiyle mücadelede kullanılması öne sürülerek reddedildiğini ifade eden Çıtrık, pandemi nedeniyle yapılan 52,7 milyar TL’lik yardımın 44,2 milyar TL’sinin İşsizlik Fonu’ndan kullanıldığını hazinenin ise sadece 6, 4 milyar kullandığını aktardı. Sadece geçen yıl hedeflenenden 50 milyar TL fazladan vergi toplandığına dikkati çeken Çıtrık, Vergi yükünü yine biz taşıdık. Ama her zaman olduğu gibi kaynaklar yine sermayeye, patronlara müteahhitlere aktarıldı. Şimdi yıllardır bizim vergilerimizden, hazineden bir avuç mutlu azınlığa aktarılan yüzlerce milyar görmezden geliniyor. Buna karşılık pandemiye sağlık harcamaları dahil gelirin sadece yüzde birinin ayrılması büyük bir ‘maliyet’ gibi gösteriliyor.” şeklinde konuştu.
‘BİN TL SEYYANEN ZAM YAPILMALI’
Açık sınırının 2 bin 800 TL, yoksulluk sınırı 9 bin TL’yi aştığını vurgulayan Çıtrık, şöyle konuştu: “Sadece 2020 Ocak- 2021 Ocak dönemini kapsayan bir yıl içinde dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı bin 450 TL arttı. Ama aynı dönemde bizim maaşlarımızda yaşanan ortalama artış sadece 464 TL’de kaldı. Ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan çeyrek altın sayısı 2 adet gram altın ise 3,5 adet azaldı. Tüm bunlara rağmen hiç kimsenin bizim yüzde 3 maaş zammı ile yetinmemizi beklemeye hakkı yoktur.”
Çıtrık, maaşlarına bin TL seyyanen artırılmasını, kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını maaşlardan yapılan vergi kesintisinin düşürülmesini istedi.