HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, “Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı”nı ziyaret ederek yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri sundu.
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, “Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı”nı ziyaret etti. Fuar alanını gezen Dinç, işletme sahibi ve üreticilerin sorun ve sıkıntılarını dinledi. Esnafa HÜDA PAR’ın tarım politikalarından söz ederek mevcut sıkıntılı süreci atlatmak için yapılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Dinç, Doğu Anadolu’da hayvancılığın, Güneydoğu Anadolu’da ziraatın, Karadeniz Bölgesinde ormancılık ve balıkçılığın geliştirilmesi için özel projelerin hazırlanması gerektiğini belirtti.
“SULANABİLİR TARIM ARAZİLERİ ARTIRILMALI”
Dinç, “Tarım ve hayvancılık fuarında vatandaşımızı ziyaret ettik. Çözüm önerilerimiz; tarımsal üretimde kullanılan makinalar tamamen yerli olmalı, yarım kalmış sulama tesisleri hızlıca tamamlanmalı, sulanabilir tarım arazileri artırılmalı ve toprak bir an önce su ile buluşturulmalıdır.” dedi.
Her köye ziraat mühendisi atanması gerektiğini belirten Dinç, “Bilinçli sulama için çiftçi aydınlanmalı, bilinçsiz sulamanın önüne geçerek toprağın çoraklanması önlenmeli, çiftçinin zarar etmemesi için korunmalı, tarıma dayalı sanayi teşvik edilmelidir. İhtiyaç fazlası ürünlerin ihracı için desteklenmelidir.” dedi.
Alın teri üretimlerin aracısız bir şekilde tüketiciye ulaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Dinç, hayvancılığın gelişmesine de özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİNE ÖZEL ÖNEM VERİLMELİ”
Dinç, “Verimli alanların tarımsal alan dışında kullanılması engellenmeli, hayvancılığın gelişmesi desteklenmelidir. Et-Balık Kurumları ile süt ve yem sanayii tüm bölgelerde işler duruma gelmeli, tarım ve hayvancılık ile uğraşanların kooperatifleşmeleri özendirilmeli, alın teri üretimleri aracısız bir şekilde tüketiciye ulaştırılmalıdır. Yerli tohum üretimi yapanlar desteklenmeli, tohum ile ilgili dışa bağımlılıktan kurtulmalı, bu konuda gerekli teşvik ve destekler sağlanmalıdır. Hayvancılığın gelişmesine özel önem verilmeli ve üreticilere her türlü destek sağlanmalı, Doğu Anadolu’da hayvancılığın, Güneydoğu Anadolu’da ziraatın, Karadeniz Bölgesinde ormancılık ve balıkçılığın geliştirilmesi için özel projeler hazırlanmalı, açık deniz balıkçılığı ve baraj göletlerinde balık çiftlikleri özendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.