GÜNTİAD’ın yapılan 4. Olağan Genel Kurul’da başkanlığa seçilen Sezai Ayas, Diyarbakır ve bölgede başta olmak üzere üretim ve istihdam açışından geniş bir yelpazeyi kapsayan tekstil sektörünün enerji, yedek-parça, sarf malzeme ve işçilik başta olmak üzere girdi maliyetlerinin artmasıyla, talepte daralma, üretimde negatif seyrin yaşandığı kritik bir dönemde genel kurulunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bu amaçla genel kurulumuzda sadece yönetim başta olmak üzere sadece zorunlu organların seçmeyeceğiz. Aynı zamanda bu krizi beraber aşabileceğimiz kolektif kararlar, dayanışma ruhu ve umutlarımızı da büyütmek için güçlü mesajlar vermeliyiz” dedi.
“BİZLER SEKTÖRÜN BÜTÜNLÜĞÜNÜ TAMAMLAYAN PARÇALARIYIZ”
“Bizler sektörün bütünlüğünü tamamlayan parçalarıyız” diyen Başkan Ayas, “Tıpkı bantlarımızın regole sistemi gibi. Eksik hiçbir parçamızın kalmaması için birleştirici bir rol üstlendik. Dayanışmayı, sinerjiyi, güç birliğini artırmak için, sektörün çıkarlarını yurt içi ve yurt dışında daha etkili savunmak için yeni döneme adaylığımızı koyuyoruz. Sektörün ağır sorunlarla karşı karşıya kaldığı bu zorlu süreçte bölge tekstilini güç birliği ile dünyaya tanıtacağız. Amacımız birlikte olmanın gücünü kullanarak bölgemizin pamuğunu il dışına çıkarmadan pakete hazırlanmış bir moda ürünü olarak koyabilmek. Bunun için büyük-küçük her firmamıza ihtiyacımız var” diye konuştu.
“DEMOKRATİK, KATILIMCI VE ŞEFFAF BİR GÜNTİAD İÇİN GÖREVE GELDİK”
Ayas, Diyarbakır merkezli kurulan ancak Batman, İstanbul, Bursa başta olmak üzere birçok kente tekstilcileri bünyesinde barındıran GÜNTİAD’ın gelinen noktada bir bölünmüşlük ve parçalanma yaşayarak bir bütünsellik ve tüm üyelerin sahip çıktığı bir dernek olamadığına işaret ederek, “Bu durumu, en temel problem olduğunu gördüğümüz için yeniden buluşma, kardeşleşme ve sahici bir yol arkadaşlığını pekiştirmek, tüm üyeler arasında dayanışmak amacıyla yola çıktık ve bunu en başat görev olarak önümüze koyacağız. Birlik, beraberlik ve dayanışmamızın güçleneceği Demokratik, katılımcı ve şeffaf bir GÜNTİAD için bu göreve geldik. Bizim yönetim felsefemizde, bireylerin belirleyici olduğu tek kişilik bir dernek yaklaşımı olmayacaktır. Kolektif yönetimi esas alarak tüm üyelerimizle periyodik yapacağımız yılda 4 meclis toplantısı, istişare kurulumuzun önerilerinden oluşan katılımcı süreçleri oluşturacağız. Tüm çalışmalarımızda kardeşleşme, yoldaşlık, bir aradalığı ve dayanışmayı şiar edineceğiz. Yönetim kurulunu meclislerimizin ve üyelerimiz önerileri ile şekillenen programları uygulayan icra organına dönüştüreceğiz. Şeffaflık ve etkili iletişim kanaları ile ulaşılabilir bir yönetim olacağız. Bu amaçla yüz yüze buluşmalar mail, whatsap, SMS bilgilendirme grupları, görsel ve bilgi akışı dolu web sayfamız ile tüm üyelerimize açık, öneri ve eleştirilere göre programlarımızı revize edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Ayas, yeni yönetim olarak, yapacakları projeleri de şöyle dile getirdi:
PAZAR ARAŞTIRMALARI VE ULUSLARARASI FUARLAR
“Bölgemizin dışa bağımlığını kesmek için firmalarımıza katma değerli ürün satabilecekleri yeni Pazar yerleri arayışında olacağız. Bunun için ulusal ve uluslararası fuarlara katılım UR-GE programları ve yurt dışı alım heyetlerini organize etmek gibi bir misyon üstleneceğiz.
Bu sayede şehrimizdeki küçük üreticiler, de yanı başındaki firmaya fason üretimi yapacak ve global markaların insafına kalmayacaktır. Bu sayede bölgemizdeki baskıcılarımız, nakışçılarımız, aksesuar tedarikçilerimiz eş güdümlü çalışacak, kendi bölgemizde tedarik edebileceğimiz hiçbir hizmetin dışa çıkmaması için elimizden gelenini yapacağız. Bölge tekstilinin bu güçlü oluşumu, ulusal ve global markaların dikkatini çekecek çalışmalar yaparak, ofislerini bölgemize taşımaları için diplomasi çalışmaları yürüteceğiz. Diyarbakır’da atıl durumdaki AVM’lere AB hibe projeleri, Karacadağ kalkınma ajansı vb kurumlardan sağlanacak hibe projeler ile üyelerimizin ürettiği yarı mamul ve mamul ürünlerin sergileneceği ve tüketici ile buluşturacak stant, sergi ve Pazar alanları için çalışmalar yapılacağız. Üyelerimizin üretmiş olduğu yarı mamul ve mamul ürünlere yeni Pazar alanları bulmak için Rusya merkezli Kafkasya , İtalya, Almanya, Fransa merkezli Avrupa ,ırak ,İran merkezli Ortadoğu Cezayir, Fas ve Tunus merkezli Afrika ya yönelik çalışmalar oluşturmak fuar katılımları organize edileceğiz. Ulusal, küresel markalar ve üye entegre firmalarımızla üretim program ve planlamaları tespit edilerek üyelerimiz ile ilişkilendirilecektir
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Hem derneğimizin hem de üyelerimizin tanıtımını yapılacağı dijital alt yapının oluşturulması, e-ticaret, e-ihracat gibi yeni ve hızlı gelişen dönüşüme firmalarımızı hazırlamak için gerekli alt yapıyı oluşturmak için elimizden geldiğince çaba sarf edeceğiz. Firmalarımızın bir çoğu Kosgeb, işkur, milli eğitimve kalkınma ajansı, ab destek programları ile ilgili yapılara ya ulaşamamakta y ada sağlıkve verimli bir destek alamamaktadır. Derneğimiz bu noktada kendi bünyesinde kuracağı bir danışmanlık birimi ile üyelerimize en sağlıklı bilgiyi ulaştırıp faydalanmalarını sağlayacaktır. Üye ve kurum arasında köprü görevi görecektir. Dernek bünyesinde ve üyesi olduğumuz federasyon ve konfederasyon uzmanları, üye işletmelerimizin uzmanları ile ARGE VE UZMANLAR MASASI kurularak tüm üyelere danışmanlık ve sertifikalandırma süreçlerinde destek verilecektir”