Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, kayyumların dil, sanat, kültür ve ekonomi alanında büyük tahribatlar yarattığını belirterek, üç bina dışında belediyenin hiçbir taşınmazının bırakılmadığını söyledi.
DİYARBAKIR GAZETE- Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Mezopotamya Vakfı’nın İskenderpaşa Konağı’nda düzenlediği 10. yıl etkinliğine katıldı. Etkinliğe Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyıl ve vakıf üyelerinin yanı sıra sanat, siyaset ve iş çevresinden de pek çok kişi katıldı. Vakıf çalışmalarının gösterildiği sinevizyon gösterisinin ardından konuşmalara geçildi.
Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyıl 10 yıllık süreç içerisinde yaptıkları çalışmaları anlatarak Kürtçede terminoloji oluşturmak için komisyonlar hukuk, tıp gibi bazı komisyonlar kurduklarını söyledi. Akyıl, vakfın çalışmalarının büyük bir bölümünün folklor ve Kürtçenin dijital ortamda yaygınlaştırması için çalışmalar yaptıklarına dikkat çekti.
Dil, kültür ve sanat kıyımı
Eş Başkan Hatun da, belediyelerin 8 yıllık kayyum dönemi yaşadığını hatırlatarak, “Kayyumlar psikolojik tahribattan tutun, dil, sanat, kültür ve ekonomi alanına kadar büyük bir tahribat yapmışlar. Borçları açıkladık. Bunlar dil, kültür, sanat ve kadın alanlarındaki tahribata nazaran yüzde bir bile değil. Kayyum meselesi sadece talan ve yağma meselesi değil, dil, kültür ve sanat kıyımıydı aslında. Politikalarının yüzde 90’ını bu yönde yürütmüşler” dedi.
‘Belediyenin tüm taşınmazlarını satmışlar’
Kayyumların halkın yararına sunulacak hiçbir belediye taşınmazını bırakmadığını vurgulayan Hatun, konuşmasına şöyle devam etti: “Şimdi belediye hizmet binası, DİSKİ binası ile Sezai Karakoç Kongre ve Kültür Merkezi dışında hiçbir taşınmazı bırakmamışlar. Avukatlarımız bunlarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Teker teker hepsini geri alacağız.”
‘Dilimize sahip çıkalım’
Kürt diline sahip çıkılması gerektiğini belirten Hatun, “Dille ilgili bilimsel bir politika izlenmeli; bununla beraber sokakta, pazarda, caddede, her yerde Kürtçe konuşulmalı, Kürtçe yaşam dili olmalıdır. Bugün Kürt Dil Bayramı. Bu vesile ile tüm STK ve siyasi yapılarına çağrımız; dilimiz için bir araya gelelim. Dilimize sahip çıkalım. Dilimizi dünya dilleri arasındaki saygın konumuna ulaştıralım. Bunun için, belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Biz dilimiz, halkımız, kentimiz için hamallık yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.