Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi mutfağındaki hijyensiz koşullar ve şartnameye uygun olmayan teslimatlar, kayıt altına alındı. İnsan sağlığının hiçe sayıldığı uygulama ve işleyişi tutanağında anlatan Mutfak İş ve İşleyişinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Hatice Turğut, hastane yönetiminden gereğinin yapılmasını talep etti.
Diyarbakır’ın yanı sıra bölge illerine de hizmet veren SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan skandallar bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde, hijyen esaslarına uymadığı gerekçesiyle 11 bin 368 TL idari para cezası kesilen hastane, bir kez daha mutfak ve deposundaki sağlıksız uygulamalar yüzünden gündeme geldi. Ağustos ayından itibaren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mutfak İş ve İşleyişinden Sorumlu Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilen Hatice Turğut’un ilgili bölümlerde durum tespiti yapmaya başladı. Hastane mutfağı ve deposundaki hijyensiz uygulamaları hem fotoğraflarla hem de çektiği görüntülerle kayıt altına alan Turğut, tespit ettiği sağlıksız ürünlerin durumunu ise yazdığı tutanak ile gözler önüne serdi.
“HAYRETLER İÇİNDE KALDIM”
İnsan sağlığının hiçe sayıldığı uygulama ve işleyişi tutanağında anlatan ve “Gördüklerim karşısında hayretler içinde kaldım” ifadelerini kullanan Turğut, hijyensiz koşulları ve şartnameye uygun olmayan teslimatları hastane yönetimine bildirerek, gereğinin yapılmasını talep etti. Turğut’un tutanağında yer alan ifadeler şu şekilde;
“S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğine;
5 Ağustos 2019 tarihinden itibaren mutfak iş ve işleyişinden sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirildim. Mutfağın depo kısmından sorumlu olmadığımdan dolayı oradaki işleyiş hakkında bilgi sahibi değilim. Fakat depodan mutfağa yemek yapılmak üzere verilen bazı ürünler şartnameye uygun değildir. Depodan mutfağa pişirilmek üzere verilen etler kahverengi yumuşak dokulu ve kanları akmaktadır. Ayrıca şartnamede dana etlerinin kemiksiz olması gerektiği yazarken etler kemikli olduğundan dolayı depodan mutfağa verilen etleri teslim alıp tarttırıyorum. Kemikleri sıyırıp akabinde kemikleri tartıyorum. Yapılması gereken aslında bu kemikli yumuşak dokulu kahverengi insan sağlığını tehdit eden eti teslim almamak olmasına karşın söz konusu etin muayenesi dahi yapılmamaktadır. 2 Ekim 2019 tarihinde 10 sularında hastanemize et getiren firmanın mutfağa ürün teslimine şahit oldum. Gördüklerim karşısında hayretler içinde kaldım. Getirilen etlerin kabulünde etlerin naylon ambalajlarda olup kan sızmayacak şekilde ambalajlanması gerekirken etler naylon ambalajlarda değildi ve etlerden kanlar akmaktaydı. Her alımda tüm etlerin iç sıcaklığının termometre ile kontrol edilmesi gerekirken etlerin ambalajları dahi açılmadan tartıya konulup depoya götürülüyordu.
‘BU DURUMA DAYANAMADIM’
Bu hastanede çalışan her gün bu eti yiyen biri olarak ve mutfak iş ve işleyişinden sorumlu müdür yardımcısı olarak bu duruma dayanamadım ve etlerin kontrol edilmesini istedim. Mutfaktan bir aşçıya bıçak alıp gelmesini söyledim etlerin üzerine örtülü örtüyü kaldırdığımızda etlerin renginin kahverengi yumuşak dokulu olmasının yanı sıra etin üzerinde çok fazla miktarda bir yağ tabakası vardı Bizzat ellerimle yağ tabakasını kesip Bu yağın çok fazla olduğunu uygun olmadığını söyledim bu durum karşısında Depodan sorumlu Hayrullah Gördük, “Hatice Hanım bu sizin işiniz değil. Siz bu bölüme müdahale edemezsiniz, Siz mutfağın iç kısmından sorumlusunuz buradaki tek sorumlu kişi diyetisyen Batu Ersavaştır” dedi. Et kabulünde olması gereken Mehmet Taşlık ve Ferdi Çelik olmamasına rağmen etlerin kabulü yapılmıştır Ayrıca kişilerin olmadığı durumlarda yedeğinin hazır bulunması gerekirken bu kişilerin yedekleriyle teslim sırasında hazır bulunmamaktaydılar.
‘ÜRÜNLER KONTROL EDİLMEDEN TESLİM ALINIYOR’
Her gün öğleden sonra biber doğrayan mutfak personeli biberlerin ezik ve çürük olduklarını yemek yapmaya uygun olmadığını ezik ve çürük biberleri tarafıma göstererek bana bildirmişlerdir. Ayrıca daha önceki gözlemlerimde ürünlerin kontrol edilmeden numuneler değerlendirilmeden teslim alındığını bu konuda Orada bulunan görevlilerin görevlerini ifa etmediklerini gördüm. 7 Ekim 2019 tarihinde iş güvenliği uzmanı ve kalite ekibi ile mutfak denetiminde depoda bulunan bazı ürünlerin saklanma koşullarına uygun muhafaza edilmediği ısı ve nem çizelgelerinin ezberden yapıldığı temizlik ve düzenlemelerin yapılmadığı, bazı kuru gıdalarda böcek ve kurtların olduğu et deposunda yoğun çürümüş et kokusu olduğu, etlerin asılı olduğu profillerin altındaki saclar kanlarla dolu olduğu fotoğraf ve videolarla kayıt altına alınmıştır. Kalite ekibi gerekli DÖF’leri tutmuştur. Mutfaktan sorumlu müdür yardımcısı olarak, tüketim malzemeleri günlük tabelasına etlerin düzenli olarak girilmediği ay sonunda toplu eklendiği. Mal muayene Komisyonu üyelerinin ürünlerin teslim alınması sırasında hazır bulunmadığı, Depolardan mutfağa çıkış yapıldığında tartma ve ölçme işlemlerinin yapılmadığını tespit etmiş bulunmaktayım. Söz konusu günlerde mevcut konular kamera kayıtlarında bulunmaktadır. Kamera kayıtlarının incelenmesini ve gereğinin yapılmasını arz ederim.”
Kaynak: Yenigün Gazetesi