HDP’li Sur Belediyesi, mahkemeden, Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’yla kamu görevinden ihraç edilenlerin “terörle irtibatlı ve iltisaklı” olduğu gerekçesiyle işlerine geri dönme taleplerinin reddedilmesini istedi.
KHK ile kamu görevlerinden yapılan ihraçların hukuki olmadığı gerekçesiyle en sert muhalefeti yapan Hakların Demokratik Partisi (HDP)’nin kazandığı belediyeler, Hükümetin kamu görevinden ihraç gerekçelerini kabul etti. KHK ile 96 belediyesine kayyım atanan ve 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle kayyım atanan belediyeleri geri alan HDP’li belediyeler, AK Parti Hükümetinin kamu görevinden ihraç ettiği kişilerin kamu görevine geri dönme taleplerinin kabul edilmemesini istedi. HDP’li Sur Belediyesi, mahkemeye gönderdiği savunmada, KHK ile kamu görevinden ihraç edilenlerin “terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olduğunu” ve işe dönüş taleplerinin reddedilmesini istedi.
İŞE İADENİN KABUL EDİLMEMESİNİ İSTEDİ
KHK ile Sur Belediyesindeki görevinden 677 sayılı KHK ile ihraç edilen Y. D., Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddedilmesi sonucu Ankara 24. İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, Sur Belediyesinden Y. D.’nin kamu görevinden ihraç edilmesine ilişkin savunma istedi. Sur Belediyesi, Y. D.’nin “terör örgütleriyle irtibatı ve iltisakı bulunduğu” gerekçesiyle işe iade talebinin kabul edilmemesini istedi.
‘TERÖRLE İRTİBATLI VE İLTİSAKLI’
Sur Belediyesi avukatı davanın dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, savunmasında şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere 15.07.2016 tarihinde vuku bulan Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış terör unsurlarınca yapılan darbe girişimi, milletimizin vakur duruşuyla engellenmiş ve Türkiye demokrasisi büyük tehditten arındırılmıştır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanan bakanlar kurulu olağanüstü hal ilan etmiştir. Bu süreçte olağanüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması hakkında bir dizi Kanun Hükmünde Kararnameler yayınlamıştır. 667 – 692 sayılı kararnameler özü itibariyle FETÖ/Paralel Devlet Yapılanmasına ve terör örgütüne irtibatı veya iltisakı olduğu değerlendirilen kişilerin kamuda çalışmasını engelleyici hükümler bulunmaktadır. Ekte ibraz ettiğimiz belgede anlaşılacağı üzere davacının terör örgütleriyle irtibatı ve iltisakı idarece tespit edildiğinden KHK kapsamında ihraç edilmiştir.”
‘HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA YOK’
D.’nin idarece “terör örgütleriyle irtibatı ve iltisakı tespit edilmiştir” denilen savunmada, ancak Y. D.’nin ihraç edildiği döneme kadar da hakkında herhangi bir disiplin soruşturmasının yürütülmediğinin ifade edildi. Sur Belediyesi avukatı, Y. D.’nin taleplerini “terör örgütleriyle irtibatı ve iltisakı bulunduğu” gerekçesiyle reddedilmesini, yargılama giderleri ve avukat vekâlet ücretinin de Y. D.’ye yüklenmesini talep etti.
Salih YEŞİL’in haberi