Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, orta öğretim ve ön lisans mezunu engelli bireyleri gelecek hayallerini gerçekleştirmek için Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (EKPSS) hazırlıyor.
Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla yürüttüğü projelerle engelli bireylere destek olmaya devam ediyor.
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, engelli vatandaşlara istihdam sağlamak ve yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla açtığı kurslar kapsamında ücretsiz EKPSS kursu veriyor. Görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelliler için ayrı ayrı açılan kurslarda Türkçe, Matematik, Coğrafya, Tarih ve Anayasa olmak üzere engelli bireylere beş branşta eğitim veriliyor.
Eğitim programında, engelli bireylerin fiziksel ve zihinsel durumları göz önünde bulundurularak gruplar halinde ders veriliyor. 24 Nisan’da yapılacak EKPSS öncesi adayların başarılı olabilmesi için eğitmenler yoğun bir program hazırladı. Sınava sayılı günler kala seri deneme sınavlarına alınan öğrenciler için soru çözüm saatleri arttırıldı. Öğrencilerle birebir ilgilenen eğitmenler, eksikliklilerinin giderilmesi için konu anlatım ders saatlerini de genişletti.
“İÇİMİZDEKİ KORKULARI YENDİK”
Zihinsel engelli grubunda ders gören Yusuf Korkmaz 6 ay önce başladığı kurstan verim aldığını söyledi. Eğitmenlerin kendileriyle fedakarca ilgilendiğini vurgulayan Korkmaz, kursun dersin yanı sıra sosyalleşmesine de katkı sunduğunu ifade etti.
Korkmaz, şöyle konuştu: “Eksiklerimizi tamamlamak için burada kendimize bir sorumluluk edindik ve bu sorumluluk üzerinde ilerledik. Diğer engelli grubuyla kaynaştık, burada biz topluma kazandırıldık. Çünkü biz dışarıdan böyle değildik, ama biz bu kuruma geldikten sonra daha aktif olduk. İçimizdeki korkuları yendik.”
Bağırsak kanseri nedeniyle engelli olan Ebru Yaşin, branş derslerdeki eksikliklerini gidermek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Yaşin, şunları dile getirdi:
“Tarih, coğrafya, matematik, geri kalan bütün dersleri burada alıyoruz. Sınava sayılı günler kaldı, hocalarımız, bizleri sınava adapte etmek için seri denemeler hazırlıyorlar. Derslerde yoğunluklar oluyor. Sürekli ders çalışmak zorunda kalıyoruz.”
“ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM”
Kursta rehabilitasyon süreci de kazandıklarını anlatan Yaşin, şunları aktardı: “Daha önce içe kapanık bireylerdik, sonuçta bizler engelli bireyleriz, farkındalıklarımız var, ama hocalarımız, buradaki destek veren diğer çalışan arkadaşlar bizlere çok fayda sağladılar. Bizim biraz daha topluma karışmamızı sağladılar, çok faydasını gördüm. Buraya gelerek çok doğru bir karar verdiğimi, hayatımda dönüm noktası olabilecek bir yere adım attığımda buraya kayıt yaptığımı düşünüyorum ve bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Benim gibi ya da bizler gibi engelli olan hiçbir arkadaşımızın içe kapanmasını istemiyorum. Bizler burada hem sosyalleşiyor hem de yeni arkadaşlıklar, yeni çevreler, yeni yüzler görüyoruz.”
Öğretmen olmak için gece gündüz ders çalıştığını kaydeden Yaşin, şunları ifade etti: “Hayalim buradaki bazı hocalarımı baz alıp bende onlar gibi bizim gibi olan insanların hayatlarına dokunmak istiyorum. Bunu yapabilirsem bu benim için şahane bir şey olacak. Yani ben buradan sadece sınava gireyim, memur olayım gideyim değil. Ben buradan sınavı kazandıktan sonra da sayın hocalarım gibi, bizler gibi engelli olan bireylerin hayatlarına dokunup küçük dokunuşlar dahi olsa onları yapmak istiyorum. Onları memnun etmek istiyorum. Bir nebze olsun biraz daha hayata karışmalarını istiyorum. Engelli bireyler, adaptasyon sorunu yaşıyorlar. İşte ben de hocalarım gibi biraz da olsa, küçük de olsa, büyük de olsa yapabildiğim kadar benim gibi veya bizler gibi olan engelli bireylerin hayatlarına dokunuşlar yapmak istiyorum.”
150 ENGELLİ BİREY FAYDALANDI
Sümerpark’ta bulunan Engelli Destek Merkezi ile 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yer alan Aktif Yaşam Merkezi’nde verilen kurslardan şu ana kadar 150 engelli birey faydalandı.