aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
DİYARBAKIR HABERİ
Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor DİYARBAKIR GAZETE– Mezopotamya’nın binlerce yıllık tarihini sanatsal bir hafızaya dönüştüren “33 Medeniyet” Sergisi, 4-13 Nisan 2025 tarihleri arasında DİTAV Kültür Sanat Evi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü Diyarbakırlı sanatçı...
04.04.2025
Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde tarihi Haburman Köprüsü çevresine dökülen kaçak hafriyat görüntü kirliliğine neden olduğu gibi tarihi dokuya da zarar veriyor. DİYARBAKIR GAZETE- Çermik ilçesinde bulunan tarihi Haburman Köprüsü çevresinde, hafriyatın yasak olan alanlara dökülmesi vatandaşların ve ziyaretçilerin tepkisini çekti. Son zamanlarda tarihi Haburman Köprüsü altında akan Sinek Çayı’na yasak olmasına...
04.04.2025
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü kent genelinde içme suyu kaynaklarını korumak için çalışmaya devam ediyor. DİYARBAKIR GAZETE-  Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kent genelinde içme suyu kaynaklarını korumak amacıyla fiziki su kayıplarına yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Fiziki kayıp-kaçak ekipleri son olarak, Kayapınar ilçesi Mezopotamya Mahallesi 601....
04.04.2025
Kayapınar ilçesine bağlı Barış Mahallesinde kaldırıma yerleştirilen reklam tabelası araç ve yaya trafiğini tehlikeye sokuyor. DİYARBAKIR GAZETE – Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesine bağlı Barış Mahallesi 1025. Sokağın girişindeki otobüs ve minibüs duraklarının olduğu kavşağa konulan reklam tabelası araç ve yaya trafiğini tehlikeye sokuyor. Kaldırıma yerleştirilen tabelanın bir kısmının caddenin içine...
04.04.2025

Eti doğru pişirmenin 6 püf noktası

Eti doğru pişirmenin 6 püf noktası

Uzmanlar, etin saklama koşulları ve sağlıklı şekilde tüketimin püf noktaları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaklaşan Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için özellikle kronik hastalığa sahip kişilerin bayram sofralarında porsiyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Bu açıdan bayramda tüketilen etin miktarı ayrı bir önem kazanıyor.

Tüketilen etin miktarı kadar etin sağlık kurallarına uygun bir şekilde, doğru pişirme yöntemlerine göre hazırlanması da büyük önem taşıyor. Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Kader Lala, sağlıklı et pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi.

PİŞİRMEDEN ÖNCE 24 SAAT BUZDOLABINDA BEKLETİN

Bayram günü kesilen etin dinlenmesini beklenmeden tüketmek etin zor sindirilmesine ve hazımsızlığa neden olur. Kesilen kurban etinin yumuşaması ve kolay pişirilmesi için 4°C civarında soğutucuda 24 saat dinlendirilmesi gereklidir. Dinlendirilen et daha kolay pişer, daha lezzetli olur ve vücudun eti sindirmesi daha kolaydır.

KAVURMA YERİNE HAŞLAMA YA DA IZGARAYI TERCİH EDİN

Kurban etleri tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağlar yerine kendi yağı ile kısık ateşte pişirilmelidir. Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Yağ içeriği yüksek olan kırmızı eti pişirirken yağda kavurma yerine haşlama ya da ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

KAVURMAYI HAŞLANMIŞ SEBZE VE SALATALAR İLE SERVİS EDİN

İlla kavurma yapılmak isteniyorsa, en çok kullanılan ve fazla miktarda pişirilen etler için en uygun olan yöntem kaynayan etin kısık ateşte suyunu çekerek yavaş yavaş pişmesini beklemek, sonrasında kavurmaktır. Ayrıca kavurmanın lezzeti baharatlarda gizli olsa da, önemli bir diğer detay da yanında servis edilen sebze ve salatalardır. Haşlanmış sebze veya salata ile beraber tüketilen et yemekleri, bayramda tüketilen aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerin midenizi yormasına engel olacaktır.

MANGAL YAPARKEN ET İLE ATEŞ MESAFESİNİ AYARLAYIN

Etler, mangalda ızgara olarak pişirilecekse, vitamin ve mineral kaybını en aza indirmek ve dumanın içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için önlem alınmalıdır. Kömür tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra etler pişirilmeli, ateşle et arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir.

BUHARDA PİŞİRME YÖNTEMİ İLE ETİN BESİN DEĞERİNİ KORUYUN

Etin besin değerinden maksimum fayda sağlamak ve yağını olabildiğince azaltmak için en uygun ve sağlıklı yöntem buharda pişirmedir. Bu sayede etin vitamin ve mineral değerlerinde kayıp yaşanmaz.

BAHARATLARLA ETİN SİNDİRİMİNİ KOLAYLAŞTIRIN

Lezzetli ve sağlıklı bir et yemeği için baharatlardan faydalanılabilir. Kekik, biberiye, kırmızıbiber, karabiber, kimyon gibi baharatlar kullanılarak, baharatların; hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin, antioksidan özelliği ile de tüm vücudun yükü hafifletilebilir.

ETİN SAKLANMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN

Et, besin öğelerini kaybetmemesi ve içeriğindeki mikroorganizmaların çoğalmaması için buzdolabında 0-2°C’de 3-5 gün, derin dondurucuda -18°C’de 3 ay boyunca saklanabilir. Etler; büyük parçalar yerine kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine konularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, sıcak suda ya da dışarıda çözdürülmemelidir. Etler buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli, çözdürülen et bekletilmeden hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

BAYRAMDA ET TÜKETİMİNİ SINIRLANDIRIN

Öncelikle her şeyin bir sınırı olduğu unutulmamalı Kurban Bayramı diye et sınırsız bir şekilde tüketilmemelidir. Kolesterol, kalp-damar hastaları eti daha dikkatli bir şekilde, porsiyon kontrolünü sağlayarak tüketmelidir. Yaşa, kişisel özelliklere, fiziksel aktivite durumuna, beslenme alışkanlıklarına, hastalık durumuna göre değişmekle birlikte kadınların günlük et tüketimi 100-120 gram (10-12 kuşbaşı et kadar), erkeklerin ise 150-180 gram (15-18 kuşbaşı et kadar) civarında olmalıdır. Et tüketirken yanında mutlaka tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, bulgur pilavı gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Ayrıca ette bulunan demirin emilimini arttırmak için etin yanında mutlaka C vitamini içeren sebzeler, bol yeşillikli yağsız salatalar tüketilmelidir. Et yemeklerinin yanında asitli/gazlı içecekler yerine ayran, ev yapımı meyve suları ve sade maden suyu gibi sağlıklı içecekler tercih edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Jojobet - Vbet para çekme