Sokak hayvanlarının, özellikle de köpeklerin 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde enjeksiyonla öldürülmesini içeren yasal düzenlemesi tartışmalara neden oldu. Diyarbakır’daki görme engelli vatandaşlar da bu tartışmalara dahil olarak, sokak köpeklerinin yarattığı güvenlik sorunlarına dikkat çekiyor. Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, “Biz görme engelliler olarak sokak köpeklerinden çok şikayetçiyiz” dedi.
DİYARBAKIR GAZETE- Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, sokak hayvanlarının, özellikle de köpeklerin 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde enjeksiyonla öldürülmesini içeren yasal düzenleme hazırlığı toplumda geniş çapta tartışmalara neden oluyor. Diyarbakır’daki görme engelli vatandaşlar da bu tartışmalara dahil olarak, sokak köpeklerinin yarattığı güvenlik sorunlarına dikkat çekti.
Görme engellilerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, “Biz görme engelliler olarak sokak köpeklerinden çok şikayetçiyiz. Sokak köpekleri, sadece engelliler açısından değil, tüm vatandaşlarımız için ciddi bir güvenlik sorunu haline geldi. Görme engelli vatandaşlarımız, sabah erkenden okula giden çocuklarımız, yolda yürüyen herhangi bir vatandaşımıza saldırıp, ciddi yaralanmalara neden olabiliyor. Zaman zaman hayatını kaybeden vatandaşlarımızın haberlerini aldığımızda bu durum bizim için büyük bir üzüntüye neden oluyor” dedi.
Karakaş, sokak köpeklerinin beyaz baston kullanan görme engelliler için özellikle tehlike arz ettiğini belirterek, “Köpekler beyaz bastonu tehdit olarak algılayıp saldırı pozisyonuna geçiyor. Şahsım olarak birkaç defa köpek saldırısından kılpayı kurtuldum. Beyaz bastonlarıyla yürüyen ve köpek saldırısına uğrayan görme engelli vatandaşlarımız da var. Yolda yürürken bastona odaklanıyoruz ve bir sokak köpeği kaldırımda yatıyorsa, baston köpeğe değdiğinde köpek saldırı pozisyonuna geçebiliyor. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
Yasal Düzenleme ve Belediyelerin Rolü
Karakaş, bu durumun kökten çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yasal düzenlemeler yapılarak ve belediyeler gerekli önlemleri alarak bu sorunun çözüme kavuşturulması en büyük taleplerimizdendir. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bu konuda ciddi adımlar atmasını, barınaklar oluşturup genişleterek bu köpekleri buralarda ilgilenmesini istiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Karakaş, hayvan düşmanı olmadıklarını, hayvanları sevdiklerini belirterek, “Evimde kuş besledim, kedi besledim. Kesinlikle hayvan sevmiyoruz anlamına gelmesin ama hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Bugün hayvanseverlerimiz tepki gösteriyor, ancak bir köpek saldırısı sonucunda bir çocuğumuz veya engellimiz hayatını kaybederse, bunun sonucunda oluşacak ciddi yaralanmalar ve engeller konusunda hayvanseverlerimiz ne yapacak?” diye sordu.
Toplumsal Duyarlılık ve Çözüm Önerileri
Karakaş, tüm toplumu ve ilgili kurumları bu konuda duyarlı olmaya çağırarak, “Bu sorun çözülsün, ama nasıl çözülürse çözülsün. Bizler görme engelli bireyler olarak sokakta köpek görmek istemiyoruz. Çünkü, saldırıya uğruyoruz, tehlike altındayız. Diyarbakır’da bulunan Anıtpark’ın etrafında onlarca köpek var. Ben Anıtpark güzergahını kullanıyorum, özellikle Sur dibindeki parklarda ciddi bir köpek sirkülasyonu var. Diğer semtlerimizde, Kayapınar ve diğer ilçelerimizde çok ciddi şikayetler alıyoruz. Bununla ilgili nasıl bir adım atılacaksa geç kalmadan atılsın. Uyutulmak bir son çare, ama hiçbir şey insan hayatının üzerinde değildir. Bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım” şeklinde konuştu.