Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı etkinlikleri “İslam’da Kadının Toplumsal Şahitliği ve Eşitlik” konulu panel düzenledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında “İslam’da Kadının Toplumsal Şahitliği Ve Eşitlik” başlıklı bir panel düzenledi. Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Demokratik İslam Kongresi üyesi Ronahi Çelik yaparken panelin konuşmacıları ise Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erzurum eski Milletvekili Seher Akçınar ve akademisyen Fatma Bostan Ünsal oldu.
Panelin açılış konuşmasını Robahi Çelik yaptı. Ardından “Hakikat ve otorite arasında kadın” başlığı ile sunum gerçekleştiren Seher Akçınar, dindar kadınların her dinde olduğunu ve yaşamlarını da buna göre şekillendirdiğini belirtti. Türkiye’de uzun yıllar başörtüsünün yasaklı olduğunu kaydeden Akçınar, “Türkiye’de her zaman maalesef bir korku kültürü üretiliyor. Bu korku, din, mezhepsel ve kimlik olarak sistem tarafından enjekte edilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
Başörtüsü yasağının dindar kadının kendisini ifade etmesi açısından önemli olduğuna değinen Akçınar, “Dindar kadın, sürekli ev içerisinde yer alan ve kamusal alanda ifade edemeyen pozisyonunda maalesef. Kamusal alan dediğimiz alan camilerdir. Kamusal alan eşittir camidir. Kadının, sosyal yaşam içerisinde kendisini ifade etmesidir cami. Kadının toplumsal alana dair sözünü söylemesi önündeki en temel engel, dindar kadınlar açısından baktığımızda başörtüsü yasaklardır” dedi.
‘ŞAHİTLİKTEN VAZGEÇERSEK TÜM TOPLUM ZARAR GÖRÜR’
Fatma Bostan Ünsal ise, “İslam’da kadının toplumsal şahitliği” başlığı altında sunum yaptı. Kimi ayetlerden örnekler vererek, Kuran’da “Ey inananlar, ana ve babanızın aleyhine bile olsa şahitlik yapın ve adaleti titizlikle ayakta tutun” denildiğini belirten Ünsal, ancak Türkiye’de internette ‘şahitlik’ kelimesi arayanların karşısına ‘yalancı şahit’ çıktığını dile getirerek, şahitlik kelimesinin Türkiye’de çok dar kaldığını kaydetti.
Hem adaletin hem de adaletsizliğin ilk başladığı yerin ev ortamı olduğunu vurgulayan Ünsal, “Adaletsizlik, ilk önce evde kız çocuklarına yapılıyor. Erkek çocuk ile kız çocuğu eşit tutulmuyor. Bu da toplumsal düzeni çok ciddi anlamda bozuyor” dedi. Adaletin yalnız ev ile sınırlı olmadığını da söyleyen Ünsal, “Kadınların her alanda toplumsal şahitlik yapması gerekir. Peygamberimiz döneminde kadınların camiye gelmesi teşvik edilirken, bugün ise tam tersi yaşanıyor. Zengin ve fakir bakılmaksızın şahitlik yapılması gerekiyor. Şahitlik, lafı eğip bükmeden doğruları söylemektir. Kadınlar, hayatın içerisinde olmadığı zaman büyük adaletsizlikler ortaya çıkar. Şahitlik etmekten çoğu insan kaçma eğilimindedir. Şahitlikten vazgeçersek tüm toplum zarar görür” dedi.
PANELLER DEVAM EDECEK
Büyükşehir Belediyesi, etkinlikler kapsamında 25 Mayıs Cumartesi günü “Tüketim Kültürü ve Nefisle Mücadele Biçimi Olarak Oruç” 1 Haziran Cumartesi günü ise “İslam’da Toplum Kadın ve Adalet” panelleri düzenleyecek.